FilmsReviews

T2 Trainspotting (2017) του Danny Boyle

Οι ιστορίες που περιέχουν ναρκωτικά από τα 90s ειδικά είναι ιστορίες γεμάτες πόνο, κατεστραμένες ζωές ή ακόμη και ιστορίες παρανόμων που εθίζονται σε κάποια ουσία. Μια τέτοια ταινία είναι το Trainspotting αλλά δεν είναι μια απλή ταινία που μιλάει για τα ναρκωτικά, είναι μια ταινία που αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων και μιλάει για τη ζωή, το θάνατο, τη φιλία, την αγάπη και γενικά τις ακραίες συμπεριφορές. Για όσους δεν έχουν δει την πρώτη ταινία του 1996, μιλάει για μια συμμορία παιδιών στη Σκοτία όπου είναι φίλοι από παιδιά και εθίζονται στην ηρωίνη. Βέβαια δεν είναι μόνο αυτό καθώς κάνουν διάφορες παρανομίες τόσο για να συντηρήσουν το πάθος τους όσο και επειδή είναι η δουλειά τους. Το Trainspotting ήταν ένα μεγάλο εγχείρημα του ευφυέστατου Danny Boyle που γέννησε μερικούς από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες εκείνης της γενιάς.

Στο Transpotting 2 ο Renton γυρίζει μετά από 20 χρόνια στην Σκωτία καθώς ζούσε στο Άμστερνταμ και συναντά τους παλιούς του φίλους τον Sick Boy, τον Spud και τον Degbie όπου κάθε ένας από αυτούς έχουν προχωρήσει με τη ζωή τους ο καθένας με άλλο τρόπο. Βέβαια οι περιπέτειες τους αρχίζουν και πάλι καθώς μπλέκονται σε καταστάσεις και αναπολούν την νεότητά τους μέσα φυσικά και πάλι από την παρανομία.

Είναι σπάνιο ένα sequel, ειδικά ένα sequel που δεν είχε καμία πρόβλεψη να γυριστεί να καταλήξει μια τόσο αξιόλογη ταινία. Το T2 όχι μόνο συνεχίζει από το ίδιο συναίσθημα της παλιάς ταινίας αλλά χτίζει και ξαναγράφει τους χαρακτήρες από την αρχή της. Δεν είναι μόνο οι ηθοποιοί που έχουν μεγαλώσει από τόσο αλλά και οι χαρακτήρες, όπως και το κοινό. Για αρχή μπορούμε να μιλήσουμε για την πλοκή και τους χαρακτήρες καθώς είναι χαρακτηροκεντρική ταινία πάνω από όλα. Βλέπουμε έναν μεγαλωμένο και μετανιωμένο Renton που γυρνάει στο μόνο μέρος που μπορεί να αποκαλέσει σπίτι αλλά τους προδομένους φίλους του. Το θέμα της προδοσίας είναι εμφανέστατο κατά τη διάρκεια της ταινίας και ακολουθεί το μοτίβο της προϋπάρχουσας. Ο κάθε ένας χαρακτήρας έχει προχωρήσει κάπως στην ζωή του αλλά και πάλι βρίσκεται κλεισμένος στις προσωπικές του καταστάσεις, μόνο όταν είναι όλοι μαζί μπορούν να είναι πραγματικά ελεύθεροι. Η πλοκή είναι πολύ γρήγορη και ο ρυθμός της ταινίας είναι απλά τρομαχτικός, βέβαια αυτό δουλεύει εκπληκτικά. Νιώθεις βλέποντας την ταινία ότι έχεις πάρει κι εσύ κάποιο ναρκωτικό γιατί είσαι μόνιμα σε εγρήγορση και αυτό ακριβώς είναι και ένας από τους στόχους του Trainspotting. Μέσα σε 2 ώρες περίπου η ταινία καταφέρνει να σου δείξει πράγματα και τις ζωές των τεσσάρων χαρακτήρων, να σου δείξει δράση και καταδίωξη αλλά και το απαραίτητο κλείσιμο που δεν σου έδωσε ποτέ η πρώτη ταινία. Όσο κι αν πολλοί πίστευαν ότι ένα sequel δεν έπρεπε να υπάρχει ποτέ, το τελικό αποτέλεσμα έκρινε ότι ήταν αναγκαίο.

Σκηνοθετικά από την άλλη η ταινία είναι απλά φαντασμαγορική, ο Boyle που τον έχουμε γνωρίσει από την πρώτη ταινία αλλά και από ταινίες όπως ο Slumdog Millionare και το 127 Hours έχει αποδείξει άπειρες φορές το ταλέντο του σαν σκηνοθέτης. Αν δεν υπήρχε ο εκπληκτικός τρόπος που χειρίζεται τα πλάνα για α πει την ιστορία, οι περίεργες γωνίες του και ο τρόπος που κινηματογραφεί τους ηθοποιούς τότε η ταινία θα ήταν κάτι τελείως διαφορετικό και ίσως δεν δούλευε καν. Σίγουρα ότι πιο καλοσκηνοθετημένο έχουμε δει την τελευταία πενταετία καθώς είναι ακριβώς η ταινία που περιμέναμε. Από άποψη φωτογραφίας μοιάζει πολύ με την προηγούμενη ταινία έχοντας μια παρακμιακή αίσθηση και πορτοκαλοκίτρινα χρώματα. Η φωτογραφία δουλεύει άριστα με τη σκηνοθεσία όπως θα έπρεπε. 
Το Trainspotting 2 νομίζω είναι το sequel που μπορεί να πείσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς fans της πρώτης ταινίας και είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες ταινίες που προσωπικά έχω δει. Φαίνεται ότι μια ομάδα που έχει μεράκι για την ταινία και τους χαρακτήρες της και την κατάλληλη ομάδα μπορεί να φέρουν πίσω μια ταινία εικοσαετίας και να την κάνουν καλύτερη. Υπόσχομαι ότι εάν τη δεις ακόμη και νέος στο σύμπαν και τους ήρωες του Trainspotting, θα σου μείνει αξέχαστη για πολλά πολλά χρόνια.

 

 

 

Anette Cheniell

Anette Cheniell

Φοιτήτρια του τμήματος κινηματογράφου, ασχολείται με την σκηνοθεσία, το σενάριο και την παραγωγή. Έχει κάνει 3 ταινίες μικρού μήκους και οι 3 μυθοπλασίες. Κυρίως ασχολείται με τη μουσική και τη συγγραφή. Βρίσκεται στο τέταρτο έτος των σπουδών της στο σύγχρονο τραγούδι. (A.K.A. Netto Abnormal).

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous post

Don't Hang Up (2017) των Alexis Wajsbrot & Damien Mace

Next post

Το Game of Thrones δημοσιεύει νέο teaser trailer μαζί με την ανακοίνωση της πρεμιέρας του έβδομου κύκλου