ListsSpecials

Ταινίες που εκτυλίσσονται σε ένα χώρο: Μέρος Α’

Το production value μιας ταινίας κρίνεται από τα εφέ, τα ονόματα μπροστά και πίσω από την κάμερα, αλλά και το πόσες τοποθεσίες περισσότερο ή λιγότερο μεγαλειώδεις υπάρχουν. Άλλες ταινίες πάλι επικεντρώθηκαν στο να πουν μικρές ιστορίες σε ένα μόνο χώρο. Είτε είναι ένα σπίτι, είτε ένα δωμάτιο, είτε ένα αμάξι, είτε απλά μία κάσα, κάποιοι δημιουργοί απομόνωσαν τους ήρωες τους και μας έκαναν να νιώσουμε μία μεγαλύτερη οικειότητα με αυτούς.

Ας δούμε λοιπόν 10 ταινίες (για αρχή) που εκτυλίσσονται σε έναν χώρο. Οι περισσότερες ταινίες έχουν αποκλειστικά μία μόνο τοποθεσία. Έχουν ληφθεί επίσης υπόψιν ταινίες που περιέχουν κι άλλες τοποθεσίες, είτε εξωτερικά πλάνα του χώρου, είτε από άλλους χώρους που όμως συνεισφέρουν στη συνολική αφήγηση που δεν ξεπερνούν όμως το 10% του κινηματογραφικού χρόνου.

#10 The Breakfast Club (John Hughes, 1985)

Μία κλασσική coming-of-age ταινία που εκτυλίσσεται μέσα σε ένα σχολείο την ώρα που μερικά παιδιά βρίσκονται σε τιμωρία και μιλούν για όσα τους προβληματίζουν στη ζωή. Η ταινία είναι γυρισμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσα στο σχολείο.

Μπορείς να βρεις επίσης την ταινία εδώ: Κριτική, 10 ταινίες για να παρακολουθήσεις μια βροχερή μέρα, 13 σκηνές που θα σε κάνουν να χορέψεις

 

#9 Cube (Vincenzo Natali, 1997)

Μερικοί άγνωστοι βρίσκονται μέσα σε ένα δωμάτιο το οποίο έχει πόρτες και για άλλα δωμάτια σε σχήμα κύβου. Δεν θυμούνται πώς βρέθηκαν εκεί. Ξέρουν μόνο πως πρεπει να βγουν από τους αναρίθμητους κύβους που υπάρχουν και να μην μπουν σε κάποιον που κέυβει μία θανάσιμη παγίδα.

#8 Buried (Rodrigo Cortés, 2010)

Ο Ryan Reynolds αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός σε ένα θρίλερ γυρισμένο από την αρχή μεχρι το τέλος σε μιλά κάσα και κρατάει την ανάσα του κοινού μέχρι το τέλος.

Μπορείς να βρεις επίσης την ταινία εδώ: 10 ταινίες που εκτυλίσσονται σε πραγματικό χρόνοΤα πιο σοκαριστικά κινηματογραφικά φινάλε: Μέρος Α’

 

#7 Saw (James Wan, 2004)

Το low-budget αριστούργημα του James Wan (The Conjuring) το οποίο δυστυχώς στάθηκε αφορμή για πολλά αποτυχημένα sequel. Δύο άγνωστοι βρίσκονται δεμένοι σε μία τουαλέτα με ένα πτώμα ανάμεσα τους και έναν σαδιστή που τους έχει στήσει ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

Μπορείς να βρεις επίσης την ταινία εδώ: Τα πιο σοκαριστικά κινηματογραφικά φινάλε: Μέρος Α’

 

#6 1408 (Mikael Håfström, 2008)

Βασισμένο σε μία ιστορία του Stephen King, το 1408 είναι μία αρκετά δυνατή ταινία τρόμου που διαδραματίζεται μέσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Μπορεί εδώ να βλέπουμε πολλούς φαινομενικά χώρους, αλλά είναι μερικά από τα παιχνίδια που παίζει το δωμάτιο με τον ήρωα, ο οποίος τελικά δεν φεύγει ποτέ.

Μπορείς να βρεις επίσης την ταινία εδώ: Κι όμως, αυτές οι ταινίες βγήκαν πριν από 10 χρόνια

 

Δες στην επόμενη σελίδα τις 5 επόμενες ταινίες της λίστας, συμπεριλαμβανομένου και του Misery (Rob Reiner, 1990)

Harvey Weinstein
Previous post

O Harvey Weinstein διαγράφεται από το μητρώο της ακαδημίας των Oscar

Next post

Το νέο trailer για την ταινία ‘Black Panther’ μόλις έφτασε

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημήτρης Φλωρής

Δημήτρης Φλωρής

Ο Δημήτρης Φλωρής κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών στο Α.Π.Θ. με ειδικότητα στο μοντάζ και την κινηματογραφική/τηλεοπτική κριτική και θεωρία. Κύριο αντικείμενο της μελέτης του είναι η επεισοδιακή αφήγηση και οι ειδολογικές συμβάσεις του superhero genre. Έχει συμμετάσχει ως σκηνοθέτης ή/και μοντέρ σε τέσσερις ταινίες προπτυχιακού επιπέδου. Οι τρεις είναι μυθοπλασίας και η μία ντοκιμαντέρ.