FilmsReviews

I am not a witch (2017) της Rungano Nyoni | #tiff58

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξέρει σίγουρα πως να μας κάνει να τρέξουμε να δούμε ταινίες καθώς όχι μόνο φέρνει μερικές πολυαναμενόμενες καλοφτιαγμένες παραγωγές αλλά και μερικές πολύ βαριές ταινίες. Ένα από τα θέματα που έχει την τιμητική του στο Φεστιβάλ είναι η εμπορία ανθρώπων. Ένα τεράστιο θέμα που ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια και ακόμη και σήμερα υπάρχει σε όλο τον πλανήτη με χιλιάδες ανθρώπους θύματά της μοντέρνας σκλαβιάς. Η ταινία I am not a witch ασχολείται ακριβώς με αυτό το θέμα, την εμπορία και την εκμετάλλευση ανθρώπων στην Αφρική. Μια σκληρή ιστορία με εξαιρετική αισθητική που σίγουρα θα σας βγάλει σε σκέψεις. Πολύ θετικό ήταν το γεγονός ότι έξω από το σινεμά υπήρχε και μια οργάνωση που ενημέρωνε τον κόσμο για την εμπορία ανθρώπων, μια πολύ όμορφη κίνηση καθώς η τέχνη φέρνει κοντά στον κόσμο τέτοια επίπονα και περίπλοκα θέματα.

Η ταινία αρχίζει με ένα μικρό, ορφανό κορίτσι σε μια αναπτυσσόμενη χώρα της Αφρικής που ακροβατεί ανάμεσα στο παλιό και το καινούριο. Το κορίτσι είναι ολομόναχο και καταλήγει σε μια δίκη εναντίων της με την κατηγορία ότι είναι μάγισσα. Φυσικά οι κατηγορίες δεν έχουν καμία υπόσταση όμως η μικρή καταλήγει σε ένα χωριό μαγισσών όπου ένας κυβερνητικός υπάλληλος εκμεταλλεύεται και βρίσκει μια νέα οικογένεια στις άλλες μάγισσες. Εκμετάλλευση, ανελευθερία και φόβος είναι τα μόνα πράγματα που φαίνονται μπροστά της καθώς αναγκάζεται να γίνει κάτι το οποίο δεν είναι σε μια χώρα που βασιλεύει η δεισιδαιμονία. 

Η ταινία I am not a witch δεν είναι μια οποιαδήποτε ταινία που θα δείτε στο σινεμά ούτε θα την προσεγγίσετε ελαφριά την καρδία. Είναι ένα δράμα ενός μικρού κοριτσιού αλλά και χιλιάδων ανθρώπων που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ήρθαν αντιμέτωποι με τη σκλαβιά. Συγκινητικό και αληθινό όχι μόνο δείχνει την ωμή αλήθεια, την βία, τον φόβο που βιώνει ένα μικρό και αθώο πλάσμα αλλά και σχολιάζει και τα κακώς κείμενα της ίδιας της χώρας αλλά και την Δύσης που ουσιαστικά εκμεταλλεύεται περαιτέρω ότι μπορεί σαν αξιοθέατο. Είχε μερικές πολύ αστείες στιγμές σε μια τραγική ιστορία και σχολίαζε πολύ πετυχημένα τα κακώς κείμενα. Οι χαρακτήρες καλογραμμένοι και γεμάτοι, ακόμη και το ίδιο το κορίτσι, η Shula που δεν μιλάει πολύ κατά τη διάρκεια της ταινίας. Η μικρή πρωταγωνίστρια είναι ίσως και το καλύτερο πράγμα σε όλη την ταινία, καθώς είναι ένα μόλις μικρό κορίτσι και βγάζει όλο το συναίσθημα, τον πόνο της ηρωίδας με καθηλωτικό τρόπο.
Η αισθητική της ταινίας πάρα πολύ όμορφη σκηνοθετικά με μερικά απίστευτα πλάνα, ειδικά προς το τέλος που μένουν στο θεατή. Το ίδιο συναίσθημα δημιουργεί και η φωτογραφία που συνθέτει ένα πολύ όμορφο αφρικάνικο τοπίο αλλά και λέει οπτικά την ιστορία της μικρής Shula. Μια πολύ καλή προσπάθεια της Rungano Nyoni να πει με τόσο δύσκολη και σημαντική ιστορία και σίγουρα είναι μια ταινία-μάθημα που θα σας βάλει σε αρκετές επίπονες σκέψεις. 
Βέβαια το I am not a witch είχε και μερικά βασικά θέματα. Ο ρυθμός ήταν αρκετά αργός και περίεργος και όχι με την έννοια του slow cinema, απλά κούραζε. Είχε λάθη μοντάζ που θα μπορούσαν να κάνουν την ταινία πολύ πιο εύκολη στην παρακολούθηση. Τα ίδια θέματα είχε και το σενάριο καθώς στο τέλος φαίνεται να λείπει ένα σημαντικό κομμάτι. Είναι σχεδόν σαν να κοιμηθήκαμε για δέκα λεπτά και να ξυπνήσαμε στο τέλος της ταινία, κάτι που φυσικά δεν έγινε. 
Συνοψίζοντας η ταινία είναι μια πολύ καλή προσπάθεια των παραγωγών της, που μίλησαν για μια δύσκολη και επίπονη ιστορία με έναν πολύ τρυφερό τρόπο. Καλό είναι να φέρετε χαρτομάντιλα στην προβολή εάν αποφασίσετε να τη δείτε. Είναι από τις ταινία που πρέπει να γίνονται και χαιρόμαστε να βλέπουμε γιατί έχουν σκοπό και δείχνουν το μεγαλείο της τέχνης όπου μπορεί να κάνει ορατά προβλήματα που είναι γνωστά αλλά κρυμμένα. 

 

 

 

Previous post

Dustin Hoffman: 2 κατηγορίες σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση

fifty shades freed grey
Next post

Fifty Shades Freed: το πρώτο επίσημο trailer

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Anette Cheniell

Anette Cheniell

Φοιτήτρια του τμήματος κινηματογράφου, ασχολείται με την σκηνοθεσία, το σενάριο και την παραγωγή. Έχει κάνει 3 ταινίες μικρού μήκους και οι 3 μυθοπλασίες. Κυρίως ασχολείται με τη μουσική και τη συγγραφή. Βρίσκεται στο τέταρτο έτος των σπουδών της στο σύγχρονο τραγούδι. (A.K.A. Netto Abnormal).