Specials

Fantastic Four: Ένα καταραμένο κινηματογραφικό franchise

Είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες υπερηρώων στο σύμπαν των κόμικ της Marvel αλλά και γενικότερα. Τι πάει όμως στραβά όταν αυτή η ομάδα μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη; Αναφέρομαι φυσικά στους Fantastic Four, μία ομάδα με έναν τόσο μεγάλο μύθο που θα μπορούσε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά franchise που έγιναν ποτέ ακόμη κι αν δεν άνηκαν στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel. Ας δούμε λοιπόν την κινηματογραφική (σύντομη) πορεία του franchise μέχρι και σήμερα και ποια είναι τα πιθανά σχέδια για το μέλλον.

 

Εκείνη η ταινία που δεν είδες ποτέ

Πρώτη κινηματογραφική απόπειρα έγινε το 1994. Η Constantin Film αγόρασε τα δικαιώματα από τη Marvel. Προσέλαβε ηθοποιούς και ξεκίνησε την παραγωγή μίας μικρού προϋπολογισμού ταινίας. Το trailer προβλήθηκε στις αίθουσες και το συνεργείο συμμετείχε σε πολλά πάνελ για να προωθήσει την ταινία. Παρόλα αυτά, η ταινία δεν βγήκε ποτέ στις κινηματογραφικές αίθουσες. Δεν βγήκε καν σε βιντεοκασέτα. Κατευθείαν, ο κόσμος κατάλαβε πως η ταινία έγινε καθαρά για να διατηρήσει η Constantin τα δικαιώματα των χαρακτήρων, κάτι το οποίο δεν γνώριζαν ούτε οι ηθοποιοί (όπως ισχυρίζονται). Μπορείς όμως να δεις παντού την ταινία καθώς έχει δημοσιευθεί σε κάθε μέσο, ακόμη και το YouTube.

 

Εκείνη η ταινία που βαρέθηκες να βλέπεις

Η οποία μάλιστα έχει και sequel. Είναι μέχρι και σήμερα ο μονόφθαλμος στους τυφλούς που λέμε και είναι το επικρατέστερο franchise δύο ταινιών της 20th Century Fox. Αυτές οι δύο ταινίες είναι οι μόνες δύο που παίζονται συχνά πυκνά στην τηλεόραση εδώ και μια δεκαετία. Βέβαια, η πρώτη ταινία πέρασε από ένα σωρό διαμάχες μεταξύ σεναριογράφων αλλά και μεταξύ σκηνοθετών. Από τον Chris Colombus Που ξεκίνησε να γράφει το σενάριο στα τέλη του ’90, η ταινία κατέληξε να αποκτήσει δεκάδες άλλους συγγραφείς οι οποίοι έγραψαν και ξαναέγραψαν το σενάριο, αναιρώντας στο τέλος τη δουλειά του Colombus – η οποία αν μη τι άλλο κρίνοντας από τις δουλειές του, θα είχε αρκετό συναίσθημα και αξιολάτρευτους χαρακτήρες. Η ταινία αρχικά ήταν να βγει το 2001, όμως, διάφοροι σκηνοθέτες προσλαμβάνονταν και μετά παραιτούνταν. Το 2004, η ταινία κατέληξε στα χέρια του Tim Story. Η ταινία κυκλοφόρησε το 2005.

Το 2007 διανέμεται στους κινηματογράφους η δεύτερη ταινία των Fantastic Four, με τον υπότιτλο Rise of the Silver Surfer. Στόχο είχε να βασίζεται στα storyline του Silver Surfer αλλά και να παρουσιάσει τον Galactus που είναι ο μεγαλύτερος κακός. Βέβαια, είδαμε τον Galactus σε μία μορφή σύννεφου αλλά και έναν εντελώς αδιάφορο Silver Surfer. Αυτό φάνηκε και στα πολύ χαμηλά έσοδα που έκανε η ταινία. Έτσι, η 20th Century Fox παράτησε τα σχέδια της για ένα ακόμη sequel και για ένα spin-off με τον Silver Surfer. Τουλάχιστον πρόλαβε να το κάνει νωρίς πριν χειροτερέψει κι άλλο η κατάσταση και μας άφησε μόνο με ένα απλά μέτριο franchise που πέρασε και δεν ακούμπησε.

 

Εκείνη η ταινία που δεν ήθελες να δεις

Το 2015 η 20th Century Fox βγάζει ξανά στις αίθουσες τους Fantastic Four σε μορφή reboot. Σχεδίασε μάλιστα ένα ολόκληρο νέο σύμπαν με αυτούς, αρκετά spin-offs, ένα crossover με τους X-Men και αρκετή ευχαρίστηση για τους hardcore fans με πολλή γεύση από τα κλασσικά κόμικ. Βέβαια, η ταινία απογοήτευσε αμέσως, όχι μόνο κοινό και κριτικούς, αλλά και όσους συμμετείχαν στην ταινία. Προσωπικά μου άρεσε, αν και πιστεύω θα μπορούσε απλά να βγει σαν μία μικρότερη παραγωγή στο ίντερνετ ως πρόλογος για όλες τις ταινίες που θα ακολουθούσαν στο σύμπαν. Βέβαια, όταν διάβασα όλα όσα αφαιρέθηκαν από το αρχικό σενάριο μετά από πολλές επαναδιατυπώσεις όπως συνέβη με την διασκευή του 2015 ως φαν και εγω, έφριξα. Η ιστορία βασίστηκε ελαφρώς στην Ultimate σειρά των Fantastic Four με εκείνους να τηλεμεταφέρονται σε ένα παράλληλο σύμπαν το οποίο τους δίνει τις δυνάμεις που ξέρουμε. Ελάχιστα παραποιημένο δηλαδή από το κλασσικό story στο οποίο απλά πηγαίνουν στο διάστημα και πέφτουν θύματα μίας ηλιακής έκρηξης.

