FilmsReviews

John Wick (2014) του Chad Stahelski

Στην αρχή της ταινίας υπάρχει ένα πλάνο στο οποίο παρακολουθούμε ένα σκυλί να «ανακουφίζεται» στο γρασίδι. Τα περιττώματα που αφήνει πίσω του εύκολα κανείς θα μπορούσε και να μη τα προσέξει, καθώς το πλάνο αυτό διαρκεί ένα με δύο δευτερόλεπτα το πολύ. Όταν όμως μαθαίνεις πως τα περιττώματα αυτά είναι CGI (είναι ψηφιακά, δεν υπάρχουν) και ότι δαπανήθηκαν 5000 δολλάρια για τη δημιουργία τους, καταλαβαίνεις πως οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από την ταινία είναι κάτι παραπάνω από απλοί επαγγελματίες: και το «John Wick» πράγματι είναι μία από τις πιο καλοδουλεμένες ταινίες του 2013.

Πρωταγωνιστής της είναι ο John Wick (στον ρόλο ο Keanu Reeves), ένας αποσυρθείς επαγγελματίας δολοφόνος. Η ταινία ξεκινά με τον θάνατο της γυναίκας του. Λίγο καιρό αργότερα ο John θα παραλάβει μία νεαρή σκυλίτσα, τη Daisy, ένα τελευταίο δώρο της προς αυτόν, ώστε να έχει συντροφιά καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει την απουσία της. Ωστόσο, μέλη της ρωσικής μαφίας κλέβουν το αυτοκίνητό του και σκοτώνουν το κουτάβι, με αποτέλεσμα ο John να επιστρέφει στον παλίο του εαυτό και να αναζητά εκδίκηση.

Αδιαμφισβήτητα το κορυφαίο στοιχείο της ταινίας είναι οι σκηνές δράσης, των οποίων η εκτέλεση φαντάζει σχεδόν άψογη. Η ταινία γνωρίζει πως είναι θρίλερ και πως βασικός της σκοπός είναι να διασκεδάσει το κοινό μέσα από το θέαμα. Το σενάριο είναι εξαιρετικά απλό, σχηματικό και είναι τοιουτοτρόπως δεδομένο ώστε να ενισχύει τη δράση. Ωστόσο, αυτό δε μειώνει το ενδιαφέρον του, αντιθέτως είναι αρκετά προσεγμένο με αποτέλεσμα να υπάρχει ροή ανάμεσα στις σκηνές, συνεπώς δεν φαντάζουν εκτός τόπου και χρόνου. Αυτές από την άλλη είναι κοφτές, στυλιζαρισμένες και αποτελεσματικές. Ο σκηνοθέτης Chad Stahelski (πρώην κασκαντέρ) γνωρίζει πως να προσεγγίσει αβίαστα τη χορογραφία της κίνησης, ώστε να χαρακτηρίζεται από ρυθμό και γλαφυρότητα. Στην γοητεία της ταινίας συμβάλλουν συγχρόνως και τα μέρη όπου λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα, μέρη άλλωτε σκοτεινά και ψυχρά, άλλωτε πολύχρωμα, διαμορφωμένα με λεπτομέρεια, τα οποία ο δ/ντής φωτογραφίας συλλαμβάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στα πλεονεκτήματα της ταινίας συγκαταλέγονται επιπλέον τόσο οι έξυπνοι, διασκεδαστικοί της διάλογοι όσο και η υποκριτική. Είναι εκπληκτική η συνεργασία της κίνησης της κάμερας με την κίνηση των ηθοποιών.

Το «John Wick» είναι μία εξαιρετικά διασκεδαστική εμπειρία, πόσο μάλλον για εκείνους/ες που απολαμβάνουν την έντονη σινεματική βία. Πρόκειται για μία ταίνια γεμάτη αδρεναλίνη και είναι σίγουρο πως θα ικανοποιήσει οποιον(α)δήποτε αναζητά μία γερή δόση διασκέδασης. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το «John Wick: Chapter 2» (2017), μία ταινία που αποδείχτηκε (τόσο εμπορικά όσο και κριτικά) ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία από την πρώτη, είναι λοιπόν αρκετά πιθανό το «John Wick» να αποτελεί την αρχή ενός από τα καλύτερα action franchises της δεκαετίας.

 

 

Γιώργος Δήμογλου

Γιώργος Δήμογλου

Ο Γιώργος είναι φοιτητής του τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. με ξεχωριστή αγάπη για το σενάριο και τη συγγραφή. Στο παρελθόν συμμετείχε ως ηθοποιός σε μερικές ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις, όμως στην πορεία τον κέρδισε η μαγεία του σινεμά. Λατρεύει τον κόσμο των ταινιών, με μοναδική θέση στην καρδιά του να κατέχει ο κινηματογράφος της Ιαπωνίας. Όντας οργανωτικός, σαφώς πάντοτε βρίσκει λίγο χρόνο για να γράψει κανένα ποίημα και να ακούσει μουσική. Όνειρό του να μάθει Ιαπωνικά και να δημιουργεί ταινίες στο Τόκιο.

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous post

Feud: Bette and Joan (2017)

Next post

Bates Motel - 5ος κύκλος (2017)