ListsSpecials

3 Ταινίες που φανερώνουν ένα «άγνωστο» κομμάτι της ανθρώπινης πραγματικότητας

Αν είσαι λάτρης των ταινιών σίγουρα θα έχεις αγαπημένες σκηνές και ατάκες, σίγουρα θα υπάρχουν ταινίες τις οποίες αγάπησες λίγο παραπάνω από τις υπόλοιπες και μίλησαν στο μυαλό και την καρδιά σου όσο λίγοι άνθρωποι έχουν καταφέρει. Αν είσαι λάτρης των ταινιών μέσα από κάποιους χαρακτήρες έχεις ανακαλύψει συναισθήματα που ένιωσες κι εσύ μα δεν μπορούσες να περιγράψεις εκείνη την στιγμή, έχεις περάσει στιγμές που αναρωτήθηκες γιατί δεν έκανες το ίδιο ή πως έκανες ακριβώς αυτά τα λάθη. Αν είσαι λάτρης των ταινιών σίγουρα θα υπάρχει μια τουλάχιστον που δεν περίμενες να είναι τόσο σημαντική για εσένα, δεν περίμενες να σε επηρεάσει, να σε απασχολήσει, να σε κάνει να αναρωτηθείς «πως και δεν την έχω δει τόσο καιρό», όμως εκτός από αυτά να σου δώσει κι ένα μικρό στοιχείο για τον εαυτό σου που ακόμη δεν είχες καταφέρει να ανακαλύψεις.

 

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Αυτή την ταινία την απέφευγα με κάθε τρόπο, κάθε φορά που η συζήτηση έφτανε σε αυτήν η απάντηση μου ήταν απλή «Δεν μου αρέσουν τα ρομάντζα, άρα δεν θα μου αρέσει». Ίσως το πίστευα γιατί ο Jim Carrey και η Kate Winslet δεν μου ταίριαζαν ως ζευγάρι ή γιατί πραγματικά είχα απογοητευτεί από όλες αυτές τις γλυκανάλατες ταινίες με το ζευγάρι που αντιμετωπίζει μια πιθανή διάλυση, όμως στο τέλος συνειδητοποιούν και οι δυο πόσο πολύ αγαπιούνται, πόσο υπέροχα περνάνε μαζί και πόσο ανόητα φερθήκαν. Διότι στην πραγματικότητα ανεξάρτητα με το αν αγαπιούνται σίγουρα δεν θα περνάν πάντα υπέροχα μαζί, θα συνεχίσουν να μην συμφωνούν μεταξύ τους και τα πράγματα δεν θα είναι στρωμένα με ροδοπέταλα απλά γιατί τα ξαναβρήκαν. Η ταινία αυτή είναι πέρα για πέρα ρεαλιστική και παρουσιάζει μέσω ενός μη ρεαλιστικού δεδομένου μια πραγματικά ισχυρή σχέση.

Δύο άνθρωποι που για να καταφέρουν να είναι μαζί πρέπει να υποχωρήσουν, να ανεχτούν των χαρακτήρα του άλλου, να μπουν στην θέση του ακόμη κι αν δεν μοιάζουν στο ελάχιστο. Μέσα στην ταινία βλέπεις μια σχέση γεμάτη ρωγμές αυτές όμως δίνουν και το νόημα, κάθε ρωγμή «καλύπτεται» από μια αγκαλιά, ένα παθιασμένο φιλί, μια στιγμή ακατάπαυστου γέλιου. Οι ρωγμές δίνουν νόημα στην κάθε σχέση, είναι κουραστικές και επίπονες και για τους δύο, μα χωρίς αυτές η σχέση έχει πεθάνει. Γιατί τον έρωτα μπορείς να τον συνδέσεις μόνο με τον πόλεμο, μόνο αυτός μπορεί να περιγράψει την ένταση που τον χαρακτηρίζει ή καλύτερα μερική από την ένταση αυτή.

