FilmsReviews

Ειμαρμένη του Α.Ι. Μαριανού (2015) #tiff56

Με αρκετές βραβεύσεις σε μικρού μήκους ταινίες αλλά και μεγάλο βιογραφικό στο θέατρο και στον κινηματογράφο ως ηθοποιός, ήρθε η στιγμή για τον Αντρέα Μαριανό να κάνει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία. Μια ταινία που προετοιμαζόταν από το 2012 και με κάποιες καθυστερήσεις έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και βρίσκεται ακόμη στο Διαγωνιστικό κομμάτι του Φεστιβάλ στην κατηγορία των Ελληνικών Ταινιών.

Πριν πω οτιδήποτε για την συγκεκριμένη ταινία πρέπει πιστεύω να σας παραθέσω τη επίσημη σύνοψη, η οποία αναφέρει τα εξής:
Σ’  ένα μικρό νησί, ένας άγιος που έδρασε πριν την Τουρκοκρατία, πρόκειται να αναγνωρισθεί επίσημα από την εκκλησία. Η εικόνα του, που έξι αιώνες σώζεται σ΄ ένα ξωκκλήσι στο κληροδότημά του, δεν έχει το πρόσωπό του. Μια παράξενη παράδοση, λέει πως ο άγιος έφυγε ένα βράδυ απο την εικόνα, πήγε στο πανηγύρι και σκανδάλισε τους πιστούς και ντράπηκε να επιστρέψει.Αυτή η παράδοση, έγινε αιτία να καθυστερήσει η επίσημη αναγνώριση της πραγματικά άγιας Πολιτείας του. Ένας συγγραφέας, που βιώνει ένα καταστροφικό διήμερο, στα πλαίσια μιας προσωπικής αναζήτησης, θα ανακαλύψει πως κάποιος αγιογράφος που είχε κληθεί στα παλιά χρόνια να αγιογραφήσει το μικρό αυτό ξωκκλήσι, με την έκλυτη ζωή που έκανε, ήταν η αιτία ν αποδοθούν στον άγιο οι δικές του πράξεις. Επειδή οι νησιώτες κατέφυγαν στο έγκλημα, φόρτωσαν στον άγιο τα κρίματα του αγιογράφου Του, πατώντας στο ατελές της αγιογραφίας.
Στην προσπάθειά του να ανακαλύψει την αλήθεια ο Συγγραφέας, θα χει άσχημο τέλος. Το σώμα του ανακαλύπτεται κακοποιημένο καιρό μετά. Ένας ρεπόρτερ, που σ΄ όλη την ταινία κυνηγά ένα ρεπορτάζ για το κεντρικό δελτίο των εννέα, αναλαμβάνει να καλύψει το γεγονός, μα συναντά την κλειστή κοινωνία που αρνείται να μιλήσει.

Όπως καταλάβατε αυτή είναι μια ταινία μυστηρίου και μιλά για ένα θέμα που δεν είναι και πολύ συνηθισμένο στην Ελλάδα, διαβάζοντας τη προσωπικά φαντάστηκα ότι θα έχει κάποια κριτική πάνω στην Εκκλησία ή ίσως στο νησί και τις πιο στενόμυαλες κοινωνίες ή τέλος πάντων κάτι βαθύτερο. Το σχόλιο μου προσωπικά είναι ότι με εξαπάτησαν, αυτό θα νιώσετε κι εσείς αν έχετε την ατυχία να ενδιαφερθείτε γι αυτή την ταινία. Δεν ξέρω πραγματικά τι να πω. 

Καταρχήν το εν λόγω θέμα της σύνοψης θίχτηκε το πολύ μισή ώρα ενώ η ταινία διαρκούσε μιάμιση ώρα και ήταν το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, η υπόλοιπη ιστορία ήταν το back story του συγγραφέα πριν να πάει στο νησί με διάφορα ευτράπελα και τραγικά που του έτυχαν. Δηλαδή μερικές κακοκομένες και πεταμένες από δω και από κει σκηνές με υποκλοπές που δεν συνεχίζονταν (όπως παράδειγμα ένα ζευγάρι αστέγων ή δύο ηθοποιοί που έπαιζαν στον δρόμο Καραγκιόζη). Με πολλά ερωτήματα και κλισέ διαλόγους και επίσης πάρα πολύ κακό χιούμορ που θα έκανε μόνο τους eimarmenh 10συντελεστές να γελάσουν. Επίσης η ταινία ήταν παραφορτωμένη με πολλά και διαφορετικά μηνύματα που δεν κατάφερνε να τα περάσει στο κοινό, όχι δεν υπήρχε empathy, η ταινία θα έκανε και τον πιο βαρύ σινεφίλ και απελπιστεί. Είχε περισσότερο μια λογική μικρού μήκους παρά μεγάλου, μια επεισοδιακή δομή που στην αρχή με έκανε να νομίζω ότι είναι multiplot multicharacter ακόμη και να δεν ήταν. Πραγματικά δεν έχω νιώσει πιο μπερδεμένη τόσα χρόνια που παρακολουθώ κινηματογράφο μέσα σε μια προβολή. Τη θεώρησα απολύτως φλύαρη και κακογραμμένη.

Αν και με μεγάλο cast ιδιαίτερα γνωστών ηθοποιών δεν κατάφερε να με πείσει καθόλου ούτε σκηνοθετικά. Από τα wanna be κουλτούρα και πάλι ανάποδα πλάνα μέχρι τους θεατρικούς και σχεδόν γελοίους πια διαλόγους, ένιωσα ότι αυτή η ταινία αναπολούσε το παίξιμο του Αντωνάκι και της Ελενίτσας στο Η Δε Γυνή να Φοβείται τον Άντρα ή ακόμη και ταινίες κοντά στο 2000 όπου η Ελληνική παραγωγή αποφάσισε ότι πρέπει να βλέπει το κοινό μόνο κακόγουστες κωμωδίες χωρίς ίχνος χιούμορ. Και αναρωτιέμαι πως γίνεται τόσο καταξιωμένοι και έμπειροι ηθοποιοί να παίζουν με αυτόν τον τρόπο στον κινηματογράφο; Ίσως ήταν θέμα κακής σκηνοθεσίας καθώς ο πρωταγωνιστής έπαιζε κανονικά όπως θα έπρεπε. Ίσως ήθελε να περάσει την ιδέα ότι όλα γύρω από τον πρωταγωνιστή είναι ένα θέατρο ή ίσως θα μπορούσα να αναλύσω για ώρες μια ταινία χωρίς κανένα απολύτως νόημα. 

 

★✩✩✩✩

 

Anette Cheniell

Anette Cheniell

Φοιτήτρια του τμήματος κινηματογράφου, ασχολείται με την σκηνοθεσία, το σενάριο και την παραγωγή. Έχει κάνει 3 ταινίες μικρού μήκους και οι 3 μυθοπλασίες. Κυρίως ασχολείται με τη μουσική και τη συγγραφή. Βρίσκεται στο τέταρτο έτος των σπουδών της στο σύγχρονο τραγούδι. (A.K.A. Netto Abnormal).

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous post

Petting Zoo (2015) της Micah Magee #tiff56

Next post

Το Amulet γίνεται ταινία από το Fox