FilmsReviews

Dunkirk (2017) του Christopher Nolan

Ο Christopher Nolan έχει καταφέρει να κάνει το όνομα του, συνώνυμο της επιτυχίας. Όχι μόνο εισπρακτικά, αλλά κυρίως ποιοτικά. Πηγαίνοντας να δεις ταινία του, ξέρεις πως οι πιθανότητες απογοήτευσης, αγγίζουν το μηδέν. Έτσι πηγαίνοντας στο νέο του δημιούργημα, το Dunkirk, είχα πολύ ψηλές προσδοκίες.

Η ταινία ακολουθεί και μας εξιστορεί τα αληθινά γεγονότα που συνέβησαν στην Δουνκέρκη, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Άγγλοι και Γάλλοι, έχουν εγκλωβιστεί στις ακτές τις Δουνκέρκης, προσμένουν ένα θαύμα για να σωθούν.

Φαίνεται ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Christopher Nolan, ήξερε από την αρχή πολύ καλά τι ήθελε να πετύχει με αυτή την ταινία. Να μας δώσει μια τόσο ρεαλιστική ταινία για τον πόλεμο, που θα την νιώθαμε σαν γροθιά στο στομάχι. Από τεχνικής απόψεως, είναι σχεδόν αψεγάδιαστη. Από το soundtrack και το sound design, που είναι τόσο καλό λες και κάποιος πυροβολεί ακριβώς δίπλα σου, μέχρι την μαγνητική αρτιότητα των πλάνων, που αξιοποιούν στο έπακρο τις φυσικές γεωγραφικές γραμμές του της ακτής και του σχηματισμού των στρατιωτών, ο Nolan έχει κάνει θαύματα. Η μουσική δίνει ένταση και ζωντανεύει ακόμη περισσότερο το περιεχόμενο, καθώς παρακολουθείς μια ταινία με πολύ λίγους διαλόγους, διότι δεν χρειάζονται.

Οι εικόνες και τα πλάνα που εναλλάσσονται μπροστά σου, έχουν τόση ένταση και αλήθεια, που σε μεταφέρουν μέσα στο πεδίο της μάχης. Αυτή η τόσο ρεαλιστική απεικόνιση των αληθινών γεγονότων, σε κάνει να νιώθεις πως βρίσκεσαι και εσύ στην ακτή της Δουνκέρκης και αγωνίζεσαι για την ζωή σου. Σε κάνει να νιώθεις την απόγνωση των ηρώων, χωρίς να σου χτίζει τους χαρακτήρες με backstory ή κάτι παρόμοιο. Μόνο μέσα από τα απάνθρωπα βιώματα τους. Μέσα από την φρίκη του πολέμου που ζουν, βλέπεις το πως ο πόλεμος και κάθε παρόμοια τραγική εμπειρία, αλλάζει τον άνθρωπο και τον μεταμορφώνει σε κάτι άλλο. Βλέπεις πως ο αγώνας για επιβίωση είναι ένα από τα πιο σημαντικά κίνητρα, για να κάνουν τον άνθρωπο να ξεπεράσει τα όρια του.

Η ταινία απαρτίζεται από ένα cast με αρκετά πρώτα ονόματα, όπως ο Tom Hardy και ο Cillian Murphy, με τον δεύτερο να υποδύεται ένα επιζώντα βομβαρδισμού, γεγονός το οποίο τον έχει στιγματίσει βαριά. Όλοι οι ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, με μεγάλη έκπληξη τον ρόλο του Harry Styles. Το πρώην μέλος των One Direction, μας αποδεικνύει πως μπορεί να παίξει και μάλιστα αρκετά καλά. Σε βαθμό που αν δεν ξέρεις ποιος είναι, ούτε θα φανταζόσουν το πως ξεκίνησε η καριέρα του.

Έτσι ο Nolan προσθέτει ένα ακόμη διαμάντι στην φιλμογραφία του, καθώς μας δίνει μια από τις καλύτερες πολεμικές ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ. Ρεαλιστική, με αρκετή ένταση και γρήγορο ρυθμό, το Dunkirk σίγουρα είναι μια κινηματογραφική εμπειρία που αξίζει τον χρόνο σου.

 

 

Previous post

4ο Taratsa International Film Festival: Τι είδαμε την τρίτη ημέρα

taratsa international film festival 4
Next post

4ο Taratsa International Film Festival: Τι είδαμε την τέταρτη ημέρα

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παναγιώτης Σενούντας

Παναγιώτης Σενούντας

Ο Παναγιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα , σπούδασε σκηνοθεσία και δημοσιογραφία και από μικρό παιδί ήταν αυτό που σήμερα αποκαλούμε geek. Παντού γύρω του φιγούρες από υπέρ ήρωες, κινηματογραφικούς χαρακτήρες και το δωμάτιο πάντα γεμάτο από αφίσες ταινιών. Ένα μικρό, ανήσυχο παιδί, ζει μέχρι σήμερα μέσα του και ψάχνει τρόπους έκφρασης μέσα από το σινεμά αλλά και γενικά την pop κουλτούρα.