FilmsReviews

Wheelman (2017) του Jeremy Rush

Μία δυνατή ταινία δράσης, το Wheelman μας καθηλώνει μέσα από τον ιδιαίτερό της χαρακτήρα.

Παραγωγή: U.S.A.

Διάρκεια: 82′.

Σενάριο: Jeremy Rush.

Πρωταγωνιστούν: Frank Grillo, Caitlin Carmichael.

Περίληψη:

Wheelman είναι ο τίτλος της ταινίας και το ψευδόνυμο του πρωταγωνιστή, του οποίου το πραγματικό όνομα δε μαθαίνουμε ποτέ. Πρόκειται για έναν άντρα μάλλον κοντά στα 40, ο οποίος δε σκοπεύει να αποκαλύψει τη πραγματική ταυτότητα στους συνεργάτες του. Στόχος τους, να ληστέψουν μία τράπεζα και να μεταφέρουν τα χρήματα στον «αγοραστή». Ο ήρωάς μας είναι ο οδηγός, αμέσως όμως μετά τη ληστεία, ανακαλύπτει πως σχεδιάζουν να τον σκοτώσουν. Εκείνη τη στιγμή αποφασίζει να τους αφήσει πίσω ενώ τα χρήματα έχουν ξεμείνει στο αυτοκίνητο, ώστε να τα χρησιμοποιήσει ως όπλο για να διαπραγματευτεί τη ζωή του. Συγχρόνως, προσπαθεί να διαχειριστεί τη σχέση του με την κόρη του και τη πρώην γυναίκα του.

Συνοπτική Κριτική:

                Ο κεντρικός χαρακτήρας δεν είναι ο μόνος ήρωας της ταινίας. Κοντά του πρωταγωνιστούν ο σκηνοθέτης και ο μοντέρ, οι οποίοι φροντίζουν να καθοδηγήσουν τον/την θεατή καθώς ακολουθεί τον δρόμο της πλοκής και να αναδείξουν τη μοναδική προσωπικότητα της ταινίας. Το Wheelman στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ιδιαιτερότητά του, δηλαδή την οπτική γωνία που υιοθετεί: η κάμερα ποτέ δε φεύγει μέσα ή γύρω από το αυτοκίνητο. Ακόμη κι όταν η δράση εξελίσσεται εκτός του οχήματος, ο φακός παρακολουθεί τα τεκταινόμενα από το εσωτερικό του.wheelman

                Η σύμβαση αυτή οδηγεί σε αφηγηματικές καινοτομίες. Παραδείγματος χάρη, η ιστορία βασίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά κάποιες φόρες στον ήχο προκειμένου να αποκαλυφθεί. Άλλωτε πάλι, η κάμερα επικεντρώνεται στον οδηγό και στις εκφράσεις του, όσο εκείνος παρατηρεί (ή ακούει) τα γεγονότα και μας «μιλά» μέσα από τις αντιδράσεις του. Με αυτό τον τρόπο βυθιζόμαστε στον πρωταγωνιστή μας, η αγωνία του γίνεται και δική μας. Ό,τι συμβαίνει το ανακαλύπτουμε παράλληλα μαζί του, συνεπώς αισθανόμαστε παγιδευμένοι μέσα σε αυτόν τον μικρό χώρο.

                Το Wheelman προτείνεται σε οποιον(α)δήποτε αγαπά μία καλοδουλεμένη ταινία δράσης, γεμάτη ένταση και βία, ειδικά όταν ταυτόχρονα αναζητάται και μία πρωτότυπη εμπειρία. Οι όχι μόνο σεναριακές ανατροπές θα κρατήσουν το κοινό καθηλωμένο στη θέση του. Μπορεί κάποιες φορές η ταινία να χάνει τον ρυθμό της και να μοιάζει περιορισμένη, όμως ο μοντέρ γρήγορα πατάει γκάζι και μας απογειώνει, οδηγώντας μας σε ένα ισχυρό και ικανοποιητικό τέλος.

 

 

Γιώργος Δήμογλου

Γιώργος Δήμογλου

Ο Γιώργος είναι φοιτητής του τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. με ξεχωριστή αγάπη για το σενάριο και τη συγγραφή. Στο παρελθόν συμμετείχε ως ηθοποιός σε μερικές ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις, όμως στην πορεία τον κέρδισε η μαγεία του σινεμά. Λατρεύει τον κόσμο των ταινιών, με μοναδική θέση στην καρδιά του να κατέχει ο κινηματογράφος της Ιαπωνίας. Όντας οργανωτικός, σαφώς πάντοτε βρίσκει λίγο χρόνο για να γράψει κανένα ποίημα και να ακούσει μουσική. Όνειρό του να μάθει Ιαπωνικά και να δημιουργεί ταινίες στο Τόκιο.

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΤΙΝΙΑΕΣ 2018
Previous post

Flashforward►►: Οι 15 πιο αναμενόμενες ταινίες του 2018

Next post

Mr. Robot - 3ος κύκλος (2017)