ComicsFilmsReviews

Captain America: Civil War (2016) των Anthony Russo και Joe Russo

Απανταχού Marvelικοί/Marvelικές, έφτασε η ώρα! Μετά από χρόνια ανυπομονησίας και ακόμη περισσότερα χρόνια που το ζητούσαμε, ο Feige και οι υπόλοιποι υπεύθυνοι για το Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel, μας έκαναν μία τεράστια χάρη: μας έκαναν να μπούμε στην αίθουσα για να δούμε ένα πολυαγαπημένο και συζητημένο storyline των κόμικ, τον εμφύλιο πόλεμο. Τίτλος της: Captain America: Civil War

Μία συνθήκη του ΟΗΕ διχάζει τον Steve Rogers και τον Tony Stark, σύμφωνα με την οποία οι Εκδικητές θα δουλεύουν για το κράτος και θα παίρνουν ευθύνη για τις απώλειες που προκαλούνται στη μάχη, μόνο εφόσον τα Ηνωμένα Έθνη το θεωρήσουν απαραίτητο. Ο πρώτος είναι κατά και ο δεύτερος υπέρ. Όλοι οι Εκδικητές διχάζονται και παίρνουν μεριά οδηγώντας σε μία σύγκρουση η οποία θα είναι κρίσιμη για το μέλλον της ομάδας. Μέσα σε όλο αυτό έρχεται ένας πράκτορας ο οποίος έχει ξεχωριστά σχέδια για τον Στρατιώτη του Χειμώνα.

Ένα κακό θα τονίσω σε αυτήν την ταινία, όσο μανιακός κι αν είμαι με την ευρύτερη έννοια του συνδεδεμένου κινηματογραφικού σύμπαντος που δημιούργησε η Marvel: για να δεις την ταινία δεν μπορείς να μην έχεις δει τα πρώτα δύο Captain America (λογικό), την τριλογία του Iron Man, το Avengers, το Avengers: Age of Ultron, καθώς και το Ant-Man. Αν δε δεις αυτές τις ταινίες (και μάλιστα με τη σειρά που βγήκαν), δεν μπορείς να καταλάβεις τη σημασία της ταινίας ούτε τα πιστεύω των χαρακτήρων και τους λόγους που διχάζονται λόγω της συνθήκης. Το Captain America: Civil War από τη μία με ενθουσιάζει σαν concept, από την άλλη το θεωρώ κάτι σαν Avengers 2.5 στο οποίο μπλέκει το storyline του χαρακτήρα με ένα storyline το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί πολύ καλύτερα και να είναι περισσότερο επικεντρωμένο στον υπότιτλο της ταινίας: τον εμφύλιο πόλεμο. Δε θα κάνω σύγκριση με το arc των κόμικ γιατί μιλάμε για ένα τεράστιο γεγονός το οποίο συντάραξε το σύμπαν της Marvel αλλά και τους φαν, σκοτώνοντας (spoiler) τον the-5-best-brawls-in-captain-america-civil-war-961822Captain America και βάζοντας κάθε ήρωα και ηρωίδα της Marvel να επιλέξει πλευρά με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις να είναι καταστροφικές.

Παρόλα αυτά, χορταίνεις δράση και αρκετά πράγματα που θα ήθελες να δεις από τα κόμικ. Για παράδειγμα τον Giant-Man, τον Spider-Man σε μία πολύ πιο πιστή στα κόμικ εκδοχή και τον Black Panther, χωρίς να αναφέρω τα easter eggs που ελάχιστα μπόρεσα να παρατηρήσω με μία προβολή. Η ταινία έχει ένα πολιτικό υπόβαθρο και μόνο από το λόγο για τον οποίο διχάζονται οι ήρωες, βάζοντας το σύστημα στη μέση και το κατά πόσο πρέπει να το στηρίζει κανείς/καμία και να γίνει μέρος του. Πέραν αυτού, η ταινία θέτει πολλά ηθικά διλήμματα στους ήρωες της ταινίας τόσο για τη δουλειά τους όσο και για τους ίδιους τους εαυτούς τους κάτι που κάνει αυτήν την ταινία πολύ πιο σοβαρή από όλες στο σύμπαν. Το σίγουρο είναι ότι δε θα βαρεθείς και θα ευχαριστηθείς απίθανες σκηνές που σπανίως έχεις δει στο σινεμά, κάνοντας την μία καθαρά υπερ-ηρωϊκή ταινία και μία αξιοσέβαστη προσθήκη στο είδος με χαρακτήρες οι οποίοι (αν και πρέπει να δεις τις προηγούμενες ταινίες) έχουν δομηθεί και είναι έτοιμοι για να φτάσουν σε αυτό το στάδιο, το οποίο είναι δύσκολο και κομβικό σημείο για το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, με ένα τέλος το οποίο αν και περίμενα πιο σοκαριστικό, σίγουρα θα αλλάξει πολλά από όσα ξέραμε. Είναι η απόλυτη ταινία δράσης που θα δεις φέτος, τουλάχιστον από ταινίες υπερηρώων η οποία σε καμία περίπτωση δε συγκρίνεται με το αντίστοιχο Batman v Superman: Dawn of Justice, το οποίο μετά από μία ταινία, έβαλε δύο μεγάλους ήρωες να πολεμήσουν χωρίς καν να έχουν δομηθεί και να γνωρίζουμε πραγματικά τι πρεσβεύουν.

Πάντως ένα είναι σίγουρο. Όποια ομάδα και να υποστηρίξεις, στον Spider-Man θα καταλήξεις ο οποίος αν και με εμφάνιση λιγότερο συνολικά από μισή ώρα, θα σε κάνει να δεθείς μαζί του και να γελάσεις με τις ατάκες του και την αθωότητα του. Γενικότερα κατά πως φαίνεται μετά από το Captain America: Civil War, οι δημιουργοί της ταινίας και του όλου Κινηματογραφικού Σύμπαντος της Marvel, γνωρίζουν τη συνταγή για να μας κάνουν να περιμένουμε κάθε φορά την επόμενη ταινία – και ευτυχώς το σύμπαν αυτό δεν φαίνεται να τελειώνει στα κοντά.

 

 

Ψηφίστε την ταινία

4 Ψηφοφορία κριτικού
0 Ψήφοι χρηστών (0 ψήφοι)
Συνολική ψήφος

Δημήτρης Φλωρής

Δημήτρης Φλωρής

Ο Δημήτρης Φλωρής κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών στο Α.Π.Θ. με ειδικότητα στο μοντάζ και την κινηματογραφική/τηλεοπτική κριτική και θεωρία. Κύριο αντικείμενο της μελέτης του είναι η επεισοδιακή αφήγηση και οι ειδολογικές συμβάσεις του superhero genre. Έχει συμμετάσχει ως σκηνοθέτης ή/και μοντέρ σε τέσσερις ταινίες προπτυχιακού επιπέδου. Οι τρεις είναι μυθοπλασίας και η μία ντοκιμαντέρ.

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous post

Οι 10 καλύτερες κινηματογραφικές διασκευές από anime

Next post

Feud: Η νέα σειρά με πρωταγωνίστριες τις Jessica Lange και Susan Sarandon