Όλη η παραγωγή αυτής της ταινίας ήταν μία καταστροφή που άφησε τραυματισμένους συνεργείο και ηθοποιούς. Η μεγαλύτερη διαφωνία που υπήρξε ήταν εκείνη μεταξύ Fox και Trank (σκηνοθέτη) του οποίου η αρχική έκδοση της ταινίας δεν άρεσε καθόλου. Μάλιστα, ακούγεται πως η Fox έδωσε εντολή εν αγνοία του Trank να κοπούν δεκάδες σημαντικά στοιχεία της ταινίας τα οποία ίσως την έκαναν πολύ καλύτερη από αυτό που είδαμε. Υπάρχουν μάλιστα και αναφορές πως ο Trank ήταν πολύ ερειστικός κατά την διάρκεια των γυρισμάτων και έλεγε στους ηθοποιούς ατάκες του στυλ «άντε ξεκινήστε, να τελειώνουμε.» Κάποιοι θεωρούν πως αυτή η συμπεριφορά οδήγησε σε αυτήν την απόφαση της Fox. Έγιναν μέχρι και παραπάνω γυρίσματα πολύ μετά το τέλος των αρχικών με αποτέλεσμα η Rooney Mara να έχει κουρευτεί και να διακρίνεται η περούκα που έπρεπε να βάλει (ένα εκ των fail). Σίγουρα πάντως, η κύρια αιτία για την αποτυχία της ταινίας είναι η τεράστια παρέμβαση του στούντιο στην ταινία. Μερικά από τα πράγματα που βγήκαν από το αρχικό σενάριο είναι η εμφάνιση του H.E.R.B.I.E. του ρομπότ, του Galactus του ίδιου (ο οποίος βρίσκεται στην παράλληλη διάσταση που οι ήρωες αποκτούν τις δυνάμεις), ακόμη και το FantastiCar! Ακριβώς, μπορεί να μην παίρναμε κάτι πιο θεαματικό, αλλά θα είχαμε πάρα πολύ υλικό προς ανάλυση.

Τέλος, εγώ απλά να παραθέσω ότι το 2015 ήταν η τελευταία χρονιά που η 20th Century Fox θα έπρεπε να διανείμει ταινία με τους Fantastic Four για να ανανεωθεί το συμβόλαιο της με τη Marvel, αλλιώς τα δικαιώματα θα έφευγαν. Ίσως αυτό σου ξεκαθαρίσει το τοπίο.

 

Εκείνη η ταινία που πλέον έχεις κουραστεί πολύ για να δεις

Ζούμε στην χρυσή εποχή του superhero genre, όπου το όνομα Fantastic Four έχει ακόμη κάποια αξία. Όμως, πόσο αξίζει πραγματικά να γίνει κι άλλη φορά μία απόπειρα για κινηματογραφική διασκευή; Ήδη δύο εταιρίες κατέστρεψαν τρία franchise που θα μπορούσαν σήμερα να είναι ιστορικά. Αν θέλω να δω τους Fantastic Four να επιστρέφουν στη Marvel; Ναι, φυσικά. Αν μη τι άλλο θα ήταν σε καλά χέρια. Όμως και πάλι, δεν ξέρω αν θέλω να δω κάτι που δύο (βγάλε την ταινία του ’94) διασκευές μου κατέστρεψαν. Ο σεναριογράφος της ταινίας Simon Kinberg δήλωσε πως σίγουρα δεν θα υπάρξει ταινία στο μέλλον για τους Fantastic Four μέχρι να υπάρξει ένα σενάριο που να ανταποκρίνεται 100% σε αυτό που έχτισε η Marvel. Ο ίδιος παραδέχεται πως η επόμενη προσπάθεια να γίνει ταινία με τους Fantastic Four από μεριάς της Fox θα είναι και η τελευταία καθώς μετά δεν θα έχει καμία άλλη ευκαιρία από τους φαν και θα χάσει ένα τεράστιο κοινό. Ίσως βέβαια το έχει χάσει ήδη.

Και τελικά, αν υπάρξει ποτέ, τι θα είναι η επόμενη ταινία των Fantastic Four; Reboot ή sequel; Γιατί, αν είναι reboot βαρεθήκαμε να βλέπουμε πάλι τις απαρχές των ηρώων. Αν είναι sequel, θα έχει πίσω της μία ταινία που πιθανόν να καταστρέψει όλο το υπόλοιπο franchise. Γενικά, βαρεθήκαμε.

Πάντως αν ψάχνεις και τα αντεπιχειρήματα, σου έχω εδώ κάποιους λόγους για τους οποίους ίσως να εκτιμήσεις ξανά το reboot.

 

 

Δημήτρης Φλωρής

Δημήτρης Φλωρής

Ο Δημήτρης Φλωρής κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών στο Α.Π.Θ. με ειδικότητα στο μοντάζ και την κινηματογραφική/τηλεοπτική κριτική και θεωρία. Κύριο αντικείμενο της μελέτης του είναι η επεισοδιακή αφήγηση και οι ειδολογικές συμβάσεις του superhero genre. Έχει συμμετάσχει ως σκηνοθέτης ή/και μοντέρ σε τέσσερις ταινίες προπτυχιακού επιπέδου. Οι τρεις είναι μυθοπλασίας και η μία ντοκιμαντέρ.

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous post

Προβλέψεις για τα Oscar 2017

Next post

89α Oscar: Οι νικητές