ListsSpecials

7 Ιαπωνικές ταινίες που κάθε σινεφίλ πρέπει να δει

Ο Ιαπωνικός κινηματογράφος είναι σήμερα η πρώτη δύναμη παραγωγής ταινιών στην Ασία και έχει επιτελέσει ένα τεράστιο έργο στην συνολική ιστορία του κινηματογράφου. Σχολές όμως του Ozu και του Kurosawa έγιναν γνωστές σε όλο τον κόσμο τόσο για την πρωτοτυπία τους όσο και για το ιδιαίτερο στυλ των ταινιών τους που έγιναν βασικά μαθήματα σε πολλές σχολές κινηματογράφου ανά τον κόσμο. Οι Ιαπωνικές ταινίες μιλούν για πολλά θέματα και κυρίως την Ιαπωνικότητα (έναν όρο που οι ίδιοι εισήγαγαν στον κινηματογράφο), δηλαδή την ιδιαιτερότητα αυτού του λαού, τα έθιμα, τη θρησκεία, τις παραδώσεις αλλά και την ίδια την κουλτούρα που τον κάνει τόσο διαφορετικό από τον υπόλοιπο δυτικό κινηματογράφο. Η κάθε Ιαπωνική ταινία είναι μια βουτιά σε έναν καινούριο κόσμο και αφήνει το θεατή έκπληκτο και ίσως με πολλά ερωτήματα τις περισσότερες φορές. Οι Ιάπωνες σκηνοθέτες αγαπούν ιδιαίτερα την Avant Garde και ασχολούνται με πολλές τέτοιες ταινίες.

Εγώ θα σας προτείνω απλά ένα μικρό δείγμα της τεράστιας συλλογής της Ιαπωνικής Κινηματογραφικής παραγωγής που αξίζει να δείτε! Ελπίζω να τις απολαύσετε!

 

1. Ugetsu Monogatari (1953)

SOURCE CREDIT - "British Film Institute" Reproduction of this image requires the appropriate copyright clearance. In making this image available, the bfi confers no licence to use or copy the image. All copyright clearance is the responsibility of the user. In consideration for making this image available, the user hereby agrees to indemnify the bfi against any claim or liability arising from the use of this image. The information service of the bfi National Library may be able to carry out copyright ownership research on your behalf. Fax +44 (0) 20 7436 0165 for details of services and costs. British Film Institute 21 Stephen Street London W1T 1LN Tel +44 (0) 20 7255 1444 http://www.bfi.org.uk/

Το Ugetsu Monogatari είναι μια επική περιπέτεια για δύο ζευγάρια που βρίσκονται στην Ιαπωνία το 16ο αιώνα. Ενώ θέλουν να πουλήσουν τις κανάτες τους μπλέκονται σε περιπέτειες με στρατιώτες, σαμουράι αλλά και αιθέριες υπάρξεις και πριγκίπισσες. Είναι μια φαινομενικά απλή πλοκή που μπορεί πολύ εύκολα να ταξιδεύσει τον θεατή στις σκληρές εποχές του Ιαπωνικού μεσαίωνα, αλλά και στο ιδιαίτερο σινεμά του Mizoguchi όπου είναι ένας από τους δασκάλους του είδους, τόσο του Ιαπωνικού αλλά και παγκόσμιου Κινηματογράφου. Αυτή η ταινία είναι πραγματικά διαμάντι, αργή, με την ιδιαίτερη παραδοσιακή μουσική και δεν βγάζει ιδιαίτερο νόημα, οι χαρακτήρες είναι σαν καρικατούρες από Ιαπωνικούς πίνακες! Τι πιο συναρπαστικό! Και δεν σας είπα το καλύτερο…Είναι και ασπρόμαυρο.

 

2. Kuroi Ame (1989)

Kuroi_Ame21

Εάν υπάρχει μια ταινία που μπορεί να σας κάνει να συγκινηθείτε και να ανατριχιάσετε είναι το Kuroi Ame. Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Masuji Ibuse και σκηνοθεσία του Shohei Imamura, για τα χρόνια που ακολούθησαν των δύο ατομικών βομβών στην Ιαπωνία. Μια οικογένεια το ’50 προσπαθεί να βρει σύζυγο για την ανιψιά τους που έχει υποστεί προβλήματα υγείας από τη ραδιενέργεια. Μέσα από αυτή την ιστορία βλέπουμε ανθρώπους με  στρες άλλους αρρώστους και είναι από τις λίγες ταινίες που αποτυπώνουν καθαρά τόσο την φρίκη του πολέμου, όσο και το μεγάλο τίμημα που πλήρωσε ο λαός για την αλαζονεία του κράτους. Συγκινητικό, αισθαντικό, τουλάχιστον για 2 πακέτα χαρτομάντιλα και πάλι ασπρόμαυρο.

3. Dreams (1990)

DREAMS_2K.RainbowComp

Από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά άλλος ένας μεγάλος δάσκαλος (ή αλλιώς sensei στα Ιαπωνικά), ο Akira Kurosawa. O Kurosawa για αυτή την ταινία ξύπνησε απλά μια μέρα και σκέφτηκα να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Αλλά στην κυριολεξία πραγματικότητα. Κάθισε έγγραψε σε σενάριο να όνειρά του, τα σκηνοθέτησε και βγήκε αυτή η πανέμορφη οπτασία χρωμάτων και ιστοριών. Είναι μια ταινία τόσο ενδιαφέρουσα απλά να την βλέπεις, να μην περιμένεις να τα καταλάβεις όλα, απλά να αφήσεις τις εικόνες να σε ταξιδέψουν. Περιλαμβάνει μικρές αποσπασματικές ιστορίες που συνθέτουν μια βασική ιδέα, την οποία θα ανακαλύψετε μόνοι σας!
4. Carved-The Slit Mouthed Woman (2007)

