FilmsReviews

The Leftovers [S03E05]: Το πλοίο της αγάπης

Όπως κάθε σειρά που σέβεται τον εαυτό της, δεν θα μπορούσε εκεί που έχει δημιουργήσει μία κορύφωση, να κάνει διάλειμμα για ένα επεισόδιο και να ξεφύγει από την βασική ιστορία, εξυπηρετώντας όμως το γενικό της storyline. Έτσι και με το The Leftovers, το επεισόδιο «G’Day Melbourne» τελείωσε με τον πιθανό χωρισμό του Kevin και της Nora σε ένα φλεγόμενο δωμάτιο αλλά και μία πυρηνική έκρηξη η οποία έχει καθηλώσει όλα τα αεροπλάνα. Στο σημερινό επεισόδιο «It’s a Matt, Matt, Matt, Matt World», μαθαίνουμε την αιτία της έκρηξης, αλλά και έχουμε τους τελευταίους ταξιδιώτες για Αυστραλία ώστε να φτάσουμε στην ολοκλήρωση της ιστορίας.

Το επεισόδιο ξεκινάει μέσα σε ένα υποβρύχιο. Εκεί, ένας άντρας γδύνεται και φοράει στο λαιμό του μία αλυσίδα με ένα κλειδί. Χτυπάει έναν φρουρό και παίρνει ένα κλειδί ακόμη. Όσο οι υπόλοιποι ναύτες τον κυνηγούν, ο άντρας κλειδώνεται σε ένα δωμάτιο και ενεργοποιεί και τα δύο κλειδιά λες και είναι ο Cruise στο M.I. Ενεργοποιώντας λοιπόν τα κλειδιά, ανοίγει ένα ντουλάπι στο οποίο υπάρχει ένα κουμπί. Ο άντρας αυτός πατάει το κουμπί και εκτοξεύεται ένας πύραυλος σε μία ακατοίκητη περιοχή στον Ειρηνικό, όπως μαθαίνουμε στην συνέχεια από δελτία ειδήσεων. Αυτή είναι λοιπόν η έκρηξη για την οποία μας προετοίμασε η σειρά, που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με τα γεγονότα του προηγούμενου επεισοδίου. Δε νομίζω βέβαια ότι υπάρχει κάποια λογική στο ότι ενεργοποιήθηκε ο πύραυλος, αν και κατά την διάρκεια της σειράς λέγεται ότι μπορεί να το έκαναν οι Γάλλοι (γιατί;) – και όντως στην πρώτη σεκάνς ακούμε ένα Γαλλικό τραγούδι με τους εξής στίχους:

 

I’m the only hope

The last defense of a species about to go extinct

The «warlocks» warned us

These clairvoyant sages saw the truth

They said the creatures would come 7 years after the first ones were taken

7 years after the departure

We were blind of the gods

We are now on the edge of the ravine

On the edge of destruction

When this monster is born we are done for

Because this monster will be born to end us

7 heads and 7 flaming mouths

We have one last hope, the egg

From the warlock maps I found it

Hidden in a nest, in a volcano in the sea

Thank god for the technology

The nuclear weapon

To break the fragile shell and melt the demons inside

God, may this missile fly straight and find the nest in the volcano

And hopefully this egg wouldn’t have hatched yet, and let it destroy it before it destroys the world.

 

Μπορεί τελικά τα κίνητρα του να είναι παρόμοια με εκείνα του Kevin Sr. που προσπαθούσε να σώσει την αποκάλυψη; Ή είναι απλά ψυχάκιας;

Μεταφερόμαστε στην 10η Οκτωβρίου, 4 ημέρες πριν από την έβδομη επέτειο. Ο Matt πείθει τον Arturo (έναν χαρακτήρα που έχουμε ξαναδεί αλλά δεν δώσαμε ιδιαίτερη σημασία) να τον πετάξει μέχρι τη Μελβούρνη καθώς οι μόνες πτήσεις που εξαιρούνται, είναι οι διασωστικές. Και όπως λέει και ο Matt, ο Kevin χρειάζεται να διασωθεί και να γυρίσει πίσω στο Miracle για την 14η. Βέβαια, δίνει και 20.000 δολάρια ως αντάλλαγμα κυρίως για να φροντίσει ο Arturo την άρρωστη μητέρα του όσο θα λείπει. Μαζί του, έρχεται η Laurie με τον John και ο Michael. Η πρώτη δεν είναι καλεσμένη, όμως έρχεται για να συνετίσει κυρίως όπως λέει τον Matt και να τον πείσει ότι ο Kevin δεν είναι ο Μεσσίας, αλλά έχει αρχίσει να τα χάνει. Και ενώ ο διάλογος είναι μικρός καθώς τελειώνει με μία μικρή αναταραχή του αεροπλάνου, πιστεύω ότι έχει μεγάλη βαρύτητα. Γιατί, ποτέ ξανά δεν υποπτευτήκαμε ότι ο Matt μπορεί απλά να είναι ένα τίποτα και ίσως να είναι όλα στην φαντασία του στην προσπάθεια να διαχειριστεί όσα συνέβησαν. Εγώ πάντως βάζω αυτό το plot point με ερωτηματικό, γιατί όχι μόνο εξυπηρετεί την συνέχεια που δοκιμάζει την πίστη του Matt μέχρι τέλους, αλλά μπορεί τελικά να έχει να κάνει και με την έκβαση της σειράς. Α και η μύτη του Matt ματώνει.

