FilmsReviews

Lion (2016) του Garth Davis

Όπως φαίνεται η φετινή κινηματογραφική παραγωγή έχει μεγάλη σχέση με τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων. Από τα blockbusters μέχρι τις ανεξάρτητες παραγωγές βλέπουμε ιστορίες για μικρά και μεγάλα πράγματα, για την αγάπη, την ενηλικίωση και τον άνθρωπο που προσπαθεί να βρει τον εαυτό του. Μια τέτοια ταινία είναι και το Lion που συνδυάζει την νοσταλγία και την προσπάθεια ενός παιδιού να βρει τις ρίζες του. Συνεχίζοντας στο ρυθμό των Oscar, το Lion τράβηξε από την πρώτη στιγμή την προσοχή του κοινού και των κριτικών καθώς και προτάθηκε για 6 βραβεία σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες. Εμείς φυσικά το είδαμε και μπορούμε να σας πούμε ότι είναι άλλη μια ταινία από εκείνες που λειτουργούν σαν θεραπεία ενάντια σε όλα τα κακά που βλέπουμε να γίνονται στον κόσμο. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή και η ομάδα του Lion προσπαθεί να ρίξει φως στο γεγονός ότι χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο χάνονται από τα σπίτια τους στην Ινδία όπως ο πρωταγωνιστής.

Το Lion μιλάει για την περιπέτεια του Saroo, ένα παιδί που χάνει την οικογένειά του λόγω ενός λάθους και βρίσκεται μόνος του στην Καλκούτα. Ο Saroo πρέπει να επιβιώσει μόνος στους δρόμους της Καλκούτα καθώς δεν μπορεί να βρει το δρόμο του σπίτι. Για καλή του τύχη βρίσκει το δρόμο του σε μια οικογένεια από την Ταζμανία που θα τον μεγαλώσει με πάρα πολύ αγάπη. Όμως ο Saroo νιώθει ένα κενό μέσα του και αποφασίζει να κάνει τα πάντα ώστε να βρει την βιολογική του οικογένεια με την ελπίδα ότι θα βρει τον εαυτό του.

Το premise της ταινίας δεν φαίνεται να την κάνει να ξεχωρίζει ιδιαίτερα από άλλες αυτοβιογραφίες του είδους της όμως το τελικό αποτέλεσμα ήταν ότι καλύτερο. Η ταινία έχει μερικές εξαιρετικές ερμηνείες, υπέροχη φωτογραφία και ξέρεις ότι θα συγκινήσει. Γι αρχή ας μιλήσουμε για την ιστορία που είναι μια κλασσική αναζήτηση ενός χαμένου παιδιού για το σπίτι τους και δείχνει ξεκάθαρα τους κινδύνους και τις κακουχίες του μικρού Saroo μέχρι να υιοθετηθεί. Η ιστορία βέβαια έχει μερικά προβλήματα καθώς ο ρυθμός της ταινίας είναι πολύ αργός και το κείμενο της έχει αρκετά δομικά προβλήματα. Γι αρχή σπαταλά πάρα πολύ χρόνο στην παιδική ηλικία του Saroo πολύ πριν να πάει στην Αυστραλία και μετά οπότε και δεν μπορείς να δεις ξεκάθαρα το ταξίδι του προς την αναζήτηση. Μοιάζει πιο πολύ με ντοκιμαντέρ της ζωής του παρά μια μυθοπλαστική ταινία ενηλικίωσης. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να έχει γραφτεί πολύ καλύτερα καθώς είχε πολύ όμορφα πράγματα να προσφέρει στο θεατή. Οι ερμηνείες των Dev Patel και Nicole Kidman είναι που κλέβουν την παράσταση καθώς είναι και οι δύο συγκινητικοί και γεμάτοι συναίσθημα. Αν και για μένα την παράσταση κλέβει ο μικρότερος ηθοποιός του cast, ο Sunny Pawar όπου παίζει στο πρώτο μισό της ταινίας. Ο μικρός κατάφερε να παίξει φοβερά και να έχει πολύ πιο δυνατή υπόσταση από ότι ο μεγαλύτερος εαυτός του. Θα προτιμούσα να τον δω στα Oscar παρά τον Dev Patel αλλά αυτό είναι λίγο δύσκολο. Ελπίζω να συνεχίσουμε να τον βλέπουμε σε ταινίες καθώς είναι ένα φανερό μικρό ταλέντο. 
Η φωτογραφία της ταινίας είναι αξεπέραστη καθώς χρησιμοποιεί τόσο καλά το πανέμορφο τοπίο της Ινδίας αλλά και τα χρώματά της. Ο τρόπος όπου κινείται η κάμερα και τα πολύ κοντινά πλάνα κάνουν το αποτέλεσμα εκθαμβωτικό και άξια διαγωνίζεται για το Oscar φωτογραφίας. Νομίζω βέβαια ότι το καλύτερο κομμάτι της ταινίας είναι το τέλος της καθώς είναι πολύ συγκινητικό αλλά και ο Saroo βλέπει πολύ πιο καθαρά τον εαυτό του και την οικογένειά του από ότι πριν. Τέλος το Lion έχει ως κέντρο την ιστορία του Saroo και θέλει να δείξει την αναζήτησή του πολύ περισσότερο από κάποιο μήνυμα ή από κάτι πιο καθολικό. Εάν δεν είχε αυτά τα προβλήματα του σεναρίου θα ήταν από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς αλλά δυστυχώς το οπτικό αποτέλεσμα είναι πολύ πιο δυνατό από το σενάριο και αυτό δεν είναι πάντα καλό. Θα πρότεινα βέβαια να την δείτε καθώς είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που πρέπει να ειπωθεί. 

 

 

 

 

Anette Cheniell

Anette Cheniell

Φοιτήτρια του τμήματος κινηματογράφου, ασχολείται με την σκηνοθεσία, το σενάριο και την παραγωγή. Έχει κάνει 3 ταινίες μικρού μήκους και οι 3 μυθοπλασίες. Κυρίως ασχολείται με τη μουσική και τη συγγραφή. Βρίσκεται στο τέταρτο έτος των σπουδών της στο σύγχρονο τραγούδι. (A.K.A. Netto Abnormal).

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous post

Οι 10 καλύτερες μετα-αποκαλυπτικές σειρές

Next post

Έφτασε το trailer του The Sound της Jenna Mattison