AnimeFilmsReviews

Koe no Katachi (2016) της Naoko Yamada

To animation είναι μια πολύ παλιά και παρεξηγημένη κατηγορία κινηματογράφου και τηλεόρασης από ένα μεγάλο μέρος του κοινού. Η παρεξήγηση οφείλεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα σε παιδικά θεάματα, οπότε και πήρε την φήμη του παιδικού. Βέβαια αυτό είναι τεράστια αδικία για το είδος που όχι μόνο είναι πολύ δύσκολο, έχει δικές του τεχνικές και απαιτήσεις, αλλά εκπροσωπείται και στα περισσότερα διεθνή Κινηματογραφικά βραβεία. Το animation είναι ένας τρόπος μέσα από ζωγραφιές να δημιουργήσεις χαρακτήρες και να περάσεις συναισθήματα κάνοντας τον θεατή να ξεχάσει ότι αυτός ο κόσμος δεν έχει καμία σχέση με τον πραγματικό. Άλλωστε τα πάντα είναι πιο όμορφα animated.

Σήμερα θα μιλήσουμε για μια από τις καλύτερες ταινίες γενικώς του 2016-2017 που αφού δεν πήρε ιδιαίτερη παγκόσμια διανομή, περιμέναμε σχεδόν ένα χρόνο για να την δούμε σε DVD. Η ταινία είναι το Koe No Katachi και πραγματικά είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές ταινίες που έχω δει ποτέ.

Βλέποντας το trailer μπορεί εύκολα κανείς να διακρίνει το θέμα της. Η Nishimura Shoko είναι μια κοπέλα με πρόβλημα ακοής που μεταφέρεται σε ένα καινούριο σχολείο και δέχεται bullying γι αυτό. Ένα από τα παιδιά που της κάνουν bullying παίρνει όλο το φταίξιμο όταν η Shoko αποφασίζει να αλλάξει σχολείο και από τότε δέχεται και ο ίδιος bullying κουβαλώντας το τραύμα και τις τύψεις για το γεγονός. Αυτοί οι δύο συναντιούνται πολλά χρόνια μετά καθώς ο Shouya αποφασίζει ότι θέλει να ξαναφτιάξει τη ζωή του από την αρχή.

Κάτι που δεν φαίνεται ιδιαίτερα στο trailer είναι ότι και τα δύο παιδιά και οι οικογένειές τους έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ίσως λίγο περισσότερο ο Shouya λόγω του ότι αφηγείται και την ιστορία. Η ταινία αρχικά είναι πολύ τρυφερή τόσο προς τον πρώην bully Shouya, προς τα άλλα παιδιά αλλά και την Shoko. Το καθένα από αυτά κουβαλάει τα δικά του τραύματα αλλά και ψάχνει το νόημα της ζωής του. Ο Shouya και η Shoko μοιάζουν πολύ σαν χαρακτήρες καθώς έχουν τεράστιες τύψεις και κατάθλιψη όμως προσπαθούν σιγά σιγά να γίνουν καλύτερα. Όλοι οι χαρακτήρες στην ταινία είναι καλογραμμένοι, πολυδιάστατοι και έχουν τους δικούς τους λόγους για τις πράξεις τους καθώς το βαθύτερο θέμα της ταινίας είναι η αποδοχή και η συγχώρεση. Το Koe No Katachi μιλάει με μια καθολική γλώσσα και με απίστευτο σεβασμό για τις σωματικές και ψυχικές ασθένειες, τα τραύματα, τους φίλους, τις οικογένειες και το κοινωνικό σύνολο που συχνά σπρώχνει τους ανθρώπους στο κενό. Η ταινία είναι συγκινητική, αληθινή και σε κρατάει σε εγρήγορση καθώς ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί στους χαρακτήρες την επόμενη στιγμή. Θα μπορούσε κάποιος να τη συγκρίνει με την πρόσφατη ταινία Kimi no Na Wa που έσπασε τα ταμεία σε όλο τον κόσμο και θεωρώ ότι έχουν την ίδια ποιότητα σαν ταινίες όμως το Koe No Katachi είναι πολύ πιο βαρύ και ουσιώδες. Το Koe no Katachi αν και έχει ένα πανέμορφο σκηνικό και σε κάνει να νιώθεις ότι η πόλη που μένουν τα δύο παιδιά είναι μαγική δεν χρειάζεται εντυπωσιασμούς. Η ομάδα της Yamada έχει φτιάξει έναν κόσμο όπου και τα πιο μικρά και καθημερινά πράγματα φαντάζουν πανέμορφα. Επίσης έχουν διαχειριστεί εξαιρετικά το animation δείχνοντας με έναν πολύ ιδιαίτερα τρόπο την ζωή του Shouya στο σχολείο που αγγίζει το σουρεαλιστικό σε ένα κατά τα άλλα αληθοφανή κόσμο. Η ταινία βασίζεται σε ομώνυμη μικρή σειρά manga και η αποτύπωση στην μεγάλη οθόνη είναι σαφώς πιο πολύπλοκη και ενδιαφέρουσα από τις περισσότερες anime ταινίες . Προτείνω ανεπιφύλακτα το Koe No Katachi σε μεγαλύτερες ηλικίες από την εφηβεία και μετά (και φυσικά σε ενήλικες, δεν μιλάμε για παιδική ταινία) και ειδικότερα σε ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες αλλά και διάφορα άλλα προσωπικά θέματα καθώς θα μπορούσα να είναι πολύ βοηθητική. Η ταινία αυτή μου θύμισε πόσο όμορφη και εμψυχωτική μπορεί να είναι η τέχνη και το μεγάλο έργο των δημιουργών του κινηματογράφου. Σοβαρή προϋπόθεση πριν την ταινία είναι να έχετε ένα μεγάλο κουτί χαρτομάντιλα δίπλα σας.  

 

 

 

Anette Cheniell

Anette Cheniell

Φοιτήτρια του τμήματος κινηματογράφου, ασχολείται με την σκηνοθεσία, το σενάριο και την παραγωγή. Έχει κάνει 3 ταινίες μικρού μήκους και οι 3 μυθοπλασίες. Κυρίως ασχολείται με τη μουσική και τη συγγραφή. Βρίσκεται στο τέταρτο έτος των σπουδών της στο σύγχρονο τραγούδι. (A.K.A. Netto Abnormal).

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous post

Οι πιο βαρετές (αλλά όχι απαραίτητα κακές) ταινίες: Μέρος Α

Next post

Pride (2014) του Matthew Warchus