Τελικά η απαγόρευση ισχύει για όλα τα αεροπλάνα και έτσι οι επιβάτες προσγειώνονται στην Τανζανία και αναγκάζονται να πάρουν πλοίο το οποίο θα κάνει 11 ώρες ταξίδι. Ο Arturo μάλλον θα περιμένει πολύ ώρα στο αεροπλάνο. Ο Matt και η παρέα του παρόλα αυτά δεν μπορούν να ανέβουν γιατί το πλοίο είναι κλεισμένο για ένα γκρουπ και δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το επόμενο διαθέσιμο πλοίο δυο μέρες αργότερα. ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟΙ! Τέλος πάντων, ο τύπος στα εισιτήρια λέει ότι το θέμα μπορεί να διευθετηθεί μόνο εάν ο Matt τα βρει με το γκρουπ. Πηγαίνει λοιπόν στη γυναίκα με την λίστα και της ζητάει να μπει. Εκείνη κάνοντας του μία ερώτηση-κωδικό για να απαντήσει (η οποία είναι «είμαι 91 και έγκυος»), δεν παίρνει απάντηση. Ένας άντρας με κόκκινο καπέλο προσπερνάει τον Matt και εκείνη του λέει ότι δεν του ζήτησε τίποτα και τον άφησε να περάσει γιατί είναι φίλος του καπετάνιου. Η γυναίκα τότε κάνει μια ερώτηση στον Matt. Τι διαφορά έχει ένα μπιμπίκι με έναν ιερέα. Και ο Matt σχεδόν ντροπιασμένος απαντά πως το μπιμπίκι περιμένει μέχρι να γίνεις 12 για να σε χύσει στο πρόσωπο. Η γυναίκα αφήνει την παρέα να περάσει προειδοποιώντας τους όμως πως θα γίνουν όργια. It’s a sex cruise, because, The Leftovers. Επίσης, τους υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να πουν το όνομα του μετά τα μεσάνυχτα, εκτός κι αν είναι ο ίδιος. Το όνομα του: Frasier.

Αν και το μαθαίνουμε αργότερα, να σε ενημερώσω λίγο για το τι παίζει με τον Frasier και να βγάλεις ένα νόημα από όλα αυτά. Ο Frasier ήταν ένα λιοντάρι – το οποίο υπάρχει στα αλήθεια – που σε μία περίοδο που τα θηλυκά λιοντάρια ενός ζωολογικού κήπου δεν ζευγάρωναν εύκολα, ο Frasier όχι μόνο πήρε καθεμία από αυτές, αλλά άφησε και 33 απογόνους. Μάλιστα μέσα στο πλοίο υπάρχει και ένας από τους απογόνους του σε κλουβί, τον οποίον οι επιβαίνοντες τιμούν με αυτό το όργιο και τον πηγαίνουν από ζωολογικό κήπο σε ζωολογικό κήπο.

Η Laurie, ο John και ο Michael δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην πλοκή, απλά και πρέπει κάπως να μαζευτούν όλοι οι ήρωες στην Αυστραλία για το τέλος, αλλά και να έχει παραπάνω από μία συγκρούσεις ο Matt ώστε να κλονίσουν την πίστη του, στη μεγαλύτερη δοκιμασία που έχει δεχτεί ο χαρακτήρας του μέχρι στιγμής και είναι η κορύφωση για εκείνον. Οπότε, όσο γίνονται τα όργια μέσα στο πλοίο (μην περιμένεις τίποτε Game of Thrones, ακόμη και για HBO μου φάνηκε σχετικά αδιάφορο), ο John και ο Michael κάθονται στο πλοίο, το ίδιο και η Laurie. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι η Laurie δέχεται να κάνει το χατίρι του Matt και να παίξει το παιχνίδι του ότι ο Kevin είναι ο Μεσσίας. Της ξεφεύγει για το περιστατικό του προηγούμενου επεισοδίου που ο Kevin είδε την Evie στο πρόσωπο μιας παντελώς άγνωστης και εκείνος σοκάρεται. Λίγο αργότερα το λέει στον John και τον Michael. Ο John δεν αντιδράει ιδιαίτερα, αλλά δεν μας νοιάζει κιόλας, έχουμε να ασχοληθούμε παρακάτω με μία δολοφονία, τον άντρα με το κόκκινο καπέλο αλλά και μία μεγάλη αποκάλυψη(;)

Ο Matt πάει να βρει τον άντρα με το κόκκινο καπέλο που είδαμε νωρίτερα γιατί ένας από τους υπάλληλους του πλοίου, του είπε πως είναι ο Θεός. Εκείνος του δίνει μία κάρτα που γράφει ΕΙΜΑΙ Ο ΘΕΟΣ και από πίσω εξηγεί διάφορα πράγματα, όπως ότι από άλλο μέρος του Αδάμ φτιάχτηκε η Εύα. Λίγο αργότερα, ο άντρας αυτός, ρίχνει έναν άνθρωπο από το πλοίο μέσα στη Θάλασσα και ο Matt πέφτει μέσα με ένα σωσίβιο να τον σώσει. Όταν ζητάει βοήθεια από τον κόσμο, κανείς δεν δίνει σημασία. Έτσι παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Εν τέλει δεν βρίσκει κανέναν και οι άντρες του πλοίου τον τραβάνε πάλι μέσα. Στο μεταξύ η μύτη του Matt ματώνει περισσότερο και ο ίδιος ξερνάει μετά από λίγο. 

Ενώ κανείς δεν βοηθάει τον Matt να πιάσει τον «Θεό», ο οποίος μαθαίνουμε ότι είναι ο David Burton, ο οποίος έχει αναφερθεί ξανά αλλά και τον έχουμε δει σε λίγο διαφορετική εμφάνιση κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου, ο Matt αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Ο Burton όχι μόνο έχει τελέσει ως αθλητής στο Ολυμπιακούς αγώνες αλλά και ως εκφωνητής αγώνων. Στην σειρά τον γνωρίζουμε ως τον άντρα με τον οποίον αλληλογραφούσε ο άντρας που έπεσε από τον στύλο λίγα επεισόδια πιο πριν, όπως είχαμε μάθει στην πρεμιέρα του δεύτερου κύκλου «Axis Mundi». Και στο τρίτο επεισόδιο του ίδιου κύκλου, «Off Ramp» μάθαμε ότι αυτό είναι το όνομα ενός άντρα που αναστήθηκε σε μία σπηλιά. Τέλος, ο σημαντικότερος ρόλος του (μέχρι το τωρινό επεισόδιο) είναι στο «International Assassin». Είναι ο άντρας στην γέφυρα που επιτέθηκε και μετά συμβούλεψε τον Kevin να ρίξει τη νεαρή Patti από το πηγάδι. Τέλος, στο φινάλε του δεύτερου κύκλου, λέει στον Kevin ότι ο μόνος τρόπος να ζήσει ξανά είναι να τραγουδήσει καραόκε.

Λίγο πριν τον βρει, εκνευρίζεται που κανείς μέσα στο όργιο δεν δίνει σημασία για την δολοφονία και φωνάζει το όνομα του Frasier. Τότε όλο το όργιο στρέφεται προς τα εκείνον, και ο Matt πασχίζει να ξεφύγει και τα καταφέρνει. Στην συνέχεια βρίσκει τον Burton και τον ρίχνει αναίσθητο, ως αντίποινα γιατί πιο πριν ο ίδιος ο Burton τον χτύπησε στην κοιλιά με δύναμη. Τον δένει σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο και τον πηγαίνει στον χώρο των φορτίων που βρίσκεται και το λιοντάρι. Και εκεί είναι μία από τις καλύτερες σκηνές που έχουμε δει.

Ο Matt απαιτεί από τον άντρα να ομολογήσει για τη δολοφονία του άντρα και εκείνος το κάνει χωρίς δεύτερη ευκαιρία. Σταδιακά μέσω του διαλόγου τους, ο Matt φαίνεται όλο και πιο πεπεισμένος ότι μιλάει με τον πραγματικό Θεό, ο οποίος μάλιστα αυτοπροσδιορίζεται και ως ο Γιαχβέ. Του λέει μάλιστα ότι ο Ιησούς δεν ήταν καν γιος του και δεν αναστήθηκε ποτέ. Απλά είχε δίδυμο αδερφό. Όταν ο Matt τον ρωτάει γιατί συνέβησαν τόσα πράγματα στον κόσμο, ο Burton του απαντάει «γιατί μπορώ.» Μήπως τελικά είναι όντως ο Θεός και είναι πιο κόπανος από όσο νομίζαμε; 

