ReviewsTV

The Handmaid’s Tale – 1ος κύκλος (2017)

Η τηλεόραση πάντα ήταν το πιο πρόσφορο έδαφος για μεγάλα δράματα. Λίγο ο χρόνος, λίγο η εμπειρία που έχουν οι τηλεοπτικοί παραγωγοί στο είδος έχουν κάνει τις σειρές ένα πολύ δυνατό μέσο αφήγησης. Παλιότερα τα διάσημα βιβλία γίνονταν ταινίες (από μια έως και επτά) αλλά στις μέρες μας γίνονται σειρές. Αυτό είναι κάτι πολύ θετικό γιατί όχι μόνο ανεβαίνει η ποιότητα του τηλεοπτικού αφηγήματος αλλά και μπορεί να αναπτυχθεί εξαιρετικά λόγω χρόνου. 

Το A Handmaid’s Tale είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο της Margaret Atwood που από το ’85 μέχρι και σήμερα κριτικάρει την κοινωνία με έναν τρόπο που μόνο το είδος του sci fi μπορεί. Τα έργα της Atwood είναι καθαρά πολιτικά, ακόμη και αν μιλάει για μια φανταστική κοινωνία. Η τηλεοπτική σειρά έχει παρόμοια πλοκή με το βιβλίο. Στο μέλλον υπάρχει τεράστια υπογεννητικότητα και περιβαλλοντική μόλυνση. Έτσι μια παράνομη στρατιωτική ομάδα σκοτώνει τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και εγκαθιδρύει ένα καινούριο πολιτικοκοινωνικό καθεστώς. Οι άντρες χωρίζονται σε διοικητές (την ανώτατη βαθμίδα) και σε άλλα επαγγέλματα ενώ οι γυναίκες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη είναι οι γυναίκες των αντρών, που φυσικά δεν μπορούν να κάνουν δικά τους παιδιά, σε Marthas οι οποίες είναι υπηρέτριες που μαγειρεύουν και καθαρίζουν με τον παραδοσιακό τρόπο και τέλος σε Handmaids οι οποίες είναι γυναίκες που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παιδιά και βρίσκονται αιχμάλωτες γι αυτό το σκοπό. Η σειρά μιλάει για την ιστορία της Offred, μιας υπηρέτριας που προσπαθεί να επιβιώσει στο σκληρό νέο αυτό περιβάλλον. Την ίδια στιγμή προσπαθεί να βρει την κόρη της αλλά και να καταφέρει να ξεφύγει από το θεοκρατικό καθεστώς.

Ανατριχιαστική σειρά που σίγουρα χρειάζεται γερά νεύρα. Ο κόσμος της Offred είναι πολύ σκληρός καθώς βλέπει τις γυναίκες είτε σαν γλάστρες, υπηρέτριες ή κινητές μήτρες. Κακοποίηση, πλύση εγκεφάλου και θάνατος καραδοκεί για τους αγαπημένους χαρακτήρες και αυτό την κάνει μια εξαιρετική σειρά.  Όχι μόνο αυτό αλλά βλέποντας μέσα από τα μάτια της Offred η ταύτιση γίνεται πολύ πιο γρήγορα αλλά και είναι ακόμη πιο τρομαχτικό. Αυτή η μίξη τρόμου, αγωνία και σοκ είναι που κάνει τη σειρά εκρηκτική. Είναι μια σειρά που δεν μπορείς να σταματήσεις να βλέπεις με τίποτα.

Πέρα από την εξαιρετική πλοκή έχουμε και μερικούς καλογραμμένους χαρακτήρες, αρχικά η Offred (Elisabeth Moss) όπου σαν πρωταγωνίστρια μας κρατάει σε εγρήγορση και αγωνία, την αγαπάμε και θέλουμε πραγματικά το καλό της. Βέβαια εκείνη είναι πιο δυνατή και αποφασισμένη ακόμη και σε αυτή την άσχημη κατάσταση. Άλλοι πολλοί ενδιαφέροντες χαρακτήρες είναι η Serena Joy, κυρία του σπιτιού και με μεγάλο ρόλο στη ζωή της Offred. Όσο και αν είναι κόσμος φτιαγμένος από άντρες για τους άντρες ουσιαστικά το πιο δύσκολο παιχνίδι δυνάμεων γίνεται μεταξύ γυναικών από διάφορες θέσεις εξουσίας, κάτι πολύ ενδιαφέρον.

Τέλος άλλο ένα μεγάλο θετικό της σειράς είναι το οπτικό αποτέλεσμα που δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Η σκηνοθεσία της σειράς αξίζει όλα τα Emmy που μπορεί να πάρει καθώς μιλάει τόσο δυνατά με την εικόνα και τον τρόπο που έχει στηθεί το κάδρο που είναι εντυπωσιακό. Η φωτογραφία είναι στο ίδιο επίπεδο αφού σχεδόν κάθε καρέ μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Τα κοστούμια φυσικά συνθέτουν και δένουν έναν τέτοιο διαφορετικό κόσμο όλον μαζί. Ειδικά βλέποντας τον υπόλοιπο πλανήτη που ζει στο δικό μας 2015.

Προσωπικά θεωρώ το The Handmaid’s Tale την σειρά-φαινόμενο της εποχής μας και χαίρομαι που το Hulu έδωσε αρκετά χρήματα και προσέλαβε τους καλύτερους δημιουργούς. Νομίζω είναι από τις σειρές που όχι μόνο πρέπει να την δεις γιατί θα σου αρέσει αλλά είναι ένα από τα καλύτερα παράδειγμα μετάβασης βιβλίου σε οπτικό μέσο. Το The Handmaid’s Tale θα σε φοβίσει, θα σε εξοργίσει και θα σε κάνει να σκεφτείς αρκετά πράγματα που ίσως για σένα είναι δεδομένα. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα απλά προετοιμάσου για πολύ σκληρές εικόνες και δεν μιλάμε για gore αλλά για καταστάσεις που φέρνουν τους ανθρώπους στα άκρα. Το Hulu έχει ήδη ανακοινώσει τον δεύτερο κύκλο που θα βγει το 2018 και εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε για τη συνέχεια.

 

 

 

Anette Cheniell

Anette Cheniell

Φοιτήτρια του τμήματος κινηματογράφου, ασχολείται με την σκηνοθεσία, το σενάριο και την παραγωγή. Έχει κάνει 3 ταινίες μικρού μήκους και οι 3 μυθοπλασίες. Κυρίως ασχολείται με τη μουσική και τη συγγραφή. Βρίσκεται στο τέταρτο έτος των σπουδών της στο σύγχρονο τραγούδι. (A.K.A. Netto Abnormal).

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous post

13 post του Tumblr που θα καταστρέψουν την παιδική σου ηλικία

Next post

Ο Quentin Tarantino ετοιμάζει τη νέα του ταινία