FilmsReviews

You are not you (2014) του George C. Wolfe

Το «You are not you» είναι ακόμα μια ταινία που αναφέρεται στη νόσο A.L.S. Αυτή τη φορά, όμως, τους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους αναλαμβάνουν γυναίκες. Ταυτόχρονα με την πορεία του ανθρώπου προς το θάνατο, η ταινία εστιάζει και στο θέμα της ουσιαστικής φιλίας και αγάπης.10YOURENOTYOU-master675-v2

 Η Kate, μια ευκατάστατη μουσικός ζει τη φαινομενικά τέλεια ζωή με τον σύζυγό της Evan. Η ανατροπή στη ζωή της έρχεται μαζί με τη διάγνωση της νόσου A.L.S (Amyotrophic Lateral Sclerosis), η οποία οδηγεί την ηρωίδα στη φθορά και τελικά στο θάνατο. Μαζί της στις τελευταίες μέρες της ζωής της βρίσκεται η Bec, μία φοιτήτρια με αδυναμία στο ποτό, τις εφήμερες σχέσεις, τα ναρκωτικά και τη μουσική. Η Bec αναλαμβάνει να τη φροντίσει σε ό, τι χρειάζεται. Η σχέση αφεντικού- υπαλλήλου, όμως, γρήγορα αντικαθίσταται από μία συγκινητική φιλία μεταξύ των δύο γυναικών.

Το σενάριο της ταινίας παρουσιάζει ορισμένα κενά και μερικές φορές δεν καταφέρνει να αποφύγει τους κουραστικούς μελοδραματισμούς.  Σε ένα πρώτο επίπεδο, το γεγονός ότι η Kate έχει ένα σπίτι με υπέροχη αρχιτεκτονική και έναν σύζυγο με εμφάνιση μοντέλου, ίσως να απομακρύνει τον μέσο άνθρωπο από το να ταυτιστεί με την ηρωίδα, εφόσον η αρχική της εικόνα βρίσκεται πολύ μακριά από αυτόν και από το συνηθισμένο μήνυμα «μπορεί να συμβεί στον καθένα». Ωστόσο, χάρη σε αυτά τα στοιχεία επιτυγχάνεται εύκολα η αντίθεση των χαρακτήρων των δύο γυναικών, που κάνει τη μεταξύ τους φιλία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Όσο η ταινία προχωράει καταλαβαίνουμε όλο και περισσότερο την ανθρώπινη διάσταση της ηρωίδας και τα προβλήματά της, πράγμα που την κάνει συμπαθή προς το κοινό. Παρατηρούμε, λοιπόν, μία γυναίκα που ήθελε να κάνει παιδιά και που ένιωθε αόρατη μέσα στον υπέροχό της γάμο. Από κάποιο σημείο και μετά, μάλιστα, η φωνή της αρχίζει να χάνετε και τότε την καταλαβαίνουν μόνο τα πραγματικά κοντινά της πρόσωπα, που νοιάζονται γι’ αυτή.

Βέβαια, για να γίνει ακόμα πιο συγκινητικό το γεγονός ότι το σώμα της αρχίζει να ασθενεί, οι δημιουργοί επέλεξαν η Kate να είναι πιανίστρια. Αυτό μας θυμίζει την ταινία «A Heavy Heart» του Thomas Stuber, όπου εκεί ο πρωταγωνιστής που είναι και αυτός ασθενής της ίδιας νόσου, είναι μποξέρ. Και οι δύο, λοιπόν, αναγκάζονται να στερηθούν το μεγάλο τους πάθος, λόγω της ασθένειάς τους. Η διαφορά είναι ότι στο «A Heavy Heart» έχουμε ένα άρτια δουλεμένο σενάριο, μια πολύ καλή σκηνοθεσία και έναν καλύτερα δομημένο χαρακτήρα. Έτσι, οι δημιουργοί καταφέρνουν να εστιάσουν πιο πολύ στην ασθένεια. Στο «You are not you» δίνεται η αίσθηση μια επιδερμικής ενασχόλησης τόσο με την νόσο, όσο και με τους χαρακτήρες.

Η πολυβραβευμένη ηθοποιός Hilary Swank μας προσφέρει μια υπέροχη ερμηνεία. Η χημεία της ηθοποιού με την ταλαντούχα Emmy Rossum -γνωστή για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη διάσημη σειρά «Shameless»- θα μπορούσαμε να πούμε ότι έσωσε την ταινία. Οι δυο τους παρουσιάζουν μια πολύ όμορφη φιλία, όπου η μια μαθαίνει στην άλλη να χαλαρώνει και να περνάει καλά, ενώ η άλλη -σαν μητέρα της- της μαθαίνει να μαγειρεύει και να μην αφήνει τις ευκαιρίες που της δίνονται ανεκμετάλλευτες. Για τον Josh Duhamel δεν μπορούμε να πούμε κάτι αρνητικό. Ερμήνευσε καλά τον πονεμένο σύζυγο, αλλά δε θεωρώ ότι ήταν η πιο ταιριαστή επιλογή για τον συγκεκριμένο ρόλο.

Η σκηνοθεσία είναι πολύ καλή, αν και αυτό που τραβάει την προσοχή μας περισσότερο είναι η υπέροχη αρχιτεκτονική των χώρων. Πολύ καλή είναι η χρήση του μοντάζ και της μουσικής. Η διαχείριση της ησυχίας στα πιο σημαντικά σημεία της ταινίας είναι εντυπωσιακή. Όλοι οι ήχοι χαμηλώνουν προκειμένου να εστιάσουμε σε αυτό που έχει να μας πει η εικόνα. Μπορεί κανείς να καταλάβει την ταινία ακόμα κι αν κλείσει εντελώς τον ήχο και αφήσει την υποκριτική των ηθοποιών και την ισχύ των πλάνων να μιλήσουν από μόνα τους. Προβάλλονται τα συναισθήματα τόσο των ανθρώπων που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο, όσο και των κοντινών τους ανθρώπων, των οποίων η ζωή επηρεάζεται κατά ένα μεγάλο βαθμό. Πειστική φαίνεται η αλλαγή των χαρακτήρων από την αρχή της ταινίας μέχρι το πολύ ισχυρό της τέλος. Αξίζει κανείς να δει το » You are not you » για πολλούς λόγους, αλλά ο σημαντικότερος από αυτούς είναι το μήνυμα του να μη σταματάς ποτέ να αγωνίζεσαι.

 

★★★✩✩

 

Persa Griba

Persa Griba

Φοιτήτρια του τμήματος κινηματογράφου, με ιδιαίτερη ενασχόληση στον τομέα του σεναρίου και της σκηνοθεσίας ταινιών μικρού μήκους (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ). Αυτό το διάστημα, δουλεύει πάνω σε κάποια καινούρια projects, που θα παρουσιαστούν μέσα στο 2016.

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous post

15 Αγαπημένες σύγχρονες ελληνικές ταινίες

Next post

Το Ταξίδι του Ήρωα