Ο Burton λέει στον Matt πως τόσα χρόνια δεν έκανε τίποτα προς αφοσίωση στο πρόσωπο του αλλά τα έκανε για τον εαυτό του γιατί νόμιζε ότι τον έβλεπε και τον έκρινε. «Αλλά δεν σε έκρινα. Δεν σε κρίνω. Δεν έκανες τίποτα για μένα. Όλα ήταν για τον εαυτό σου.» Και ο Matt τον ρωτάει αν αυτός ήταν ο λόγος που του έδωσε μία – κατά πώς φαίνεται – θανατηφόρα ασθένεια. Ο Burton του ζητάει να τον λύσει και εκείνος θα τον σώσει. Ο Matt τον λύνει και εκείνος απλώνει απαλά το χέρι του προς τη μεριά του Matt. Λίγο πριν τον ακουμπήσει χτυπάει τα δάχτυλα του λέγοντας «τα-ντα, σώθηκες» γεμάτος αδιαφορία. Τελικά έσωσε ο Θεός τον Matt ή ο Burton είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και απλά έπαιζε μαζί του; Πάντως μην ξεχνάμε ότι εμφανίστηκε στο Καθαρτήριο μαζί με τον Kevin το οποίο σημαίνει ότι σίγουρα δεν είναι ένας απλός άνθρωπος.

Το επόμενο πρωί, 11 Οκτωβρίου, το πλοίο δένει στο λιμάνι και εκεί βρίσκεται η αστυνομία για να συλλάβει τον Burton όταν βρίσκεται το πτώμα του άντρα στην θάλασσα από κάτι ψαράδες. Ο άντρας που είπε πριν στον Matt ότι ο Burton είναι ο Θεός, τον ρωτάει αν θα δώσει κατάθεση στην αστυνομία. Εκείνος του απαντάει πως δεν έχει κάτι να κάνει στη Μελβούρνη και δέχεται. Η αστυνομία κυνηγάει τον Burton και εκείνος τρέχει. Μία όμως κοπέλα που νωρίτερα προειδοποίησε τον Matt να μην κατέβει αμέσως από το πλοίο, βγάζει το λιοντάρι από το κλουβί και εκείνο τρέχει στη μεριά του Burton και τον κατασπαράζει. Αν είναι ο Θεός σίγουρα δεν έχει καλή κατάληξη ε; Αλλά, ντάξει δεν μας πολυνοιάζει γιατί τώρα έχουμε τον Kevin.

Ο Matt παραδέχεται στην Laurie ότι πεθαίνει και τότε όταν το λιοντάρι τρώει τον Burton, εκείνος γυρνάει και λέει στους υπόλοιπους, «αυτός είναι ο τύπος που σας έλεγα». Και πέφτει μαύρο.

Σε αυτό το επεισόδιο η πίστη του Matt όχι απλά κλονίστηκε, αλλά εξαφανίστηκε εντελώς όταν ο ίδιος ο Θεός του είπε πως ουσιαστικά όσα έκανε μέχρι στιγμής δεν είχαν νόημα, ούτε το κώμα της γυναίκας ήταν εμπόδιο για να δοκιμάσει την πίστη του. Ήταν ένα δύσκολο επεισόδιο που όχι απλά έφτασε έναν ακόμη χαρακτήρα στο τέρμα των αντοχών του μετά τον Kevin, τη Nora και τον Kevin Sr. αλλά προκάλεσε πολλές σκέψεις και δεν ήταν απλά ένα επεισόδιο που θα βλέπαμε με αδιάφορα. Άλλωστε κάθε ένα επεισόδιο της σειράς δίνει τροφή για σκέψη και πιστεύω ότι αυτά του Matt όπως και στον πρώτο κύκλο που είχε πάει στο καζίνο, είναι από τα πιο δυνατά της σειράς. Γενικά, κάθε ταξίδι μέσα στην σειρά, έχει τεράστιο ενδιαφέρον.

Εσένα πώς σου φάνηκε το επεισόδιο; Περιμένω το σχόλιο σου από κάτω.

Εδώ μπορείς να δεις και το promo για το επόμενο επεισόδιο στο οποίο από όσο βλέπουμε παίζουν όλοι εκτός από τη Nora και τον Kevin.

Previous post

Όλες οι σειρές που κόπηκαν ή ανανεώθηκαν στην Αμερικάνικη τηλεόραση

Next post

The Bye Bye Man (2017) της Stacy Title

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημήτρης Φλωρής

Δημήτρης Φλωρής

Ο Δημήτρης Φλωρής κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών στο Α.Π.Θ. με ειδικότητα στο μοντάζ και την κινηματογραφική/τηλεοπτική κριτική και θεωρία. Κύριο αντικείμενο της μελέτης του είναι η επεισοδιακή αφήγηση και οι ειδολογικές συμβάσεις του superhero genre. Έχει συμμετάσχει ως σκηνοθέτης ή/και μοντέρ σε τέσσερις ταινίες προπτυχιακού επιπέδου. Οι τρεις είναι μυθοπλασίας και η μία ντοκιμαντέρ.