FilmsNewsSpecials

58o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Τα βραβεία | #tiff58

Με τους νικητές στα διαγωνιστικά τμήματα αλλά και τα παράλληλα προγράμματα της διοργάνωσης έπεσε η αυλαία του 58ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε τις κριτικές για τις ταινίες που είδαμε στο φεστιβάλ εδώ.

Ravens 607

Το Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία «Κοράκια» («Ravens») του Γιενς Ασούρ (Σουηδία)

No Date No Signature 607

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος απονέμεται στην ταινία «Χωρίς Ονομα, Χωρίς Υπογραφή» («No Date, No Signature») του Βαΐντ Τζαλιλβάντ (Ιράν).

winter brothers 607

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος απονέμεται στον σκηνοθέτη Χλίνουρ Πάλμασον για την ταινία του «Winter Brothers» (Δανία, Ισλανδία).

Ravens 607

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον Ρέινε Μπρίνολφσον για την ερμηνεία του στην ταινία «Κοράκια» («Ravens») του Γιενς Ασούρ (Σουηδία).

Closeness 607 2

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην Ντάρια Ζόβνερ για την ερμηνεία της στην ταινία «Για την Οικογένεια» («Closeness») του Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ (Ρωσία).

cargo 607

Βραβείο Σεναρίου στους Ζιλ Κουλίερ και Τομ Ντιπόν για το σενάριο της ταινίας «Φορτίο» («Cargo») του Ζιλ Κουλίερ (Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία).

Lucky 607 1

Πρώτη Ειδική Μνεία στον ηθοποιό Χάρι Ντιν Στάντον για το τελευταίο του χαμόγελο στην ταινία «Lucky» του Τζον Κάρολ Λιντς (ΗΠΑ).

winter brothers 607

Δεύτερη Ειδική Μνεία για τον ήχο της ταινίας «Winter Brothers» του Χλίνουρ Πάλμασον (Δανία, Ισλανδία).

 

ΒΡΑΒΕΙΟ VIRTUAL REALITY

Φέτος το φεστιβάλ εγκαινιάζει ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα με ταινίες Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality). Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ. Το χρηματικό έπαθλο προσφέρει το Σερβικό Κέντρο Κινηματογράφου. Φέτος η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους: Eμμα Μπόα, projects manager του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου, Αλίκη Τσιρλιάγκου, ιστορικό Τέχνης/ διευθύντρια Nitra Gallery και Aρη Δημοκίδη, αρχισυντάκτη lifo.gr.

Bloodless 607

Το βραβείο Virtual Reality απονέμεται στην ταινία «Αναίμακτα» («Bloodless») της Τζίνα Κιμ (Νότια Κορέα).

Notes on Blindness 607

Ειδική μνεία στην ταινία «Περί Τυφλότητας» («Notes on Blindness») των Τζέιμς Σπίνεϊ, Πίτερ Μίντλτον (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο).

 

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους Ολα Σάλβα (Πολωνία), Τόμας Αμπελτσχάουζερ (Γερμανία) και Θόδωρο Γιαχουστίδη (Ελλάδα) απονέμει τα εξής βραβεία:

No Date No Signature 607

Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία «Χωρίς Ονομα, Χωρίς Υπογραφή» του Βαΐντ Τζαλιλβάντ (Ιράν)

Too Much Clouding 607

Για Ελληνική Ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2017 (πρεμιέρα) στην ταινία «Too Much Info Clouding Over my Head» του Βασίλη Χριστοφιλάκη (Ελλάδα).

winter brothers 607

Ειδική μνεία στην ταινία «Winter Brothers» του Χλίνουρ Πάλμασον (Δανία, Ισλανδία).

Ροζμαρι 607

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία «Ρόζμαρι» του Αδωνι Φλωρίδη (Κύπρος)

Closeness 607 4

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), με κριτική επιτροπή τους Κώστα Δήμο, υπεύθυνο προγράμματος, Άρη Φατούρο, σύμβουλο προγράμματος και Βασίλη Δούβλη, σκηνοθέτη, απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος «Για την Οικογένεια» («Tesnota») του Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ (Ρωσία).

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ

Η ΕΡΤ απονέμει φέτος στο πλαίσιο του φεστιβάλ δυο βραβεία με τον τίτλο «Νέος Κινηματογράφος». Τα βραβεία που απονέμονται σε ελληνικές ταινίες που πραγματοποιούν πρεμιέρα στο φεστιβάλ συνοδεύονται από τα χρηματικά ποσά των 3.000 και 2.000 ευρώ αντίστοιχα. Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Δημήτρη Καραθανάση, σκηνοθέτη, Τηλέμαχο Κοεμτζόπουλο, σκηνοθέτη, Σουλτάνα Χατζηγεωργίου, σκηνοθέτιδα, Γιώργο Βαρελά, σκηνοθέτη και Μαρία Κουφοπούλου, εκφωνήτρια-τηλεπαρουσιάστρια.

