FilmsReviews

The Meyerowitz Stories (New and Selected) (2017) του Noah Baumbach

Σκεφτήκατε ποτέ ότι δεν ζείτε στην τέλεια οικογένεια; Θέλατε ποτέ να μοιάσετε σε όλες αυτές τις τυπικές ευτυχισμένες Αμερικάνικες οικογένειες που πηγαίνουν κάθε Κυριακή στην εκκλησία; Το The Meyerowitz Stories (New and Selected) αντιτίθεται σε όλη αυτή τη σύμβαση και σπάει όλους τους οικογενειακούς θεσμούς, δείχνοντας μία οικογένεια για την οποία το κοινό νοιάζεται όμως δεν θα ήθελε να ανήκει. Την ταινία σκηνοθετεί ο Noah Baumbach και πρωταγωνιστούν οι Ben Stiller, Adam Sandler και Dustin Hoffman.

Η ταινία αποτελείται από διάφορες τυχαίες ιστορίες της οικογένειας Meyerowitz. Όλες οι ιστορίες αφηγούνται τις συγκρούσεις των μελών της μεταξύ τους αλλά και με τους ίδιους τους τους εαυτούς με αποκορύφωμα την έκθεση ενός έργου τέχνης του πατέρα της οικογένειας.

O Baumbach γνωρίζει την συνταγή για να εκθέτει τους χαρακτήρες του σε ένα γνώριμο αλλά ταυτόχρονα διαφορετικό περιβάλλον από το δικό μας. Ενώ νοιάζεται για την δραματουργία, σπάει τους κανόνες της κλασσικής αφήγησης και ακολουθεί την πορεία των χαρακτήρων που δημιουργεί για να οδηγήσουν στην κορύφωση. Το κείμενο μας χαρίζει χαρακτήρες που δύσκολα θα συμπαθήσει και θα ταυτιστεί κανείς. Θα αντιληφθεί όμως τη δυσκολία τους και ίσως νοιαστεί. Ο δημιουργός δεν νοιάζεται για το αν θα λατρέψουμε τους χαρακτήρες του. Είναι αρκετά συνειδητοποιημένος και δομεί μία προβληματική οικογένεια. Όλα τα μέλη της έχουν προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ τους. Δεν μπορούν να ολοκληρώσουν προτάσεις, μιλάει ο ένας την ώρα που μιλάει ο άλλος, μεταφερόμαστε σε μία εντελώς διαφορετική σκηνή πριν ακόμη τελειώσει ο διάλογος της προηγούμενης. Μέσα σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου, όμως, επικρατεί ένας ανοίκειος ρεαλισμός.

Ένα καλό cast προδίδει έναν καλό σκηνοθέτη/σκηνοθέτρια. Και για αυτό μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως ο Baumbach έχει κάνει ήδη πολύ καλή δουλειά στο κομμάτι του. Όλοι οι ηθοποιοί είναι ένας κι ένας. Αντιλαμβάνονται τα προτερήματα και τις αδυναμίες των χαρακτήρων τους και καταφέρνουν να τους ενσαρκώσουν με μεγάλη ακρίβεια. Το κοινό ξεχνάει ότι πρόκειται για δημοφιλείς ηθοποιούς και βλέπει απλά τους ήρωες της ιστορίας ως ξεχωριστές οντότητες. Ο Ben Stiller έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να ανταποκριθεί πολύ καλά σε δραματικές ταινίες. Ο Adam Sandler, όμως, αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη καθώς απέδειξε ότι μπορεί τελικά να εκτελέσει και ρόλους πέρα από χαζές ρομαντικές ταινίες. Ίσως για αυτό και να είναι ο πιο αξιοσημείωτος από το cast, γιατί ακριβώς παρουσίασε τη μεγαλύτερη πρόοδο.

Το The Meyerowtitz Stories (New and Selected) είναι μία ιδιαίτερη ταινία η οποία δε μοιάζει σε τίποτα με όλες αυτές τις οικογενειακές κωμωδίες που έχουμε δει. Καταφέρνει να συνδυάσει εύρυθμα την κωμωδία με το δράμα και χαρίζει ρεαλιστικές καταστάσεις σε μία κατά τα άλλα σουρεαλιστική αφήγηση.

 

 

Δημήτρης Φλωρής

Δημήτρης Φλωρής

Ο Δημήτρης Φλωρής κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών στο Α.Π.Θ. με ειδικότητα στο μοντάζ και την κινηματογραφική/τηλεοπτική κριτική και θεωρία. Κύριο αντικείμενο της μελέτης του είναι η επεισοδιακή αφήγηση και οι ειδολογικές συμβάσεις του superhero genre. Έχει συμμετάσχει ως σκηνοθέτης ή/και μοντέρ σε τέσσερις ταινίες προπτυχιακού επιπέδου. Οι τρεις είναι μυθοπλασίας και η μία ντοκιμαντέρ.

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous post

5 ηθοποιοί που έχουν υποδυθεί παραπάνω από έναν comic χαρακτήρα

Next post

Γυμνά σώματα: Μία ταινία ενηλικίωσης για την αποδοχή του εαυτού σου