ReviewsTV

Stranger Things – 2ος κύκλος (2017)

Μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, το Stranger Things επέστρεψε στο Netflix για να συνεχίσει την ιστορία των αδερφών Duffer.

Ο πρώτος κύκλος τελείωσε με την εύρεση του Will Byers, ο οποίος όμως φαίνεται να συνδέεται ακόμη με το Πάνω-Κάτω. Τα νέα 9 επεισόδια της σειράς αφηγούνται την συνέχεια της ιστορίας, ένα χρόνο μετά την επιστροφή του Will. Στο Stranger Things 2 όπως αποκαλούν οι δημιουργοί, ο Dustin βρίσκει ένα μυστηριώδες πλάσμα του οποίου αναλαμβάνει τη φροντίδα. Η Eleven ζει μαζί με τον αστυνόμο Hopper σε μία απομονωμένη καλύβα, χωρίς να το γνωρίζει κανένας. Ο Dustin έλκεται από τη Max, το νέο κορίτσι στο σχολείο, το ίδιο και ο Lucas. Η σχέση της Nancy με τον Steve αρχίζει να καταστρέφεται μετά από ένα πάρτι. Εκείνη ξεκινάει ένα ταξίδι με τον Jonathan για να συναντήσει έναν συνωμοσιολόγο  και έρχεται πιο κοντά μαζί του. Ο Mike στοιχειώνεται από την απουσία της Eleven. Ο Will έχει μείνει μετέωρος μεταξύ του κόσμου μας και του Πάνω-Κάτω και προμηνύει την έλευση ενός τεράστιου τέρατος.

Ο δεύτερος κύκλος του Stranger Things έχει πολλές περισσότερες υποπλοκές από τον πρώτο. Τα πρώτα οχτώ επεισόδια επικεντρωνόταν σχεδόν απόλυτα στην εύρεση του Will και οι χαρακτήρες εδραιώθηκαν με βάση τα αίτια αυτού του γεγονότος. Πλέον, καθώς οι ήρωες έχουν χτιστεί, είναι ώρα να τους δει το κοινό σε δράση και να μαρτυρήσει την εξέλιξη τους. Έτσι, οι αδερφοί Duffer καταφέρνουν πολύ εύστοχα να δώσουν μικρούς στόχους στους χαρακτήρες και να τους διασκορπίσουν.

Η κύρια πλοκή γίνεται ξεκάθαρη από την αρχή. Το κοινό γνωρίζει πως το κύριο θέμα είναι η έλευση τεράτων στον κόσμο μας από το Πάνω-Κάτω. Τα επιμέρους γεγονότα συμβαίνουν απλά για λόγους ανάπτυξης των χαρακτήρων, εξυπηρετώντας όμως το μεγάλο τόξο της αφήγησης. Τα επεισόδια δεν έχουν μεμονωμένη αφήγηση και αποτελούν και τα εννιά ένα ενιαίο σώμα. Κανένα επεισόδιο ή σκηνή δεν μπορεί να παραβλεφθεί καθώς κάθε σημείο της πλοκής είναι τόσο σφιχτά δεμένο με το προηγούμενο και το επόμενο που είναι σημαντικά για τους χαρακτήρες.

Τα νέα εννιά επεισόδια είναι γεμάτα δράση με πιο γρήγορο ρυθμό σε αντίθεση με τα πρώτα οχτώ. Είναι σαν μία ταινία εννιά ωρών που μπορεί κανείς/καμία να παρακολουθήσει εν μία νυκτί. Και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος λόγω της δομής της. Δεν είναι ότι οι δημιουργοί δίνουν και πολλές επιλογές, καθώς κάθε επεισόδιο τελειώνει με ένα cliffhanger. stranger things 2Κάθε επεισόδιο είναι γεμάτο από αγωνία, σασπένς, μελόδραμα και νοσταλγία των ’80s. Εν ολίγοις όλα εκείνα τα συστατικά που κάνουν τη σειρά ακαταμάχητη.

Highlight του κύκλου, είναι το έβδομο επεισόδιο, The Lost Sister, που αποδίδει φόρο τιμής για πρώτη φορά σε πιο underground ταινίες των ’80s, όπως το Warriors. Αυτό το επεισόδιο επικεντρώνεται αποκλειστικά στην Eleven, έναν χαρακτήρα για τον οποίο το κοινό φαίνεται να μην χορταίνει να μαθαίνει να μαθαίνει νέα πράγματα. Στο The Lost Sister, η Eleven μέσα από το ταξίδι της, αποκτά ανθρώπινη υπόσταση και η ψυχοσύνθεση της αναλύεται πολύ περισσότερο. Οι θεατές πλέον κατανοούν πλήρως τον χαρακτήρα της παρά το μυστηριώδες της παρουσιαστικό σε όλα τα προηγούμενα επεισόδια. Το επεισόδιο είναι γεμάτο από κρίσιμες για εκείνη στιγμές, είναι σχεδόν εντελώς ανεξάρτητο από τα προηγούμενα και παρουσιάζει ένα νέο χαρακτήρα, την Eight, η οποία μπορεί να εμφανίζεται συνολικά για 50 λεπτά τηλεοπτικού χρόνου, όμως θα μπορούσε να αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο στη συνέχεια. Το γεγονός ότι δε μένει στο Hawkins δίνει μία πιο διεθνή ματιά στη σειρά και τα γεγονότα της και ίσως αυτό να σημαίνει πως το Πάνω-Κάτω θα εισβάλλει σε περισσότερες γωνίες του πλανήτη.

Με περισσότερο χιούμορ, πιο γεμάτη αλλά μετριασμένη αφήγηση, ώριμους πλέον χαρακτήρες και συγκινητικές στιγμές, ο δεύτερος κύκλος του Stranger Things είναι ένα καλά μελετημένο project και καλύτερος από τον πρώτο λόγω της πολυεπίπεδης αφήγησης του, καθώς ανεβάζει τον πήχη στο ψηλότερο σημείο. Σίγουρα οι προσδοκίες για τον τρίτο κύκλο είναι μεγάλες. Θα μπορέσει όμως η σειρά να ανταποκριθεί στα επόμενα επεισόδια ή θα έχει κορεστεί μετά από 17 επεισόδια, το ένα καλύτερο από το άλλο;

 

 

stranger things

Δημήτρης Φλωρής

Δημήτρης Φλωρής

Ο Δημήτρης Φλωρής κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών στο Α.Π.Θ. με ειδικότητα στο μοντάζ και την κινηματογραφική/τηλεοπτική κριτική και θεωρία. Κύριο αντικείμενο της μελέτης του είναι η επεισοδιακή αφήγηση και οι ειδολογικές συμβάσεις του superhero genre. Έχει συμμετάσχει ως σκηνοθέτης ή/και μοντέρ σε τέσσερις ταινίες προπτυχιακού επιπέδου. Οι τρεις είναι μυθοπλασίας και η μία ντοκιμαντέρ.

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το Τελευταίο Σημείωμα 12_preview
Previous post

Το Τελευταίο σημείωμα (2017) του Παντελή Βούλγαρη

Next post

Ο Kevin Spacey δέχεται επίθεση από το ίντερνετ μετά την εξομολόγηση και την απολογία του