ReviewsTV

Mr.Robot [S02E09]: Το «φυσιολογικό» πέθανε

Τι επεισόδιο κι αυτό, έκλεισε πληγές μα άνοιξε άλλες μεγαλύτερες! Όποιος έχασε την κριτική του προηγούμενου επεισοδίου μπορεί να ανατρέξει εδώ και να θυμηθεί όσα μπορεί να του διαφεύγουν οι υπόλοιποι ας αρχίσουμε να αποκρυπτογραφούμε όσα είδαμε χτες το βράδυ (ή σήμερα το πρωί, μεσημέρι, whatever).

Όλα τελείωσαν στον προηγούμενο κύκλο με την πόρτα του Elliot να χτυπάει, αυτόν να την ανοίγει και εμάς να μην γνωρίζουμε μέχρι τώρα ποιος βρισκόταν στην άλλη άκρη, μα πλέον όλα έρχονται στην επιφάνεια. Ο Elliot κρατάει (;) την υπόσχεση που μας έδωσε πως δεν θα μας αποκρύψει ξανά τίποτα και αρχίζει την διήγηση των γεγονότων από εκεί που έμεινε, δηλαδή από την πόρτα. Εκείνο το ήρεμο λοιπόν βράδυ την επίσκεψη στο φτωχικό του σπίτι δεν έκαναν άλλοι από μερικούς χαριτωμένους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν επειδή hack-αρε τον υπολογιστή του πρώην φίλου της ψυχιάτρου του και έκλεψε τον σκύλο του. Η ποινή έφτασε τους 18 μήνες φυλάκισης, μα έχοντας δείξει καλή συμπεριφορά ο Elliot κατάφερε να βγει μετά από μόλις 86 ημέρες. Έπειτα, μας ενημέρωσε σύντομα για όλες τις παράλληλες ιστορίες που παρακολουθούσαμε επιβεβαιώνοντας και την παραμικρή σκέψη που τριγύρναγε στο μυαλό μας και επισκέφτηκε την μητέρα του, μετά την αποφυλάκισή του, η οποία όλα δείχνουν πως είναι σε μια κατάσταση που δεν επιδέχεται αλλαγές.

NUP_173606_0021

Πριν επισκεφτεί όμως την μητέρα του συνέβη κάτι που δεν μπορούμε απλά να προσπεράσουμε, η Darlene, που τον παρέλαβε μετά την αποφυλάκιση του προσφέροντάς του κουλουράκια, του ψιθύρισε κάτι στο αφτί, κάτι που δεν ακούσαμε, που μας κράτησε κρυφό (αν και μας είχε πει πως δεν θα το ξανακάνει), κάτι που σίγουρα θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά έχουμε την Angela, η οποία φαίνεται να έχει εντρυφήσει στην τέχνη του hack-αρίσματος, να κλέβει με όχι και ιδιαίτερη άνεση αλλά πολύ αποτελεσματικά κάποια σημαντικά αρχεία που βοηθούν στην ενοχοποίηση της Evil Corp για τον θάνατο των γονιών της και του Elliot. Παρόλα αυτά, δεν καταφέρνει ακόμη να τα χρησιμοποιήσει καθώς αν και φτάνει στην πηγή και ενοχοποιεί τους υπεύθυνους με στοιχεία στα χέρια της μια περίεργη γυναίκα την αναγκάζει να αλλάξει γνώμη. Ακόμη, η Dom την «στριμώχνει» για τα καλά  στο ίδιο της το σπίτι πετώντας της το μπαλάκι και λέγοντας της χαρακτηριστικά πως η ίδια αποτελεί τον μόνο τρόπο για να γλυτώσει από αυτή την ιστορία. Η Angela φαίνεται τρομαγμένη και μπερδεμένη σε όλη την διάρκεια του επεισοδίου, πιστεύω όμως πως οι επόμενες κινήσεις της θα είναι καθοριστικές τόσο για την fsociety όσο και για την Evil Corp και σίγουρα θα χαρακτηρίζονται από περισσότερο θάρρος (ή τουλάχιστον αυτό ελπίζω).

image

Η Whiterose κάνει και πάλι την εμφάνισή της με ένα γρήγορο ταξίδι στην Αμερική που περιλαμβάνει κατούρημα στον τάφο του προηγούμενου διευθυντή της E Corp και συζήτηση με τον τώρα διευθυντή της Phillip Price που κατέληξε σε ανταλλαγή απειλών που θύμιζαν κάτι από Ψυχρό Πόλεμο. Η Whiterose έχει αποδείξει πως είναι αδίστακτη μα τα κίνητρά της παραμένουν κρυφά και ακόμη και μετά την προσπάθεια υποκλοπής των τηλεφωνικών συνομιλιών δεν ήρθαν στην επιφάνεια.