CarvedTheSlit-MouthedWoman2007-thumb-Kira

Δεν νομίζω να περιμένατε να δείτε ένα θρίλερ σε αυτή τη λίστα αλλά το ασιατικό horror αξίζει μια θέση στο πάνθεο των ταινιών που πρέπει σίγουρα να δείτε. Ο Koji Shiraishi πήρε ένα από τους πιο διάσημους αστικούς μύθους της Ιαπωνίας και το έφερε στη μεγάλη οθόνη για να μας τρομοκρατήσει για τα καλά. Μια επαρχιακή πόλη πέφτει θύμα μιας οντότητας όπου απαγάγει μικρά παιδιά για άγνωστους σκοπούς. Το χειρότερο με αυτή τη γυναίκα είναι όμως ότι το είναι κάτασπρη σαν φάντασμα και το πρόσωπό της είναι κομμένο από τη μια άκρη ως την άλλη και γι’ αυτό φοράει μάσκα. Αυτός ο μύθος  είναι από τους πιο παλιούς και τρομαχτικούς αλλά η ταινία το χειρίζεται με μια πιο καινούρια εκδοχή κάνοντας τη περισσότερο μυστηρίου παρά κλασσικό thriller με φτηνά jump scares. Ευτυχώς το Hollywood δεν αποφάσισε ακόμη να την κάνει remake όπως το μακρινό της αδερφάκι, το Ιαπωνικό The Ring.

 

5. Okuribito (2008)

Okuribito photo 01

Μετά από τόσο δράμα και θρίλερ χρειαζόμαστε κάτι σε κωμωδία, δεν συμφωνείτε?  Λοιπόν στο Okuribito του Youjirou Takita που λέτε ο πρωταγωνιστής μας μετακομίζει πίσω στην πόλη όπου κατάγεται με τη γυναίκα του και ψάχνει για δουλειά καθώς δεν τα έβγαζαν πέρα. Βλέπει μια ωραία αγγελία λοιπόν στην εφημερίδα που λέει Departures (αναχωρήσεις), έχει και πολύ καλό μισθό και τέλος πάντων νομίζοντας ότι είναι τουριστικό γραφείο πάει να ρωτήσει. Όμως οι αναχωρήσεις δεν είναι για κανένα εξωτικό νησί αλλά…για τον κάτω κόσμο. Τελικά ο πρωταγωνιστής μας πλέκει σε απίστευτες αστείες περιπέτειες με τη νέα του δουλειά αλλά και καταφέρνει να τα βρει με τον εαυτό του, κάτι που το είχε πραγματικά ανάγκη. Σε αυτή την ταινία δεν καταλαβαίνεις πότε από το γέλιο πας στο κλάμα.

 

6. Futatsume no Mado (2014)

hqdefault

Για αυτή την ταινία δεν έχω να πω πολλά, γιατί είναι μια από τις λίγες που μου μίλησαν σε ένα πολύ βαθύ επίπεδο. Είναι μια από τις σημαντικότερες ταινίες της Naomi Kawase, προσωπική μου αγαπημένη σκηνοθέτη Σε ένα τροπικό νησί ζουν δύο παιδιά 16 χρονών που βαδίζουν προς την ενηλικίωση και αφορμή έναν φόνο οι ζωές τους αρχίζουν να μπλέκονται δραματικά. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η ταινία έχει ελάχιστη δράση, κυρίως είναι όμορφα τοπία, αργοί ρυθμοί και ακόμη πιο όμορφοι μονόλογοι. Είναι ένα συγκινητικό ταξίδι από τη ζωή στο θάνατο και από την ηρεμία του μικρού νησιού στο χαμό της πόλης. Και κυρίως είναι ένα ταξίδι ενηλικίωσης που δείχνει την απλή φυσική έλξη των ανθρώπων αλλά και τις λεπτότητα των ανθρώπινων σχέσεων.

 

7. Spirited Away (2001)

spirited-away-1

Και φυσικά από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείψει ο πολυβραβευμένος Hayao Miyazaki όπου μέσω του animation έλεγε πάντα πολύ σημαντικές μεταφορικές ιστορίες της Ιαπωνικής κοινωνίας. Στο Spirited Away η πρωταγωνίστρια χάνετε με τους γονείς της στον κόσμο των πνευμάτων και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους σώσει και να γυρίσει πίσω. Βέβαια και είναι μια πανέμορφη ταινία που μιλάει για την αγάπη, την αφοσίωση, την απληστία και το χρήμα αλλά! Το μεγάλο αλλά αυτής της ταινίας είναι το μεταφορικό! Ουσιαστικά η ταινία μιλάει για την παιδική πορνεία με μερικά πολύ φανερά μηνύματα όπως τα δημόσια λουτρά (που στην μεσαιωνική Ιαπωνία εκεί δούλευαν τότε οι πόρνες). Αξίζει πραγματικά μια ματιά ειδικά από τους λάτρεις του animation.

Anette Cheniell

Anette Cheniell

Φοιτήτρια του τμήματος κινηματογράφου, ασχολείται με την σκηνοθεσία, το σενάριο και την παραγωγή. Έχει κάνει 3 ταινίες μικρού μήκους και οι 3 μυθοπλασίες. Κυρίως ασχολείται με τη μουσική και τη συγγραφή. Βρίσκεται στο τέταρτο έτος των σπουδών της στο σύγχρονο τραγούδι. (A.K.A. Netto Abnormal).

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous post

Κυκλοφόρησε οnline το πρώτο poster του Paranormal Activity: The Ghost Dimension

Next post

Έρχεται η νέα ταινία της Pixar με τίτλο Coco