AnimeReviewsSpecialsTV

Neon Genesis Evangelion (1995-96) του Hideaki Anno

Συνοπτική Κριτική

Παραγωγή: Japan

Διάρκεια: 26 επεισόδια από 25′

Δημιουργός/Σενάριο: Hideaki Anno

Στη δεκαετία του ’90 το διεθνές κοινό δεν είχε έρθει ακόμα σε επαφή με τον κόσμο των anime, ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων τα οποία σήμερα είναι γνωστά μάλλον σε όλους/ες βρίσκουν ενδιαφέρον στο animation και σε ιαπωνικές δημιουργίες στον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Η σειρά του Hideaki Anno, με τίτλο Neon Genesis Evangelion (κατά προσέγγιση μπορεί να μεταφραστεί ως «το Ευαγγέλιο της Νέας Γενιάς») έπαιξε έναν ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο στην ανανέωση του ενδιαφέροντος για anime σειρές εντός της Ιαπωνίας. Την ίδια στιγμή, λειτούργησε και ως δίοδος για τον δυτικό πολιτισμό, αποτελώντας μία από τις πρώτες δημοφιλείς anime σειρές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Βασικός πρωταγωνιστής της σειράς είναι ο Shinji Ikari, ένας νεαρός έφηβος ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με μία τεράστια πρόκληση. Βρισκόμαστε στο 2015, και η μισή ανθρωπότητα έχει ήδη αφανιστεί εξαιτίας ενός τραγικού ατυχήματος, γνωστού ως «Δεύτερη Επαφή». Η εταιρεία με το όνομα NERV έχει αναλάβει να προστατεύσει το ανθρώπινο είδος από μία «Τρίτη Επαφή» με τα πλάσματα που είναι γνωστά ως «Angels», τεράστιοι εξωγήινοι με επικίνδυνες δυνάμεις. Για να τα πολεμήσει, δημιουργεί μερικά τεράστια ρομπότ με το όνομα «Eva», τα οποία χρειάζονται το σώμα και το μυαλό ενός παιδιού-πιλότου για να λειτουργήσουν. Ο Shinji είναι ένα από τα παιδιά που επιλέγονται για αυτό το καθήκον. Στην πορεία, καθώς πασχίζει να προστατεύσει τη Γη και να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από τα αποκαλυπτικά αυτά γεγονότα, θα έρθει σε σύγκρουση με τα υπόλοιπα παιδιά που βρίσκονται σε αυτό το πόστο, τον πατέρα του, ο οποίος τον αγνοεί παντελώς, αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς αμφισβητεί τις προθέσεις των ανωτέρων του (ανάμεσα σε άλλους/ες).

neon genesis evangelionΗ σειρά είναι μεταμφιεσμένη σαν ένα κλασσικό mecha anime (με ρομπότ και μηχανές που μάχονται μεταξύ τους) και έτσι ξεκινά. Δεν μας δίνεται αρχικά κανένα στοιχείο που να ανατρέπει αυτόν τον χαρακτήρα της. Γρήγορα όμως ανακαλύπτουμε πως το Neon Genesis Evangelion έχει εντελώς διαφορετικό σκοπό από αυτόν που ίσως περιμέναμε. Ο Anno επιλέγει να ασχοληθεί με τους χαρακτήρες περισσότερο καθώς προχωράμε προς το τέλος και τους φέρνει στο προσκήνιο, ενώ οι μάχες μεταξύ Evas και Angels έρχονται μάλλον σε δεύτερη μοίρα. Την ίδια στιγμή, μας φυλάγει έτι μία ακόμα ανατροπή: στο τέλος πρωταγωνιστικό ρόλο έχει πλέον η φόρμα και η πλοκή, οπότε και το μήνυμα που καραδωκούσε τόσα επεισόδια η σειρά να αποκαλύψει, έρχεται επιτέλους στην επιφάνεια. Ποιο είναι ωστόσο πράγματι αυτό το μήνυμα; Μέσα στα χρόνια έχουν αναπτυχθεί δεκάδες θεωρίες για τις προθέσεις της αφήγησης του Neon Genesis Evangelion, παρά ταύτα ο κόσμος αδυνατεί να συμφωνήσει. Σε αυτή τη πληθώρα απόψεων συμβάλλει και ο Anno με τη σιωπή του, ο οποίος αποφεύγει να σχολιάσει πάνω στα σύμβολα, τις μεταφορές και τα νοήματα του anime. Ανάμεσα σε άλλα η σειρά κάνει αναφορά σε θρησκείες και ήθη όπως ο χριστιανισμός και ο τρόπος ζωής στην Ιαπωνία, σε θέσεις ψυχολογίας, σε πολιτικά μανιφέστα και σε θεωρίες «συνομωσίας» για το μέλλον και τη λεγόμενη «νέα τάξη πραγμάτων».

Εδώ οφείλεται και η αγάπη των θαυμαστών/τριών για τη σειρά. Ο Anno πέτυχε να αποδομήσει το mecha είδος και να ανατρέψει όλους τους neon genesis evangelionκανόνες του (εν τέλει, ακόμα και εκείνους που το ορίζουν ως mecha), υιοθετώντας μία πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Αν η σειρά αδυνατεί να μας γοητεύσει μέσα από το animation της, το καταφέρνει χάρη στο βάθος και τη προσωπικότητά της (εδώ οφείλω να σχολιάσω πως ο προϋπολογισμός ήταν μικρός και τα χρονικά όρια στενά, για αυτό τα κινούμενά του σχέδια μοιάζουν «φτωχά». Η ταινία που κλείνει την αφήγηση με τίτλο The End of Evangelion αποκαλύπτει το ταλέντο της Gainax στο animation). Οι απροσδόκητες στροφές στην ιστορία, οι απρόβλεπτοι χαρακτήρες και οι ανοιχτές ερμηνείες προσκαλούν τον/την θεατή ξανά και ξανά στη σειρά, η οποία, με κάθε καινούργια θέαση, αναζωογονεί εκ νέου το ενδιαφέρον μας και μας προσφέρει στοιχεία που δεν είδαμε τη προηγούμενη φορά. Το Neon Genesis Evangelion είναι μία απαραίτητη εμπειρία για όποιον/α θέλει να λέγεται fan των anime.

 

 

Γιώργος Δήμογλου

Γιώργος Δήμογλου

Ο Γιώργος είναι φοιτητής του τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. με ξεχωριστή αγάπη για το σενάριο και τη συγγραφή. Στο παρελθόν συμμετείχε ως ηθοποιός σε μερικές ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις, όμως στην πορεία τον κέρδισε η μαγεία του σινεμά. Λατρεύει τον κόσμο των ταινιών, με μοναδική θέση στην καρδιά του να κατέχει ο κινηματογράφος της Ιαπωνίας. Όντας οργανωτικός, σαφώς πάντοτε βρίσκει λίγο χρόνο για να γράψει κανένα ποίημα και να ακούσει μουσική. Όνειρό του να μάθει Ιαπωνικά και να δημιουργεί ταινίες στο Τόκιο.

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous post

Fireworks - Hana-Bi - (1997) του Takeshi Kitano

Next post

CASTING: Αναζήτηση ηθοποιών για ταινία μικρού μήκους