Αγκάθι 607

Το πρώτο βραβείο Νέος Κινηματογράφος της ΕΡΤ που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία «Αγκάθι» («Thorn») του Γαβριήλ Τζάφκα (Δανία, Ελλάδα).

Too Much Clouding 607

Το δεύτερο βραβείο Νέος Κινηματογράφος της ΕΡΤ που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία «Too Much Info Clouding Over my Head» του Βασίλη Χριστοφιλάκη (Ελλάδα).

Too Much Clouding 607

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Το ΕΚΚ θεσμοθετεί φέτος ένα βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ και δίνεται σε πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη (πρώτη ταινία) από το ελληνικό πρόγραμμα που κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ. Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Μιχάλη Κωνσταντάτο, σκηνοθέτη, Λετίσια Κούλικ, ακόλουθος οπτικοακουστικών Μέσων του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα και Γκίντα Μίκλεμπουστ, Επικεφαλής της New Nordic Films.

Το βραβείο του ΕΚΚ απονέμεται στην ταινία «Too Much Info Clouding Over My Head» του Βασίλη Χριστοφιλάκη (Ελλάδα).

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ

Η επιτροπή αποτελείται από φοιτητές Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και τα μέλη της είναι οι Στέφανος Αγγελής, Kαλλιόπη Αλέτρα, Αναστάσης Δαλλής, Γεώργιος Δήμογλου και Στεφανία Τσιβελεκίδου. Την Επιτροπή Βραβείου Νεότητας επιμελείται η Δέσποινα Μουζάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η επιτροπή απονέμει δύο βραβεία σε ταινίες του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2017 (πρεμιέρα) και συγκεκριμένα τα εξής:

Πολυξένη 607

Καλύτερη Ταινία στην «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου (Ελλάδα)

Do it Yourself 607

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στο «Do it Yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη (Ελλάδα)

 

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER

lucky 607

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία «Lucky» του Τζον Κάρολ Λιντς (ΗΠΑ).

Ιστορίες Χωρίς Χρόνο 607

Το βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – Μιχάλης Κακογιάννης για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία «Ιστορίες Χωρίς Χρόνο» του Βασίλη Ραΐση (Ελλάδα).

Secret Ingredient 607

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία «Μυστικό Συστατικό» του Γκιόρτσε Σταβρέσκι (ΠΓΔΜ, Ελλάδα).

Insyriated 607

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία «Εντός Ορίων» («Insyriated» του Φιλίπ φαν Λέου (Βέλγιο, Γαλλία, Λίβανος).

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΕΙΡΕΣ TAINIES ONLINE SEIRES ONLINE THE REVIEWER ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΕΙΡΕΣ TAINIES ONLINE SEIRES ONLINE THE REVIEWER ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΕΙΡΕΣ TAINIES ONLINE SEIRES ONLINE THE REVIEWER ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΕΙΡΕΣ TAINIES ONLINE SEIRES ONLINE THE REVIEWER ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΕΙΡΕΣ TAINIES ONLINE SEIRES ONLINE THE REVIEWER ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΕΙΡΕΣ TAINIES ONLINE SEIRES ONLINE THE REVIEWER ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΕΙΡΕΣ TAINIES ONLINE SEIRES ONLINE THE REVIEWER ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΕΙΡΕΣ TAINIES ONLINE SEIRES ONLINE THE REVIEWER ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ.

Δημήτρης Φλωρής

Δημήτρης Φλωρής

Ο Δημήτρης Φλωρής κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών στο Α.Π.Θ. με ειδικότητα στο μοντάζ και την κινηματογραφική/τηλεοπτική κριτική και θεωρία. Κύριο αντικείμενο της μελέτης του είναι η επεισοδιακή αφήγηση και οι ειδολογικές συμβάσεις του superhero genre. Έχει συμμετάσχει ως σκηνοθέτης ή/και μοντέρ σε τέσσερις ταινίες προπτυχιακού επιπέδου. Οι τρεις είναι μυθοπλασίας και η μία ντοκιμαντέρ.

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1922 ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ 2017 THE REVIEWER
Previous post

1922 (2017) του Zak Hilditch

Next post

Όταν οι ήρωες του 'Stranger Things' μεταμορφώθηκαν σε X-Men