FilmsReviews

We Need to Talk About Kevin (2011) της Lynne Ramsay

Το «We Need to Talk About Kevin» αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες μεταφορές μυθιστορήματος στις κινηματογραφικές αίθουσες (αναφερόμαστε στο βραβευμένο μυθιστόρημα της Lionel Shriver). Αυτό, βέβαια, δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να μας ξαφνιάσει, εφόσον γνωρίζουμε πως πίσω από αυτό το αριστούργημα κρύβεται η εκπληκτική Lynne Ramsay.Weneedtotalk4

Η μητέρα του Kevin προσπαθεί να συμβιβαστεί με την ιδέα της μητρότητας και να αγαπήσει τον γιο της. Ωστόσο, εκείνος αυξάνει συνεχώς το επίπεδο δυσκολίας, προκειμένου να την φτάσει στα όριά της. Ποιος θα είναι όμως αυτό που τελικά θα χάσει τον έλεγχο;

Είναι πραγματικά δύσκολο το να σχολιάσεις μια ταινία σαν κι αυτή. Συχνά παρακολουθούμε ταινίες με μέτρια, έως κακογραμμένα σενάρια. Κάποιες από αυτές κρατάν την προσοχή μας, λόγω της ελκυστικής τους εικόνας. Επίσης, υπάρχουν ταινίες με υπέροχο σενάριο αλλά αδιάφορη κινηματογράφιση. Το «We Need to Talk About Kevin» δεν υστερεί σε τίποτα. Το σενάριο είναι άψογο και η σκηνοθεσία αριστουργηματική. 

Θεωρώ πως είναι θλιβερό το γεγονός ότι το όνομα της δημιουργού είναι άγνωστο στο κοινό. Η Lynne Ramsay είναι μια από τους καλύτερους σκηνοθέτες. Παρόλα αυτά είναι λίγα τα άτομα ανά τον κόσμο, που γνωρίζουν ποια είναι. Για μένα αντιπροσωπεύει τον ποιητικό κινηματογράφο και την βαθύτερη έννοιά του. Οι περισσότεροι όταν σκεφτόμαστε την ποίηση στον κινηματογράφο, έχουμε στο μυαλό μας ταινίες χωρίς δομή και πιθανότατα χωρίς συγκεκριμένη ιστορία, ή ταινίες με πολύ αργό ρυθμό, ή απλά το όνομα του Terrence Malick… Προσωπικά άρχισα να κατανοώ την έννοια της ποίησης, όταν πρωτοείδα το «We Need to Talk About Kevin».

Η Lynne Ramsay δεν χρειάζεται λέξεις για να πει κάτι. Έχει την ικανότητα να μεταφέρει με ακρίβεια την συναισθηματική κατάσταση των ηρώων της και τις σχέσεις μεταξύ τους μέσα από μία εικόνα. Λέμε πόσο εντυπωσιακή είναι η σκηνοθεσία σε μια ταινία αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να αναφερόμαστε σε μια σειρά πλάνων που δεν λεν απολύτως τίποτα για τους ήρωες και δεν συμβάλουν στην αφήγηση. Αυτό δεν συμβαίνει σε αυτή την ταινία. Δεν υπάρχει φλυαρία ούτε στο σενάριο, ούτε και στην σκηνοθεσία. Όλα έχουν λόγο ύπαρξης… κάθε σκηνή, κάθε ατάκα, κάθε κίνηση, κάθε πλάνο… ακόμα και κάθε αντικείμενο και χρώμα.K3

Θα μπορούσε εύλογα να γυριστεί ως θρίλερ και ίσως να είναι όντως ένα θρίλερ αλλά είναι ένα ποιητικό θρίλερ με το μοναδικό ύφος της Lynne Ramsay. Δεν υπάρχουν αίματα στην ταινία. Ωστόσο, υπερισχύει συνεχώς το κόκκινο χρώμα, που λειτουργεί ως προοικονομία. Προτού καλά, καλά να το καταλάβουμε λαμβάνουμε μέρος στο παιχνίδι της δημιουργού. Η ηρωίδα καθ’ όλη την ταινία κουβαλάει ένα βάρος, ένα μυστικό… Υποσυνείδητα πορευόμαστε μαζί της σε αυτό που βιώνει. Όσες φορές κι αν την δεις… αυτή η ταινία συνεχίζει να εμφανίζει καινούρια στοιχεία που την κάνουν ακόμα πιο γοητευτική. Όσοι έχετε δει την ταινία… μήπως προσέξατε τα ρούχα του Kevin; Αν όχι… παρατηρείστε την παρακάτω εικόνα.hotdogmustardshirt

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία με κλειστά ηχεία και να καταλάβετε την ιστορία. Πιθανότατα να κατανοήσετε ακόμα περισσότερα πράγματα για τους ήρωες και τις σχέσεις τους αν εστιάσετε στην εικόνα… και αυτή είναι η μαγεία του κινηματογράφου της Lynne Ramsay. Σε αυτό το σημείο, θα σταματήσω για λίγο να αναφέρω το όνομα της δημιουργού, για να μιλήσω για ορισμένους ιδιαίτερα σημαντικούς παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτό το (για άλλη μια φορά) αριστούργημα.

Η Tilda Swinton είναι γνωστή για τις ιδιαίτερα καλλιτεχνικές της προτιμήσεις σε εξαιρετικά δύσκολους ρόλους. Δε θυμάμαι να έχω δει ταινία στην οποία να μην είναι άψογη αλλά στο «We Need to Talk About Kevin» σου δίνει την αίσθηση ότι δε θα μπορούσε να υπάρξει αυτή η ταινία αν ο ρόλος δεν ήταν δικός της. Έδωσε με κάθε βεβαιότητα την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας της. Δεν χρειάζεται να μιλήσει, ούτε καν να κινήσει το σώμα της. Μια λεπτή κίνηση των μυών του προσώπου της είναι αρκετή για να μεταφέρει τα πάντα. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη που μας προσέφερε μια εξαιρετική ερμηνεία. Στο πλευρό της βρέθηκαν ο John C. Reilly και οι δυο ιδιαίτερα ταλαντούχοι, νεαροί ηθοποιοί: Jasper Newell και Ezra Miller. 

Προσπάθησα πολύ να βρω κάτι αρνητικό σε αυτή την ταινία. Προσέξτε την ενδυματολογία, την σκηνογραφία, την φωτογραφία, την υποκριτική, το σενάριο, την σκηνοθεσία… Είναι όλα τόσο άρτια δουλεμένα. Δε θα πω ότι αξίζει να δείτε αυτό το έργο τέχνης, επειδή πιστεύω πως είναι μια από τις καλύτερες ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει… θα σας πω μόνο πως αν αγαπάτε τον κινηματογράφο, το «We Need to Talk About Kevin» θα σας δώσει μια ευκαιρία να δείτε ένα αξιοπρεπέστατο δείγμα του τι μπορεί να κάνει αυτό το μέσο, όταν πέσει στα σωστά χέρια.

We+need+to+talk+about+kevin+_86c5da_5257028

 

★★★★★

 

Previous post

Badass γυναικείοι ρόλοι στις αμερικανικές σειρές

Next post

Πρώτο trailer για τον τέταρτο κύκλο του Orange is The New Black

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Persa Griba

Persa Griba

Φοιτήτρια του τμήματος κινηματογράφου, με ιδιαίτερη ενασχόληση στον τομέα του σεναρίου και της σκηνοθεσίας ταινιών μικρού μήκους (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ). Αυτό το διάστημα, δουλεύει πάνω σε κάποια καινούρια projects, που θα παρουσιαστούν μέσα στο 2016.