ReviewsTV

The Leftovers [S03E01]: 14 ημέρες ακόμη

Με μία αναδρομή στο παρελθόν ξεκινάει ο τελευταίος κύκλος του The Leftovers, ο οποίος έχει πιο έντονη από ποτέ τη θρησκευτική θεματολογία. Ας δούμε λοιπόν πώς ξεκίνησε ο τρίτος κύκλος της σειράς με το επεισόδιο «The Book of Kevin». Προφανώς ακολουθούν spoilers.

 

1844

Σε ένα σύντομο πρόλογο που μας βάζει άμεσα στον τόνο και το story arc του κύκλου, η σκηνοθέτρια του επεισοδίου Mimi Leder μας μεταφέρει σε μία κοινωνία Μιλλεριστών του 1844. Μία γυναίκα με το σύζυγο και τον γιο της, ζουν σε ένα μικρό χωριό στο οποίο ο William Miller υπολογίζει μέσω εξισώσεων ότι ο ερχομός του Θεού θα είναι στις 21 Ιανουαρίου 1844 (ο Willer είναι αληθινό πρόσωπο). Έτσι η οικογένεια της και η ίδια μαζί με όλο το χωριό ντύνονται στα λευκά το βράδυ εκείνης της μέρας και ανεβαίνουν στις σκεπές των σπιτιών τους. Τίποτα δεν συμβαίνει. Το ίδιο και όλες τις επόμενες μέρες που επαναυπολογίζει ο Miller ότι θα έρθει ο Θεός. Σιγά σιγά, η γυναίκα και ο Miller βρίσκουν όλο και λιγότερους υποστηρικτές. Μέχρι τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, ο άντρας της παίρνει το παιδί και την εγκαταλείπει. Στις 7 Αυγούστου που είναι η επόμενη πρόβλεψη, η γυναίκα στέκεται στην σκεπή της εν μέσω μίας δυνατής καταιγίδας για μια τελευταία προσπάθεια. Την επόμενη μέρα και ενώ δεν έχει συμβεί τίποτα, η γυναίκα πηγαίνει στην εκκλησία και ξαπλώνει δίπλα σε ένα σωρό άλλους ανθρώπους με λευκά, που περίμεναν το ίδιο αγωνιωδώς την επιστροφή του Θεού. Κοιμούνται; Αυτοκτόνησαν; Δε γνωρίζουμε καθώς δεν βλέπουμε καν τα πρόσωπα τους. Πάντως σίγουρα μοιάζουν οπτικά πολύ με τους GR. Και εκεί μας πηγαίνει η κάμερα οδηγώντας μας όχι ακριβώς στο παρόν, αλλά λίγο πιο πίσω στο 2015.

2015

Η Evie ξυπνά στο Κέντρο επισκεπτών του Miracle μία ημέρα μετά την επιδρομή των GR στο πάρκο. Η Meg καπνίζει. Φαίνεται πολύ πιο ώριμη από όταν τη γνωρίσαμε στο πιλοτικό επεισόδιο και με μεγαλύτερη αυτογνωσία. Πήρε την εκδίκηση της και τώρα πληρώνει το τίμημα. «Είναι θέμα χρόνου πριν οι καριόληδες σου γδάρουν το πρόσωπο,» λέει στην Evie, συγκρίνοντας τις τίγρεις του Sigfried και του Roy με το FBI που τους παρακολουθεί με κάμερα. Η Evie βγαίνει έξω από το Κέντρο και βλέπει ανθρώπους να φεύγουν. Τότε, κοιτάζει ψηλά και αντικρίζει ένα drone το οποίο εκτοξεύει έναν πύραυλο στο μέρος της. Οι GR εξοντώνονται ολοκληρωτικά(;)

 

2018

Τρία χρόνια μετά από εκείνα τα γεγονότα και εφτά συνολικά χρόνια μετά από την ξαφνική Αρπαγή. 30 Σεπτεμβρίου για να είμαι ακριβής. Τουλάχιστον για να κυκλοφορούν στην πόλη του Miracle φυλλάδια που μιλούν για τις 14 ημέρες μέχρι την έβδομη επέτειο από την Αρπαγή κατά την οποία θα συμβεί κάτι μεγαλειώδες, αυτό συμπεραίνω. Γιατί όμως, 7 χρόνια; Όπως μας λέει κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ο Matt, η βίβλος παίζει πολύ με αυτό τον αριθμό σε σημαντικά γεγονότα της ιστορίας. Επίσης, υπάρχουν χριστιανοί που πιστεύουν ότι 7 χρόνια μετά την Αρπαγή, θα γίνει και η επιστροφή του Θεού. Εξ ου και ο πρόλογος και το πώς συνδέεται με την ιστορίας μας. Αλλά θα επανέλθουμε αργότερα σε όλα αυτά, έτσι κι αλλιώς, αυτό είναι και το story arc του κύκλου.

Ο Kevin έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου Μεσσία. Δεν μπορεί να πεθάνει (αν και το δοκιμάζει επανειλημμένως όπως βλέπουμε), διοικεί μία ολόκληρη κοινότητα, έχει να ξυριστεί από τον δεύτερο κύκλο (όχι ότι δεν του πάει) και καβαλάει ένα λευκό άλογο (Και είδα τον ουρανό ανοιγμένο, και ιδού ίππος λευκός, και αυτός που κάθεται πάνω του καλείται Πιστός και Αληθινός, και με δικαιοσύνη κρίνει και πολεμά. Αποκάλυψη 19:11-16).

To Jarden έχει αλλάξει μετά την επίθεση των GR και τη βόμβα. Παρόλα αυτά, η πόλη μετά τη μεγάλη φήμη που απέκτησε, έχει γίνει λίγο σαν τσίρκο καθώς μπαίνει κάθε καρυδιάς καρύδι και ετοιμάζεται ακόμη και για την επιστροφή των ανθρώπων που εξαφανίστηκαν. Ο Tommy είναι αστυνομικός και βοηθάει τον πατέρα του. Και λογικό, μετά από όσους βοήθησε στον προηγούμενο κύκλο. Ο Matt στέλνει ευθέως στον κόσμο το μήνυμα ότι κάτι θα συμβεί στις 14 Οκτωβρίου και θα είναι στο Miracle. Έχει πολλούς ακόλουθους οι οποίοι κάθε μέρα γίνονται όλο και πιο πιστοί, ειδικά όταν τους λέει ότι η γυναίκα του που ήταν σε κώμα, μόλις ήρθε στην πόλη ξύπνησε και έκανε παιδί με το Matt ενώ οι γιατροί έλεγαν ότι ήταν στείρα. Ο Kevin δεν απολαμβάνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Matt καθοδηγεί τόσο κόσμο όμως δεν λέει τίποτα.

Πηγαίνει στο σπίτι του Michael, του οποίου ο πατέρας ο John είναι εντελώς διαφορετικός. Για αρχή πλέον είναι μαζί με την πρώην γυναίκα του Kevin, τη Laurie. Επιπλέον, κάνει συνεδρίες με ανθρώπους που θέλουν να επικοινωνήσουν με τους εξαφανισθέντες, όπου τους εξαπατάει μαζί με τη Laurie η οποία του λέει τι να πει για να δώσει έναν επίλογο σε αυτούς τους ανθρώπους. Κάτι που έκανε ο φίλος του Isaac, για το οποίο τον κατέκρινε, αλλά με πραγματικό χάρισμα. Ο John δεν χρειάζεται καν τα λεφτά, για αυτό και σκίζει τα 80 δολάρια που του έδωσε ένας πελάτης – και εγώ κόντεψα να σπάσω την οθόνη του λάπτοπ.

Που είναι η Erika; Και βασικά, που είναι η Lily; Η υιοθετημένη κόρη του Kevin και της Nora που τους παραχωρήθηκε από τον Tommy όταν είχε εγκαταλειφθεί, φαινόταν ότι θα είναι σημαντικό κομμάτι της ιστορίας. Όμως κάτι της έχει συμβεί. Το μόνο ίχνος του παιδιού, είναι όλα όσα δεν ειπώθηκαν μεταξύ του Kevin και της Nora και ο πόνος στο πρόσωπο της. Στο πάρτι του Tommy, η Nora κρατάει γερά το μωρό Noah σαν να φοβάται μη χαθεί από τα χέρια της. Η εξαφάνιση της Lily οφείλεται για το σπασμένο χέρι της Nora; Προμηνύεται δύσκολο μέλλον για τον χαρακτήρα της – και σκοτεινό. Και τι να πούμε για τον Kevin ο οποίος όταν δεν έχει τι να κάνει, απλά δένει μία σακούλα γύρω από το πρόσωπο του με ταινία για να πάθει ασφυξία. Και μάντεψε – επιζεί.

Και ξαφνικά εμφανίζεται ένας χαρακτήρας από το παρελθόν του Kevin, ο Dean. Ναι, ο κύριος που σκότωναν μαζί τα σκυλιά παρέα. Τώρα, η θεωρία του είναι ότι ένας γερουσιαστής είναι σκύλος που έχει μεταμορφωθεί σε άνθρωπο. Στόχος των σκυλιών είναι να μεταμορφωθεί σε κάθε υψηλόβαθμο στέλεχος της Αμερικής, ακόμη και του προέδρου και να κυριαρχήσουν. Του λέει μάλιστα να εξετάσει το DNA του γερουσιαστή από ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και ζελέ για να δει ότι ανήκει σε σκύλο. Ο Kevin του λέει ότι έχει παραισθήσεις και εκείνος βγάζοντας μία σφυρίχτρα για σκυλιά, φεύγει. Βέβαια έχω την εντύπωση ότι με όλα όσα μας έχει δείξει η σειρά, δεν αποκλείεται να είναι και αλήθεια. Όπως και να έχει κρατώ μικρό (μεγάλο βασικά σε αυτήν την περίσταση) καλάθι, γιατί Lindeldof είναι αυτός.

Δημήτρης Φλωρής

Δημήτρης Φλωρής

Ο Δημήτρης Φλωρής κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών στο Α.Π.Θ. με ειδικότητα στο μοντάζ και την κινηματογραφική/τηλεοπτική κριτική και θεωρία. Κύριο αντικείμενο της μελέτης του είναι η επεισοδιακή αφήγηση και οι ειδολογικές συμβάσεις του superhero genre. Έχει συμμετάσχει ως σκηνοθέτης ή/και μοντέρ σε τέσσερις ταινίες προπτυχιακού επιπέδου. Οι τρεις είναι μυθοπλασίας και η μία ντοκιμαντέρ.

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous post

Κι όμως, αυτές οι ταινίες βγήκαν πριν από 10 χρόνια

Next post

5 εναλλακτικές ταινίες της Disney: Μέρος Β