Μπορεί λοιπόν το σχέδιο της Whiterose να παραμένει κρυφό, μάθαμε όμως πως σχετίζεται άμεσα με τον θάνατο του πατέρα του Elliot και της μητέρας της Angela και ακόμη μάθαμε κάτι πολύ πιο σημαντικό, πως ο Elliot είναι αυτός που θα πραγματοποιήσει το Δεύτερο Μέρος του σχεδίου και ο μόνος (;) που γνωρίζει για αυτό. Με άλλα λόγια επιβεβαιωθήκαμε ως προς το πλέον γεγονός πως ο Elliot τα έχει χαμένα, η σχέση του με τον Mr.Robot είναι πιο ακραία από ποτέ και ο ίδιος αρχίζει να χάνει και πάλι τον εαυτό του.  Μπορεί την πρώτη φορά ο Elliot απλά να μας απέκρυψε την αλήθεια και το γεγονός πως βρίσκεται στην φυλακή, πλέον όμως τα πράγματα περιπλέκονται, ο ίδιος βρίσκεται πολλές φορές «έξω» από τον εαυτό του και αν μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να εμπιστευτούμε μια φορά αυτά που λέει και κάνει τώρα δεν μπορούμε χίλιες.

160713-mrrobot-darlene

Η Darlene στέλνει τον  Cisco πίσω στο σπίτι της Susan Jacobs για να βρει μια κασέτα την οποία η ίδια μάλλον έχει ξεχάσει, εκεί συναντάει κάποιον μα δεν γνωρίζουμε ποιον. Η πόρτα του διαμερίσματός του χτυπάει και η Darlene ανοίγει την πόρτα (χωρίς καν να ενδιαφερθεί να μάθει ποιος βρίσκεται στην απέναντι πλευρά, έλεος, όταν μικρά αυτά τα παιδιά κανείς μάλλον δεν τους έμαθε να μην ανοίγουν την πόρτα σε αγνώστους) και συναντάει κάποιον που επίσης δεν γνωρίζουμε, αλλά υποθέτω πως πρόκειται για τον Cisco και οποιονδήποτε βρήκε στο σπίτι της Susan.

Το επεισόδιο ολοκληρώνεται με την επιστροφή του Elliot στο σπίτι του και την Joanna να τον περιμένει ακριβώς εκεί μέσα στο ακριβό αυτοκίνητο του συζύγου (πρώην;) της και να τον χαιρετάει σαν να πρόκειται για έναν παλιό της φίλο.

Το κεντρικό ερώτημα σίγουρα βρίσκεται στην σχέση μεταξύ των δυο, ίσως και στις επόμενες επιλογές της Angela, το σημαντικότερο θεωρώ όμως πως είναι το μυαλό του Elliot και το πότε τελικά θα μάθουμε την αλήθεια.

 

Υ.Γ. Ο δεύτερος κύκλος αποτελεί την συνέχεια του πρώτου. Έχοντας hack-αρει ουσιαστικά τον κόσμο και έχοντας φέρει μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές σε αυτόν θα ήταν λίγο αφελές να περιμένουμε από τον δεύτερο κύκλο να πραγματοποιήσει κάτι αντίστοιχο. Η σεζόν δεν βασίζεται τόσο στα γεγονότα και την εξέλιξη τους όπως η πρώτη, κοιτάει να κλείσει τα κενά, να κατεβάσει το κοινό από το ροζ ουτοπικό συννεφάκι στο οποία μια τόσο μεγάλη αλλαγή θα έκανε απλά τα πράγματα καλύτερα, να φανερώσει τα πραγματικά προβλήματα πίσω από τις πράξεις και τα παιχνίδια των ισχυρών όπως υπάρχουν στον σύγχρονο κόσμο. Ακόμη, πλάθει έναν χαρακτήρα διαφορετικό και ιδιαίτερο, χωρίς να μας το πει, χωρίς να δείξει απλά μια μεγάλη ανατροπή, μα μέσα από κάθε επεισόδιο. Ο Elliot δεν βλέπει απλά τον νεκρό πατέρα του, βλέπει κι εμάς μην το ξεχνάς…

Previous post

Μιλήσαμε με τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από το Πικ Νικ Urban Festival

Next post

Finding Dory (2016) του Andrew Stanton

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελένη Αναστασιάδου

Ελένη Αναστασιάδου

Η Ελένη Αναστασιάδου, φοιτήτρια του τμήματος Γεωπονίας στο Α.Π.Θ. και απόφοιτος Σκηνοθεσίας ιδιωτικής σχολής, ασχολείται με την συγγραφή σεναρίων και διηγημάτων και πρόσφατα έκανε τα πρώτα βήματα τα της στην τηλεόραση με την συμμετοχή σε εκπομπή της ΕΡΤ3, καθώς και την κοινωνική διαφήμιση της Α21. Αγαπά τον κινηματογράφο και την τηλεόραση έχοντας αδυναμία σε οτιδήποτε πρωτοποριακό και ιδιαίτερο.