GreeksListsSpecials

6 Ελληνικά τραγούδια που θα μπορούσαν να γίνουν ταινίες

Το σενάριο αποτελεί το Α και το Ω μιας καλής ταινίας, χωρίς αυτό ακόμη και ο καλύτερος σκηνοθέτης δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συνόψεις σεναρίων, άλλες παρουσιάζουν αυτούσιους τους στίχους των ελληνικών τραγουδιών κι άλλες απλά εμπνεύστηκαν από αυτά.

 

Ραψωδός Φιλόλογος-  Σε ένα παγκάκι

Είδος: Ψυχολογικό Δράμα

Σενάριο: Ένας νεαρός ξυπνάει σε έναν άγνωστο χώρο  χωρίς να γνωρίζει ποιος είναι και έχοντας πλήρη απώλεια μνήμης. Σύντομα ανακαλύπτει πως βρίσκεται σπίτι του. Από εκεί και πέρα ξεκινάει ένα ταξίδι αναζήτησης του εαυτού του που τον οδηγεί σε διάφορα συμπεράσματα για τους ανθρώπους που είχε επιλέξει να βρίσκονται κοντά του, τον τρόπο ζωής του και το ποιος τελικά είναι. Στο τέλος, γράφει το ποιος είναι πάνω σε ένα απομακρυσμένο παγκάκι της πόλης.

 

Ραψωδός Φιλόλογος- Θανατοποινίτης

Είδος: Ψυχολογικό Θρίλερ-Δράμα, Επιστημονικής Φαντασίας

Σενάριο: Μερικά χρόνια μετά ο νεαρός αποχτά ταυτότητα και όνομα, ενώ πλέον ασχολείται με την δημοσιογραφία. Σύντομα πέφτει στην αντίληψή του η ιστορία ενός θανατοποινίτη και του κελιού του, που θεωρείται στοιχειωμένο και κανείς δεν μπαίνει πλέον μέσα. Ο ίδιος χωρίς να πιστεύει σε όσα του εξιστορούν οι συνάδελφοί του και θεωρώντας πως το θέμα θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό αποφασίζει να το παρακολουθήσει. Σύντομα τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο, αυτός αρχίζει να μπερδεύει την πραγματικότητα και να χάνει ξανά τον εαυτό του. Στο τέλος της ταινίας, η οποία είναι συνέχεια της προηγούμενης, αποκαλύπτεται πως ο θανατοποινίτης είναι ο ίδιος, απλά σε μεγαλύτερη ηλικία και πως ο χρόνος του παίζει παιχνίδια εμφανίζοντας τον εαυτό περισσότερες από μια φορές μέσα στο ίδιο διάστημα. Ο νεαρός προσπαθεί να αποτρέψει το μέλλον του, σύντομα ανακαλύπτει πως δεν υπάρχουν μόνο πολλοί σαν αυτόν αλλά και σε διαφορετικές ηλικίες, υπάρχει ένας που είναι στην ίδια ηλικία με αυτόν και μάλιστα είναι ο υπαίτιος της όλης κατάστασης. Ο νεαρός σκοτώνει τον δεύτερο εαυτό του, που αρχικά πίστευε πως είναι ο αδελφός του, με τρόπο που να μην φαίνεται το πρόσωπό του πλέον. Έπειτα, πηγαίνει στο παγκάκι που είχε πρωτογράψει το ποιος είναι στην προηγούμενη ταινία. Εκεί συναντάει το τρίτο εαυτό του που βρίσκεται σε αυτή την διάσταση, είναι λίγο μικρότερος από αυτόν και γράφει κάποια πράγματα στο παγκάκι. Η αστυνομία που ακολουθούσε τον νεαρό βρίσκει τον τρίτο εαυτό του στο παγκάκι και συλλαμβάνει αυτόν, ενώ ο νεαρός κρύβεται. Έπειτα, κοιτώντας στο παγκάκι ο νεαρός βρίσκει ένα καινούργιο όνομα που είχε γράψει ο τρίτος εαυτός του και αποφασίζει να έχει αυτό από εδώ και πέρα και να συνεχίσει την ζωή του ως ο μοναδικός πλέον σε αυτή την διάσταση.

 

Παύλος Σιδηρόπουλος- Άντε και καλή τύχη μάγκες

Είδος: Μυστηρίου, Αστυνομικό

Σενάριο: Μετά από μια αιματηρή ληστεία τράπεζας που στοίχησε την ζωή σε πολλούς αστυνομικούς και υπαλλήλους , ο Παύλος είναι ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας που δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση και καλείται να καταθέσει τα όσα συνέβησαν. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για μια απλή ληστεία που πήγε στραβά και σύμφωνα με την κατάθεση του Παύλου οι αστυνομικοί καταφέρνουν να πιάσουν τους ενόχους. Όμως ένας αστυνομικός, όπου ο γιός του σκοτώθηκε στην επίθεση δεν πείθεται ούτε από την κατάθεση του Παύλου, ούτε από το γεγονός πως είναι ο μοναδικός επιζών, ούτε από την ευκολία που κατάφεραν να βρουν τους ενόχους και αποφασίζει να συνεχίσει την έρευνα. Ο Παύλος τελικά δεν είναι τόσο αθώος όσο φαντάζει και όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα ήταν πολλά περισσότερα από μια απλή ληστεία.

