FilmsGreeksReviews

The Lobster (2015) του Γιώργου Λάνθιμου

Αφού ο Κυνόδοντας του εξασφάλισε μία υποψηφιότητα στα Oscar, ο Γιώργος Λάνθιμος βρήκε ένα κίνητρο για να αναπτυχθεί ως σκηνοθέτης και να μεταφέρει το Ελληνικό μικρόβιο στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Προσλαμβάνει, λοιπόν, τον Colin Farrell, και κάνει μία ξενόγλωσση ταινία με αρκετά διακριτά ελληνικά στοιχεία στην έμμεση αφήγηση και ένα story που ναι μεν θυμίζει Κυνόδοντα, όμως, τον ξεπερνά κατά πολύ.

Ο David είναι ελεύθερος και πηγαίνει στο Ξενοδοχείο, όπου έχει 45 μέρες για να βρει το ταίρι του και αν δεν το βρει, θα μεταμορφωθεί σε ένα ζώο της προτίμησης του (αστακό, όπως θέλει και ο ίδιος και μας το προδίδει ο τίτλος). Μέσω «δοκιμασιών” μπορεί κανείς να κερδίσει μέρες. Τα πράγματα, όμως, παίρνουν μία διαφορετική τροπή.

Ο Λάνθιμος μέσα από αυτήν την ταινία του καταφέρνει να μας κάνει να κοιτάξουμε στην ψυχρότητα και στην υλικοποίηση που έχουμε εισάγει στην έννοια του έρωτα και της μοναξιάς στην σημερινή εποχή. Φέρνει με έναν ιδιαίτερο καλλιτεχνικό τρόπο που μόνο αυτός γνωρίζει και θα μπορούσε να επιτύχει σε τέτοιο βαθμό, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.  Αυτό γίνεται κυρίως μέσα από τις ενδυματολογικές του και σκηνοθετικές του επιλογές που παραπέμπουν δεκαετίες πίσω, σε συνδυασμό με την ψυχρότητα και την ψυχική απομάκρυνση που αποτελεί όλους τους χαρακτήρες του και που θυμίζει τόσο πολύ την εποχή που ζούμε.

Και όλα αυτά σε ένα μέλλον που συμβαδίζει με τις ραγδαίες αλλαγές που επιφέρουμε εμείς οι ίδιοι κάθε μέρα στην ζωή μας. Μας ταξιδεύει, δηλαδή, σε ένα μέλλον που βρίσκεται στο μεταίχμιο του σήμερα και του παρελθόντος, με κοινωνικά μηνύματα που σε κάνουν να αναβιώνεις το σήμερα που αποφεύγεις και δεν θέλεις να παραδεχτείς. Και η ψυχρότητα που αναδύεται από τις εικόνες αυτές είναι αυτή που γεννάει και γεννιέται από την μοναξιά, για την οποία και μας μιλάει ο Λάνθιμος. Με το κρύο χιούμορ και με ερμηνείες εξαιρετικές, όπως αυτή του Colin Farrell και της Lea Seydoux, ο Αστακός είναι σίγουρα μια ταινία που δύσκολα θα βρει κάποιος όμοιά της για να συγκρίνει.

Το The Lobster είναι μία ταινία για λίγους, όμως έχει μία καθαρή αφήγηση που μπορεί να αντιληφθεί και το μέσο κοινό. Παρά, όμως, τον αργό ρυθμό της, είναι μία ταινία που σίγουρα δεν έγινε επιπόλαια και υπόσχεται να προβληματίσει.

 

 

Δημήτρης Φλωρής

Δημήτρης Φλωρής

Ο Δημήτρης Φλωρής κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών στο Α.Π.Θ. με ειδικότητα στο μοντάζ και την κινηματογραφική/τηλεοπτική κριτική και θεωρία. Κύριο αντικείμενο της μελέτης του είναι η επεισοδιακή αφήγηση και οι ειδολογικές συμβάσεις του superhero genre. Έχει συμμετάσχει ως σκηνοθέτης ή/και μοντέρ σε τέσσερις ταινίες προπτυχιακού επιπέδου. Οι τρεις είναι μυθοπλασίας και η μία ντοκιμαντέρ.

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous post

H Natalie Portman θα υποδυθεί την Jacqueline Kennedy

Next post

Α Very Murray Christmas (2015) της Sofia Coppola