FilmsReviews

Blade Runner 2049 (2017) του Denis Villeneuve

Ζούμε στην εποχή της νοσταλγίας όπου όλα τα παλιά ανακαινίζονται και οι ταινίες ανασταίνονται από τον τάφο για να γίνουν remake ή για να αποκτήσουν sequel. Πατώντας πάνω στη νοσταλγία βλέπουμε ταινίες που τοποθετούνται στα 80s ή ακόμη και προέρχονται από εκείνη την εποχή. Κάποιες φορές αυτή η στροφή του Hollywood καταντάει κουραστική καθώς βλέπουμε ταινίες που δεν τις χρειαζόταν ή τις ήθελε κανένας. Πολλοί πίστεψαν όταν ανακοινώθηκε ότι το Blade Runner 2049 θα ήταν μια ακόμη τέτοια ταινία, όμως η ομάδα του Denis Villeneuve κατάφερε να γυρίσει ένα έπος ανάλογο της φήμης της πρώτης ταινίας αλλά και μια εξαιρετική μεταφορά του κόσμου του Philip K. Dick. 

Η ταινία τοποθετείται 30 χρόνια μετά το τέλος της πρώτης όπου ένας νέος Blade Runner του LAPD , ο K (που δεν είναι άνθρωπος) πάει να αποσύρει ένα παλιότερο μοντέλο replicant και ανακαλύπτει ένα τεράστιο μυστικό όπου θα αλλάξει τα πάντα στην ήδη κλονισμένη κοινωνία τους. Για να βρει την αλήθεια πρέπει πρώτα να βρει τον Dickard, έναν παλιό Blade Runner που έχει εξαφανιστεί τόσα χρόνια.

Μια ταινία με μια τόση μεγάλη ιστορία πίσω της κουβαλάει ένα τεράστιο φορτίο, γι αυτό το Blade Runner 2049 δεν είναι απλά μια εξαιρετική ταινία αλλά μια ταινία πολύ μεγαλύτερη όλων των προσδοκιών. Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα αριστούργημα που κανείς δεν μπορεί να στο περιγράψει αρκετά, πρέπει απλά να το δεις.
Αρχίζοντας από τα βασικά έχουμε μερικές εξαιρετικές ερμηνείες τόσο από τον Ryan Gosling όσο και Ana de Armas που ξεχώρισαν ανάμεσα σε ένα all stars cast που συμπεριλάμβανε και τον Jared Leto στο ρόλο του «κακού» της ταινίας. Ο Harrison Ford επέστρεψε για άλλη μια φορά δριμύτερος σε έναν ρόλο ορόσημο για την καριέρα του και μαι εξέπληξε το ίδιο ευχάριστα. Εξίσου εξαιρετικό είναι το σενάριο με πολύ ιδιαίτερους διαλόγους, καλό ρυθμό και τόσο μυστήριο που δεν το περιμένεις να έχει. Παίζει με τα συναισθήματα και τις προσδοκίες των θεατών έντονα και σε κρατάει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Καλοδουλεμένοι χαρακτήρες που μας νοιάζουν και ρομπότ που θα σε κάνουν να δακρύσεις αποτελούν μια εκπληκτική ταινία. 
Το σενάριο είναι τόσο καλό που μπορεί να συγκριθεί με την φοβερή εικόνα της ταινίας. Επιτέλους βλέπουμε τον αγαπημένο κόσμο του Philip K. Dick πιο ζωντανό από ποτέ. Η φωτογραφία της ταινίας είναι ακριβώς αυτό που περιμένεις από ένα Blade Runner, μια παλέτα πορτοκαλί και άσπρου που εναλλάσσεται και σε αντίθεση με το σκοτάδι της πόλης μοιάζει με ένα σωστό Film Noir. Η φωτογραφία της ταινίας παίζει βασικό ρόλο στην ατμόσφαιρα του κόσμου και μένει στο μυαλό του θεατή. Το ίδιο και η σκηνοθεσία καθώς το κάθε πλάνο φαίνεται δουλεμένο μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια της μιζανσέν. Σίγουρα η καλύτερη ταινία τόσο του σκηνοθέτη Denis Villeneuve όσο και του φωτογράφου Roger Daekins καθώς το αποτέλεσμα είναι μια οπτική όαση. Τέτοιες ταινίες είναι που κάνουν τον κόσμο να ασχοληθεί και να αγαπήσει τον κινηματογράφο. Είναι μια ταινία που σου βγάζει αρκετή καλή νοσταλγία καθώς περιέχει κομμάτια της παλιάς αλλά από την άλλη σου χτίζει μια ιστορία από την αρχή, κάτι πολύ μεγαλύτερο από την σύντομη ιστορία του Dickard, κάτι εξαιρετικό. Ο ρυθμός παραμένει αργός, ίσως όχι όσο η πρώτη ταινία αλλά μοιάζει πολύ καθώς δίνει έμφαση στα τοπία και αφήνει τους χαρακτήρες να αναπνεύσουν ανάμεσα στις σκηνές. 
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις κάτι τόσο καλό από κάθε άποψη. Η ομάδα του Villeneuve κέρδισε το στοίχημα και δημιούργησε μια ταινία για την οποία θα μιλάμε για χρόνια. Βγαίνοντας από την αίθουσα χάρηκα που έζησα στην εποχή που το Blade Runner 2049 παιζόταν στο σινεμά. Δεν πρέπει να την χάσεις, ειδικά εάν είσαι λάτρης του sci-fi και των λίγο πιο έξυπνων ταινιών.

 

 

 

προγραμμα κινηματογραφου 5
Previous post

Πρόγραμμα κινηματογράφου: Τι παίζει στις αίθουσες από 05/10 μέχρι 11/10 (Θεσσαλονίκη – Αθήνα) #WeLoveThursdays

Next post

Tanna (2015) των Martin Butler και Bentley Dean

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Anette Cheniell

Anette Cheniell

Φοιτήτρια του τμήματος κινηματογράφου, ασχολείται με την σκηνοθεσία, το σενάριο και την παραγωγή. Έχει κάνει 3 ταινίες μικρού μήκους και οι 3 μυθοπλασίες. Κυρίως ασχολείται με τη μουσική και τη συγγραφή. Βρίσκεται στο τέταρτο έτος των σπουδών της στο σύγχρονο τραγούδι. (A.K.A. Netto Abnormal).