ReviewsTV

Dear White People – 1ος κύκλος (2017)

Από τις αρχές του 2016 ένα από τα μεγαλύτερα θέματα στην Αμερική είναι η βία εναντίων των έγχρωμων πολιτών από την αστυνομία. Γι αυτό άρχισε το κίνημα των Black Lives Matter μετά από δεκάδες άοπλα θύματα που σκοτώθηκαν χωρίς κανένα λόγο ακόμη και στις αυλές των σπιτιών τους (ειδικά μικρά παιδιά). Με αφορμή μια νέα συζήτηση για τη φυλή και το κοινωνικό πρόβλημα του ρατσισμού το Netflix αποφάσισε να δώσει το φως σε μια νέα σειρά που έμοιαζε αρκετά ακραία ώστε να ταρακουνήσει τον μέσο λευκό Αμερικανό και να σατιρίσει μερικές πραγματικές καταστάσεις. Η συγκεκριμένη σειρά μπορεί να φαίνεται εριστική προς τους λευκούς ειδικά με βάση το trailer αλλά δεν σταματά να θυμίζει ότι δεν μισεί ανθρώπους αλλά συμπεριφορές. Ο ρατσιστής δεν είναι απαραίτητα ο κακός λευκός της KKK μπορεί να είναι ο γείτονάς σου, ο φίλος σου ή ακόμη και η μητέρα σου όχι επειδή διατυμπανίζει ότι μισεί ότι μη λευκό αλλά λόγω ρατσιστικών συμπεριφορών που έχουν περάσει ως φυσιολογικές στην δυτικοκεντρική κοινωνία. Η μεγάλη εισαγωγή εξυπηρετεί ως disclaimer, καθώς η σειρά δεν πάει να θίξει τους «κακούς λευκούς» και να αποθεώσει τους «καλούς μαύρους», είναι απλά μια ενδιαφέρουσα μικρογραφία της Αμερικανικής κοινωνίας που καλό θα ήταν να βλέπουμε με ανοιχτό μυαλό ειδικά εφόσον δεν ζούμε σε αυτήν. 

Η σειρά κινείται γύρω από διάφορους χαρακτήρες και είναι κλασσική μίνι σειρά που σε κάθε επεισόδιο αναλύει τα ίδια γεγονότα από την πτυχή άλλων χαρακτήρων και η πλοκή προχωράει αργά. Αρχικά έχουμε τη Sam, μια από τους πρωταγωνιστές που πηγαίνει σε ένα Ivy Leugue πανεπιστήμιο (στα καλύτερα της Αμερικής) και ζει στον κοιτώνα των έγχρωμων μαθητών. Βέβαια τα προβλήματα δεν λείπουν από το πανεπιστήμιο και ειδικά μετά από ένα black face πάρτι που οργάνωσε μια κοινότητα και από εκείνη τη στιγμή αρχίζει μια τεράστια συζήτηση για τον ρατσισμό αλλά και την άγνοια των λευκών μαθητών. Η Sam έχει μια εκπομπή που λέγεται Dear White People και μιλά για αρκετά θέματα αλλά και εμπειρίες όλων των μαύρων μαθητών του σχολείου. Παράλληλα φαίνεται να προσπαθεί να καταπολεμίσει τον ρατσισμό εντός του ιδρύματος μαζί με μερικούς ακόμη μαθητές. Τον ίδιο σκοπό έχει και ο γιος του διευθυντή, ο Troy που ηγείται μιας άλλης ομάδας πιο μετριοπαθή από ότι της Sam. Διάφοροι δευτερεύοντες αλλά πολύ σημαντικοί χαρακτήρες τους περιτριγυρίζουν με τις δικές τους ιστορίες και οπτικές πάνω στις ίδιες καταστάσεις. 

Εάν αγαπάτε τις καλές μίνι σειρές, το Dear White People είναι για εσάς. Αν και μιλάει για μερικά αρκετά ευαίσθητα θέματα τελικά είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά καταστάσεων με μερικούς εξαιρετικούς χαρακτήρες. Μέσα από λίγα μόλις επεισόδια καταφέρνει να σου χτίσει τόσο την εμπειρία του να ζεις σαν έγχρωμος στην Αμερική αλλά και τους διαφορετικούς χαρακτήρες. Ένας ένας οι ήρωες μας έχουν συναισθήματα, φόβους και βαθιά κίνητρα για τις πράξεις του, τους αγαπάμε ακόμη και όταν δεν τους καταλαβαίνουμε. Η σειρά είναι καλογυρισμένη όπως άλλωστε και είναι τα standards του Netflix, με πολύ ωραία πλάνα που μιλούν μέσα στην ιστορία. Η σειρά βασίζεται στην ταινία του ίδιου δημιουργού Justin Simien που έκανε πρεμιέρα το 2014 και έχει αρκετό ενδιαφέρον αν και δεν έχει μεγάλη διαφορά από την σειρά. Οι μίνι σειρές δεν χρειάζονται και πολλά για να μας εντυπωσιάσουν καθώς ένα καλό σενάριο και ένα καλό κλείσιμο του κύκλου αρκεί για να τις δούμε, όμως το Dear White People μας έδωσε ακόμη περισσότερα με καλές ερμηνείες, άφθονο γέλιο αλλά και μια διαφορετική ματιά στα πράγματα. Τέλος θα ήθελα να τονίσω πόσο θετικό είναι το γεγονός ότι το Netflix δίνει χρήματα σε διάφορους νέους κινηματογραφιστές ώστε να παράγουν τόσο καλές δουλειές. Η ποιότητα της τηλεόρασης ανεβαίνει και σπάει το μονοπώλιο των παραδοσιακών λευκών πρωταγωνιστών που στατιστικά είναι πολύ περισσότεροι από όλους τους άλλους. Representation matters, όπως λένε οι φίλοι μας οι Αμερικανοί και χρειαζόμαστε περισσότερες τέτοιες ιστορίες. Το Dear White People είναι μια σάτιρα του 2017 από millenials προς τη γενιά τους, οπότε έχει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον ακόμη και για μεγαλύτερες ηλικίες. Είναι πραγματικά μια άλλη οπτική! Ελπίζω να την αρχίσεις και να την δεις όλη σε ένα βραδύ, είναι τέτοιου είδους σειρά. Αγαπάμε το binge watching. Το Netflix έχει δώσει ήδη το πράσινο φως για το δεύτερο κύκλο της σειράς που θα κάνει πρεμιέρα στις αρχές του 2018.

 

 

 

 

Previous post

Οι 5 καλύτερες ταινίες του Ιουλίου

Next post

To The Bone (2017) της Marti Noxon

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Anette Cheniell

Anette Cheniell

Φοιτήτρια του τμήματος κινηματογράφου, ασχολείται με την σκηνοθεσία, το σενάριο και την παραγωγή. Έχει κάνει 3 ταινίες μικρού μήκους και οι 3 μυθοπλασίες. Κυρίως ασχολείται με τη μουσική και τη συγγραφή. Βρίσκεται στο τέταρτο έτος των σπουδών της στο σύγχρονο τραγούδι. (A.K.A. Netto Abnormal).