 

Γυμνά Καλώδια- Οι μικροί μας Ήρωες

Είδος: Κωμωδία, Φαντασία

Σενάριο: Μετά από υπερβολική δόση ηρωίνης μια νεαρή κοπέλα που εργάζεται σε ένα γραφείο τελετών πέφτει σε κώμα. Μπορεί να μην έχει καμία επαφή με τον έξω κόσμο, μέσα της όμως επικρατεί σύγχυση καθώς η ίδια ζει τις ιστορίες των αγαπημένων της ηρώων που διάβαζε σε όλη την διάρκεια της ζωής της, ενώ ταυτόχρονα παλεύει για να επανέλθει στην ζωή.

 

Μεθυσμένα Ξωτικά- Η Εκδίκηση του Υποσυνείδητου

Είδος: Δράμα, Θρίλερ, Επιστημονικής Φαντασίας

Σενάριο: Ο Γιάννης, ένας νεαρός βιολόγος, απαριθμώντας τα λάθη του παρελθόντος και όλα όσα με τον καιρό πήγαν στραβά και οδήγησαν  τον σύγχρονο κόσμο στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο που είναι έτοιμος να ξεσπάσει, αποφασίζει να βρει μια λύση πριν τα πράγματα ξεφύγουν εντελώς. Καθώς μελετάει όλο και περισσότερο τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τον τρόπο λειτουργίας του καταφέρνει σε πειραματικό στάδιο να βρει έναν τρόπο να εμφυτεύσει στο υποσυνείδητο των ανθρώπων μιας μικρής περιοχής  εικόνες από έναν επικείμενο πόλεμο ο οποίος θα είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τόσο οι οικογένειές τους όσο τελικά και οι ίδιοι. Η συμπεριφορά των ανθρώπων αρχίζει να αλλάζει και οι ίδιοι να ασχολούνται όλο και περισσότερο με το ζήτημα του πολέμου, παρότι η περιοχή δεν βρισκόταν σε σημείο άμεσα συνδεδεμένο με αυτόν. Ο Γιάννης αποφασίζει να επεκτείνει το πείραμα του θεωρώντας πως έχει πετύχει μα τα αποτελέσματα των όσων τελικά θα συμβούν δεν είναι τα αναμενόμενα.

 

Αλκίνοος Ιωαννίδης- Καθρέφτης

Είδος: Ρομαντικό, Φαντασίας

Σενάριο: Μια νεαρή κοπέλα ανακαλύπτει έναν μισοσπασμένο καθρέφτη μέσα στο δάσος, όπου συνήθιζε να περνάει τον χρόνο της για να αποφεύγει τους κατοίκους του χωριού καθώς της φέρονταν με υποτιμητικό τρόπο λόγο της εμφάνισής της. Σύντομα καταλαβαίνει πως αυτός ο καθρέφτης έχει πολλές περισσότερες ιδιότητες από το να βλέπεις απλά το είδωλο σου μέσα από αυτόν. Ο καθρέφτης αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα του κάθε ατόμου, μα εκτός από αυτό κρύβει μέσα του έναν παράλληλο κόσμο όπου ο καθένας ζει χωρίς να δίνει σημασία στους καθρέφτες και τα είδωλα, μα μόνο στην προσωπικότητα και τις πράξεις του κάθε ατόμου. Η κοπέλα ενθουσιάζεται με αυτό τον κόσμο και μέρα με την μέρα περνάει όλο και περισσότερο χρόνο σε αυτόν. Ο καθρέφτης όμως, δεν βρέθηκε τυχαία στο δάσος, έπεσε από έναν άγγελο ο οποίος τον ψάχνει μανιωδώς θέλοντας να τον τοποθετήσει πάλι στην θέση του. Ο άγγελος καταφέρνει να εντοπίσει κάποια κομμάτια του καθρέφτη και μετά από κάποιον καιρό την κοπέλα που πλέον τον έχει, έτσι οι δυο τους έρχονται σε σύγκρουση αφού η κοπέλα αρνείται να επιστρέψει τον καθρέπτη και ο άγγελος δεν μπορεί να γυρίσει στον παράδεισο χωρίς αυτόν.

Ελένη Αναστασιάδου

Ελένη Αναστασιάδου

Η Ελένη Αναστασιάδου, φοιτήτρια του τμήματος Γεωπονίας στο Α.Π.Θ. και απόφοιτος Σκηνοθεσίας ιδιωτικής σχολής, ασχολείται με την συγγραφή σεναρίων και διηγημάτων και πρόσφατα έκανε τα πρώτα βήματα τα της στην τηλεόραση με την συμμετοχή σε εκπομπή της ΕΡΤ3, καθώς και την κοινωνική διαφήμιση της Α21. Αγαπά τον κινηματογράφο και την τηλεόραση έχοντας αδυναμία σε οτιδήποτε πρωτοποριακό και ιδιαίτερο.

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous post

Star Trek Beyond (2016) του Justin Lin

Next post

Ο M. Night Shyamalan επιστρέφει με το Split