FilmsReviews

Westworld (1973) του Michael Crichton

Μπορεί η νέα σειρά της ΗΒΟ να έκανε πρεμιέρα πριν μερικές βδομάδες το σενάριο και η ιδέα για τα φουτουριστικό –western όμως υπάρχει εδώ και αρκετές δεκαετίες και δεν ανήκει σε άλλον πέρα από τον λάτρη των θεματικών πάρκων Michael Crichton, δημιουργού και του «Jurassic Park».  Η ταινία έκανε πρεμιέρα το 1973 και προβλήθηκε ξανά στους κινηματογράφους το 1976 με αρκετά μεγάλη επιτυχία.

westworld1

Η ιστορία διαδραματίζεται το 1983 στο θεματικό πάρκο Delos που χωρίζεται σε τρία μέρη : το γνωστό σε όλους μας πλέον West World, το Medieval World που μεταφέρει τους επισκέπτες στην μεσαιωνική εποχή και το Roman World. Και τα τρία είναι γεμάτα από ανδροειδές ρομπότ έτοιμα να υπηρετήσουν  τους πελάτες του πάρκου και όλες τις πιθανές απαιτήσεις τους, καθώς αυτοί καταβάλουν το ποσό των 1000 δολαρίων καθημερινά για να βρίσκονται σε αυτό. Διάφορες ιστορίες εκτυλίσσονται και στα τρία μέρη του πάρκου με κεντρική αυτή του West World, με πρωταγωνιστές τον Peter Martin (Benjamin), που επισκέπτεται για πρώτη φορά το πάρκο και τον φίλο του John Blane (Brolin). Οι δυο τους μπαίνουν γρήγορα στο κλίμα της περιόδου και ο πρώτος τους καυγάς συμβαίνει σχεδόν αμέσως ανάμεσα στον Peter και ένα ανδροειδές που είναι προγραμματισμένο για να δημιουργεί καυγάδες (Brynner), το οποίο τελικά «σκοτώνεται». Σύντομα τα δεδομένα αλλάζουν οι επιστήμονες και οι τεχνικοί πίσω από το Delos αρχίζουν να παρατηρούν πως χάνουν τον έλεγχο των ρομπότ και μάλλον ένας ιός μεταδίδεται από το ένα στο άλλο. Η προσπάθειά τους να διορθώσουν την κατάσταση πέφτει στο κενό και η επανάσταση των ρομπότ με όλα τα επακόλουθά της δεν αργεί να έρθει.

westworld-1973-movie

Αν και η αρχική ιδέα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και η δημιουργία ενός τέτοιου πάρκου φαντάζει  μέχρι και σήμερα πρωτοποριακή το σενάριο έχει αρκετές αδυναμίες και κενά που δεν μπορούν να καλυφθούν. Παραδείγματος χάρη τα πιστόλια που χρησιμοποιούν οι καλεσμένοι και τα ρομπότ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται μέσα στην ταινία είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν εναντίον κάποιου ανθρώπου, καθώς έχουν έναν μηχανισμό που όταν ανιχνεύει θερμοκρασία δεν πυροβολεί. Παρόλα αυτά, μέσα στην ταινία ο κεντρικός «κακός» (Brynner) της υπόθεσης και αρκετοί ακόμη τα χρησιμοποιούν με ευκολία και χωρίς ιδιαίτερη σκέψη εναντίον των ανθρώπων. Ακόμη, το γεγονός πως όλη η ομάδα των επιστημόνων και των μηχανικών πεθαίνει λόγω ασφυξίας στο ίδιο το δωμάτιο ελέγχου επειδή οι ίδιοι έκλεισαν το σύστημα τροφοδότησης ενέργειας για να σταματήσουν να λειτουργούν τα ρομπότ είναι υπερβολικά αφελές και μη ρεαλιστικό. Αν έπρεπε να σκοτωθούν υποχρεωτικά για να ενισχυθεί η τραγικότητα της κατάστασης θα μπορούσε να συμβεί με πολλούς τρόπους λιγότερο βεβιασμένους και πρόχειρους. Γενικότερα όλη η ταινία είναι γεμάτη λάθη που δεν μπορεί κάποιος εύκολα να προσπεράσει.

Επιπλέον, η σκηνοθεσία είναι αρκετά μονοδιάστατη, η ένταση μεταφέρεται κυρίως λόγω της υποκριτικής και του ήχου, ενώ τα πλάνα χαρακτηρίζονται από λανθασμένες επιλογές και συνηθισμένα μοτίβα. Η υποκριτική σώζει την ταινία από την αποτυχία, αφού όλοι οι ηθοποιοί ακόμη και στους πιο μικρούς ρόλους παίζουν εξαιρετικά, παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάτι άλλο πέρα από αυτούς και την αρχική ιδέα της ιστορίας ως θετικά στοιχεία της συγκεκριμένης ταινίας. Σίγουρα λαμβάνοντας υπόψη την εποχή (1973) δεν θα μπορούσε κανείς να έχει μεγάλες απαιτήσεις από τα special effect ή τα σκηνικά, τα οποία μάλιστα δεν ήταν καθόλου άσχημα, όμως ακόμη κι αν κάποιος παραβλέψει τις όποιες αδυναμίες υπάρχουν σε αυτούς τους τομείς (που δεν είναι και πολλές) οι ελλείψεις στο σενάριο και η μέτρια (ως κακή) σκηνοθετική προσέγγιση παραμένουν ορατά προβλήματα για την ταινία.

Το Westworld σίγουρα θα μπορούσε να βελτιωθεί και πιθανόν η σειρά της ΗΒΟ να προσφέρει στον θεατή αυτά που η ταινία δεν κατάφερε να του δώσει, αυτό όμως θα το γνωρίζουμε μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου που θα υπάρχει και μια καλύτερη εικόνα της σειράς.

Μια δεύτερη ματιά στην ταινία μπορείτε να βρείτε εδώ.

★★✩✩✩

 

Previous post

Blair Witch (2016) του Adam Wingard

Next post

Westworld [S01E01-E02]: Ένας νέος τηλεοπτικός κόσμος

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελένη Αναστασιάδου

Ελένη Αναστασιάδου

Η Ελένη Αναστασιάδου, φοιτήτρια του τμήματος Γεωπονίας στο Α.Π.Θ. και απόφοιτος Σκηνοθεσίας ιδιωτικής σχολής, ασχολείται με την συγγραφή σεναρίων και διηγημάτων και πρόσφατα έκανε τα πρώτα βήματα τα της στην τηλεόραση με την συμμετοχή σε εκπομπή της ΕΡΤ3, καθώς και την κοινωνική διαφήμιση της Α21. Αγαπά τον κινηματογράφο και την τηλεόραση έχοντας αδυναμία σε οτιδήποτε πρωτοποριακό και ιδιαίτερο.