FilmsReviews

Okja (2017) του Joon-Ho Bong

Ο Joon-Ho Bong είναι ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης που αγαπάει να παίζει με το horror, τις συμβάσεις και φέρνει τους ανθρώπους σε ακραίες καταστάσεις. Πολύ δυνατές ταινίες του είναι το ευφυέστατο Snowpiercer και το The Host και το Madeo. Από τη στιγμή που άρχισε να κάνει ταινίες σε δυτικό έδαφος φάνηκε ότι είναι από τους δημιουργούς που ήρθε για να μείνει. Η πιο πρόσφατη ταινία του είναι το Okja που έγραψε μαζί με τον Jon Ronson και το σκηνοθέτησε. Είναι μια συμπαραγωγή του Netflix που έχει αρχίσει και ανοίγεται αρκετά και στην κινηματογραφική παραγωγή. Το Okja αγαπήθηκε τόσο από φεστιβάλ όσο και από το κοινό καθώς είναι ένα ιδιόμορφο και ιδιοφυές παραμύθι για μια κοπέλα που προσπαθεί να σώσει ένα περίεργο μεταλαγμένο γουρούνι αλλά και ένας φοβερός παραλληλισμός για την ηθική του εμπορίου κρέατος στις μέρες μας.

To Okja είναι ένα πελώριο γουρούνι, βιολογικά μεταλαγμένο όπου έχει μεγαλώσει πάρα πολύ. Το φροντίζει η μικρή Mija σε ένα βουνό της Νότιας Κορέας. Όμως το Okja γίνεται στόχος μιας εταιρίας της Mirando Corporation και μεταφέρεται στην Νέα Υόρκη όπου η πρόεδρος της εταιρίας έχει μεγάλα σχέδια για το ζωάκι. Στο ταξίδι της να φέρει πίσω η Mija θα συναντήσει όλων των ειδών τους ανθρώπους, καπιταλιστές, ακτιβιστές και ανθρώπους που θέλουν να τους κάνουν κακό και να τους ξεγελάσουν.

Η Okja είναι μια ιστορία που φέρνει τα χαρακτηριστικά ενός καλλιτέχνη όπως ο Joon-Ho Bong, έχει φιλοσοφικές αναζητήσεις για τους ανθρώπους και την ηθική, για τον καταναλωτισμό, την καπιταλιστική μανία και την εκμετάλλευση της ζωής γύρω μας. Το Okja είναι τόσο σκοτεινό και διστοπικό όσο είναι ανθρώπινο και χαρούμενο. Μιλάμε για την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού και του περίεργου γουρουνιού της και καταλήγουμε σε ένα σχεδόν εφιαλτικό σενάριο για το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο τρόπος που μιλάει η ιστορία στον αναγνώστη είναι απλά εξαιρετικός. Όπως και στο Snowpiercer περιμένετε να σοκαριστείτε αλλά και να λυπηθείτε καθώς δεν μιλάμε για ένα όμορφο παραμύθι με καλό τέλος, αλλά για να μια σκληρή ιστορία που δείχνει τα κακώς κείμενα την κοινωνίας. Είναι μια ιδιοφυής δουλειά του σκηνοθέτη που με τις πρωτότυπες ιδέες του μας προδιαθέτει να περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη ταινία του. 
Οι χαρακτήρες του είναι άλλοτε αξιαγάπητοι και άλλοτε φοβερές καρικατούρες όπως και οι αντι-ηρωίδες της υπόθεσης, οι αδερφές Mirando που θα χρησιμοποιήσουν το γουρουνάκι για τις δικές τους κρυφές επιδιώξεις. Κάπου εκεί σταματάει και το όνειρο της Mija για μια ήσυχη ζωή καθώς βγαίνει στον πραγματικό κόσμο. 
Η ταινία αισθητικά είναι το ίδιο εξαιρετική καθώς η ξεχωριστή αισθητική τόσο του σκηνοθέτη όσο και του διευθυντή φωτογραφίας Darius Khondji συνθέτουν όμορφα τον κόσμο του Okja.  Δεν είναι μια ταινία χαμηλού budget αν και ανεξάρτητη παραγωγή και αυτό φαίνεται στο οπτικό αποτέλεσμα. Τα εφέ είναι αρκετά καλά και σίγουρα αν και μεγάλη ταινία βλέπεται εύκολα. Θα σας συγκινήσει και θα σας κάνει να αναρωτηθείτε για πολλά, νομίζω είναι μια ταινία που αξίζει να αφιερώσετε δύο ώρες από τη ζωή σας για να τη δείτε. 

 

 

 

 

 

Anette Cheniell

Anette Cheniell

Φοιτήτρια του τμήματος κινηματογράφου, ασχολείται με την σκηνοθεσία, το σενάριο και την παραγωγή. Έχει κάνει 3 ταινίες μικρού μήκους και οι 3 μυθοπλασίες. Κυρίως ασχολείται με τη μουσική και τη συγγραφή. Βρίσκεται στο τέταρτο έτος των σπουδών της στο σύγχρονο τραγούδι. (A.K.A. Netto Abnormal).

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mother! ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ THE REVIEWER
Previous post

Mother! (2017) του Darren Aronofsky

august ames
Next post

August Ames: Βρέθηκε νεκρή η 23χρονη ηθοποιός ταινιών για ενηλίκους