 

Bang Bang you’re Dead (2002)

Αναμφισβήτητα η αγαπημένη μου ταινία και μια από αυτές που δεν περίμενα ποτέ να σημαίνουν κάτι για εμένα, να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και να μιλήσουν στην ψυχή μου. Πολλές φορές αφήνουμε τους άλλους να μας επηρεάζουν, να ελέγχουν το μυαλό και την καρδία μας, να μας τοποθετούν σε μια κλίμακα που ορίζει τον χαρακτήρα και την ζωή μας. «Είσαι ….», συμπληρώστε το κενό με ότι ακούτε πιο συχνά για εσάς. Πολλές φορές ξεχνάμε τον καθρέφτη μας, τα μάτια μας και το μυαλό μας κι αρχίζουμε να υπάρχουμε μέσα από κάποιους άλλους, για κάποιους άλλους και μόνο με αυτούς. Αυτή η ταινία δεν είναι σαν τις άλλες, αυτή η ταινία θα σου μιλήσει μόνο αν έχεις χαθεί, μόνο αν έχεις φτάσει στον πάτο, μόνο αν αναρωτιέσαι που τελικά θα καταλήξεις.

Θα σου δώσει την απάντηση με τον καλύτερο τρόπο, αν είσαι διατεθειμένος να την αντιληφτείς. Το κενό που έχεις μέσα σου, η μικρή αυτή λέξη που σε καθορίζει δεν μπορεί να συμπληρωθεί από κανέναν άλλον πέρα από εσένα, οτιδήποτε κι αν περνάει από το μυαλό των γύρω σου δεν έχει καμία επίπτωση στο ποιος είσαι και καλός ή κακός ποτέ δεν θα έχει.

 

Mr. Nobody (2009)

Η πρώτη ταινία που με έκανε να αναρωτηθώ αν ο σεναριογράφος με γνωρίζει ή αν απλά είμαστε τόσο παρόμοιοι στον τρόπο σκέψης. Μέσα από το «Mr.Nobody» φανερώνονται οι προοπτικές μιας ολόκληρης ζωής, η οποία μέρα με την μέρα αλλάζει και κάθε της απόφαση καθορίζει την τελική της κατάσταση, ή και όχι. Πολλοί θα πουν πως η ταινία ασχολείται με τις αποφάσεις και την σημασία τους, όμως η αποφάσεις δεν έχουν καμία σημασία. Η ζωή ενός ανθρώπου όσο κι αν θέλουμε να απλουστεύσουμε τα πράγματα δεν θα μπορέσουμε ποτέ να πούμε πως κινείται γύρω από αποφάσεις.

Ο άνθρωπος αποτελεί μια ατελείωτη σκέψη, η οποία μάχεται να τοποθετήσει την κατάλληλη ερώτηση στην κατάλληλη απάντηση και μέσα από αυτήν να οδηγηθεί σε αυτό που μπορούμε να ονομάζουμε αγαλλίαση (ψυχής και σώματος). Μέσα από έναν ελεύθερο τρόπο, ένα καλά δεμένο σενάριο, όμορφες σκηνές και δυνατές ατάκες, παρακολουθούμε έναν άνθρωπο να «αφήνει» τις αποφάσεις του ανοιχτές, γιατί όποιες κι αν ήταν δεν σημαίνουν τίποτα απολύτως και να οδηγείται στο τέλος της ζωής του απελευθερωμένος πλέον από όλα τα δεσμά.

Ελένη Αναστασιάδου

Ελένη Αναστασιάδου

Η Ελένη Αναστασιάδου, φοιτήτρια του τμήματος Γεωπονίας στο Α.Π.Θ. και απόφοιτος Σκηνοθεσίας ιδιωτικής σχολής, ασχολείται με την συγγραφή σεναρίων και διηγημάτων και πρόσφατα έκανε τα πρώτα βήματα τα της στην τηλεόραση με την συμμετοχή σε εκπομπή της ΕΡΤ3, καθώς και την κοινωνική διαφήμιση της Α21. Αγαπά τον κινηματογράφο και την τηλεόραση έχοντας αδυναμία σε οτιδήποτε πρωτοποριακό και ιδιαίτερο.

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous post

Ο Michael Bay θα σκηνοθετήσει ακόμη μια ταινία των Transformers

Next post

Νέα στιγμιότυπα από το The Forest με την Natalie Dormer και τον Taylor Kinney