FilmsReviews

I dream in another language – Sueño en otro idioma – (2017) του Ernesto Contreras | #tiff58

Πρώτη μέρα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η πόλη φαίνεται να σφύζει από ζωή και πάλι. Κόσμος στο λιμάνι και γεμάτε αίθουσες είναι κάτι που βλέπουμε σπάνια και μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους καθώς οι φετινές ταινίες είναι πραγματικά εξαιρετικές. Μια από αυτές είναι το Ι dream in another language, ένα εξωτικό παραμύθι από τα βάθη της Νότιας Αμερικής, μια ζεστή και ανθρώπινη ταινία. Η τέταρτη μεγάλου μήκους των αδερφών Contreras (Δίδυμο σενάριο-σκηνοθεσία) και ίσως η καλύτερη δουλειά τους μέχρι στιγμής.

Η ταινία ακολουθεί τον Martin, ένα νεαρό γλωσσολόγο που ψάχνει στις παρυφές του πολιτισμού να διασώσει νεκρές γλώσσες. Έτσι φτάνει σε ένα απομακρισμένο χωριό όπου μόνο λίγοι άνθρωποι μιλούν τη διάλεκτο Zakril. Χρειάζεται μόνο μερικές συζητήσεις ώστε να αποκρυπτογραφήσει τη γλώσσα αλλά οι δύο εν ζωή κάτοικοι που τη μιλούν έχουν να μιλήσουν μεταξύ τους 50 χρόνια. Έτσι ο Martin πρέπει να βρει τρόπο να τους φέρει και πάλι κοντά. Ψάχνοντας τα Zakril ο Martin θα ανακαλύψει πολλά μυστικά τόσο της κουλτούρας αυτής που πεθαίνει, όσο και των δύο ανδρών. 

Το I dream in another language είναι μια εξαιρετική ταινία, γεμάτη περιεχόμενο, δυνατές 

συγκινήσεις, μια ευφάνταστη ιστορία και οπτικά άρτια. Αρχικά το σενάριο έχει στοιχεία σουρεαλισμού που κουμπώνουν πάρα πολύ έξυπνα στην πραγματικότητα καθώς ο χωριό που 

περιγράφεται είναι από μόνο του βγαλμένο από άλλη εποχή. Τα θέματά του ξεκινούν από τη διάσωση των γλωσσών και καταλήγουν στην αγάπη και το τι σημαίνει η φιλία σε έναν νέο κόσμο που οι άνθρωποι είναι ασήμαντοι. Παίζει πολύ όμορφα με το θάνατο και τη ζωή και έχει ένα τεράστιο κοινονικοπολιτικό σχόλιο για την επιβολή της θρησκεία/γλώσσας. Πάνω από όλα όμως είναι ένα πανέμορφο παραμύθι με πολύ δράση αλλά και συγκίνηση. Δεν θα ήθελα να πω πολλά ακόμη για το θέμα καθώς είναι μια εξαιρετική ταινία που θα έπρεπε να δείτε.
Οπτικά είναι και πάλι αριστουργηματική καθώς βλέπουμε ένα τοπίο μέσα στη ζούγκλα τουλάχιστον μαγικό που ενισχύει την αίσθηση ότι σε όλη την ταινία βρισκόμαστε σε όνειρο. Η σκηνοθετική ματιά του Contreras είναι μοναδική και μιλάει άρτια για την ιστορία μέσα από τα πλάνα του. Η φωτογραφία είναι πραγματικά εντυπωσιακή καθώς σχεδόν κάθε κάδρο είναι ένα μικρό έργο τέχνης. Δεν έχετε ξαναδεί την μουσκεμένη ζούγκλα τόσο ζωντανή, όσο σε αυτή την ταινία.
Άλλο ένα πολύ όμορφο γεγονός που μας αποκάλυψε ο σκηνοθέτης στο QnA που ακολούθησε είναι ότι η γλώσσα και η μυθολογία που παρουσιάζονται είναι επινοημένες από την αρχή και γι αυτό το λόγο σχεδόν πουθενά στην ταινία τα Zikril δεν μεταφράζονται ακόμη κι αν μιλούν ολόκληρους διαλόγους σε αυτά. Βέβαια ο τρόπος που παίζουν οι ηθοποιοί και οι εκφράσεις τους δεν χρειάζονται παραπάνω λόγια. 
Συνοψίζοντας το I dream in another language είναι μια εκπληκτική εμπειρία θέασης που τραβάει το θεατή από την πρώτη στιγμή. Άρτιο σε κάθε επίπεδο και με ένα πολύ δυνατό σενάριο, να είσαστε σίγουροι ότι θα σας συγκινήσει βαθιά. Βραβεύτηκε από την επιτροπή του Sundance για το ευφυέστατο σενάριό του και είναι σίγουρα μια καλή επιλογή για τους σινεφίλ αλλά και τους λιγότερο fans του μέσου καθώς έχει αρκετή δράση και δεν κουράζει.  

 

 

 

Anette Cheniell

Anette Cheniell

Φοιτήτρια του τμήματος κινηματογράφου, ασχολείται με την σκηνοθεσία, το σενάριο και την παραγωγή. Έχει κάνει 3 ταινίες μικρού μήκους και οι 3 μυθοπλασίες. Κυρίως ασχολείται με τη μουσική και τη συγγραφή. Βρίσκεται στο τέταρτο έτος των σπουδών της στο σύγχρονο τραγούδι. (A.K.A. Netto Abnormal).

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

kevin_spacey_171030_1920x1080.nbcnews-ux-1080-600
Previous post

Το Netflix διακόπτει την συνεργασία του με τον Kevin Spacey

Next post

Dustin Hoffman: 2 κατηγορίες σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση