FilmsReviews

Petting Zoo (2015) της Micah Magee #tiff56

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας της Micah Magee, «Petting Zoo», αποδεικνύει ότι ακόμα και όταν δεν υπάρχουν χρήματα, η καλή θέληση των ανθρώπων, οι πιστοί σου φίλοι και το πάθος σου για την αφήγηση μιας ιστορίας, αρκούν ώστε να γίνει μια καλή ταινία. petting-zoo-03

Η 17χρονη Λάιλα, μια τυπική έφηβη από το Σαν Αντόνιο του Τέξας, μένει έγκυος από τον συνομήλικο φίλο της. Τώρα πρέπει να πάρει τη μεγαλύτερη απόφαση της ζωής της: να κρατήσει το μωρό ή να κάνει έκτρωση, έτσι ώστε να μπορέσει να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο, όπου έχει ήδη εξασφαλίσει μια υποτροφία;

Το σενάριο βασίζεται σε ένα διήγημα της ίδιας της σεναριογράφου, η οποία μάλιστα κατάγεται και από τον τόπο, στον οποίο διαδραματίζονται τα γεγονότα της ταινίας. Γνωρίζοντας ότι μόλις το 2011, το San Antonio είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό εγκυμοσύνης έφηβων κοριτσιών από οποιαδήποτε άλλη πόλη της Αμερικής και ότι το 94% των δημόσιων σχολείων του Τέξας εξακολουθούν να μην παρέχουν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στους νέους, η Micah Magee αποφάσισε να υψώσει την φωνή της ενάντια στο ταμπού γύρω από της σεξουαλική επαφή των νέων, μέσα από την ταινία της. Όπως σημειώνει η ίδια: «Ως έφηβη μερικές φορές κάνεις έρωτα προτού αυτό αποκτήσει κάποιο νόημα για σένα. Το σώμα σου μόλις ξεκινά να γίνεται δικό σου. Ως μια έγκυος έφηβη, το σώμα σου αλλάζει και πάλι από την αρχή. Την ίδια στιγή, ο έρωτα έχει πλέον νόημα. Ως έφηβη είσαι παθιασμένη με τον έρωτα. Σε περιβάλει. Δεν ξέρεις τι είναι αυτό.»

Οι ηθοποιοί μας προσφέρουν πολύ καλές ερμηνείες και φαίνεται ότι έχουν δουλέψει αρκετά για να πετύχουν αυτό το αποτέλεσμα, πάρα το γεγονός ότι η πρωταγωνίστρια δεν είχε καμία σχέση με την υποκριτική πριν λάβει μέρος σε αυτήν την ταινία και ότι οι περισσότεροι ηθοποιοί δεν πληρώθηκαν για την συμμετοχή τους. Η σκηνοθεσία της ταινίας, όπως και το μοντάζ εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εντυπωσιακά είναι τα νεορεαλιστικά στοιχεία της ταινίας, όπως και η επιλογή του να μένει η κάμερα προσηλωμένη στο πρόσωπο της πρωταγωνίστριας, επισημαίνοντας ότι παρακολουθούμε την ιστορία από την δική της οπτική γωνία και επομένως μας ενδιαφέρει πώς αυτή δέχεται τις καταστάσεις που καλείται κάθε φορά να αντιμετωπίσει. Οι δημιουργοί θέλησαν να χρησιμοποιήσουν οτιδήποτε έβρισκαν στον δρόμο τους και θεωρούσαν ότι δένει με την ταινία. Έτσι, κατά την διάρκεια της ταινίας προσέχουμε κάποια πλάνα με μυρμήγκια και ακούμε διάφορους ήχους από τον φυσικό κόσμο της περιοχής, που μας προβληματίζουν και προσφέρουν μια ποιητική χροιά στην ταινία, που έρχεται σε φανερή αντίθεση με το ντοκιμαντερίστικο στιλ της σκηνοθεσίας. Για τα όμορφα πλάνα της ταινίας υπεύθυνη είναι και η υπέροχη διεύθυνση φωτογραφίας.

Ενδιαφέρον, επίσης, αποτελεί το πώς εμπνεύστηκε η σεναριογράφος τον συγκεκριμένο τίτλο: «Petting Zoo». Αρχικά, η λέξη «petting» στα αγγλικά σχετίζεται με τα πρώτα στάδια της ερωτικής πράξης, που δεν περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής. Έπειτα, σημαντικό ρόλο έπαιξε η ανάμνηση της Micah Magee από την θέαση ενός ζευγαριού να φιλιέται με έντονο πάθος σε έναν ζωολογικό κήπο, δίπλα στα ζώα που ήταν φυλακισμένα μέσα στα κλουβιά τους.

Το «Petting Zoo» ολοκλήρωσε τις προβολές του στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, είναι μια ταινία που αξίζει να δει κανείς και ειδικά αν βρίσκεται στην εφηβεία, όχι μόνο για τον ψυχαγωγικό αλλά και για τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα.

 

★★★★✩

 

Persa Griba

Persa Griba

Φοιτήτρια του τμήματος κινηματογράφου, με ιδιαίτερη ενασχόληση στον τομέα του σεναρίου και της σκηνοθεσίας ταινιών μικρού μήκους (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ). Αυτό το διάστημα, δουλεύει πάνω σε κάποια καινούρια projects, που θα παρουσιαστούν μέσα στο 2016.

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous post

Last Cab to Darwin (2015) του Jeremy Sims #tiff56

Next post

Ειμαρμένη του Α.Ι. Μαριανού (2015) #tiff56