FilmsGreeksReviews

Attenberg (2010) της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη

Μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες που μας παρουσίασε το Greek weird wave cinema, είναι το «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη, το οποίο απέσπασε διάφορα βραβεία όχι μόνο Ελληνικά αλλά και ξένα. Ήταν μάλιστα και η Ελληνική συμμετοχή για το Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στην 84η τελετή, χωρίς να φτάσει στις τελικές υποψηφιότητες.

Η Μαρίνα (Ariane Labed) είναι 23 χρονών και δεν έχει καμία εμπειρία στο σεξ. Ζει με τον ετοιμοθάνατο αρχιτέκτονα πατέρα της, Σπύρο (Βαγγέλης Μουρίκης), σε μία βιομηχανική παραθαλάσσια πόλη. Μόνη της συντροφιά τα ντοκιμαντέρ του Sir David Attenborough και η μοναδική της φίλη, Μπέλλα (Ευαγγελία Ράντου), η οποία της μαθαίνει για το σεξ. Όταν έρχεται ένας ξένος μηχανικός στην περιοχή της Μαρίνας, εκείνη αρχίζει να έχει σεξουαλικές επαφές μαζί του, αναθεωρώντας όσα πίστευε για τον κόσμο.

Η ταινία έχει πάρει τον τίτλο της από τη λανθασμένη προσφώνηση του Attenborough από την Μπέλα, την κολλητή φίλη της ηρωίδας. Το «Attenberg» δεν είναι η τυπική ταινία με αρχή, μέση και τέλος που θα βγάλει νόημα. Είναι μία άκρως φορμαλιστική ταινία που ανήκει στη σχολή του Λάνθιμου (ο οποίος μάλιστα έχει και τον ρόλο του μηχανικού) με αναφορές στο Monty Python. Το ότι πολλές φορές είναι υπερβολική στους διαλόγους και τις πράξεις των χαρακτήρων, αυτό είναι κάτι που φαίνεται από το πρώτο πλάνο. Μέσω της υπερβολής, όμως, προβάλλει την ψυχική διαταραχή της ηρωίδας η οποία είναι αποκομμένη από τον κόσμο και προσπαθεί να τον μάθει με τη διαδικασία της μίμησης. Όσο και αν τα περπατήματα στο πλακόστρωτο με την Μπέλα φαίνονται γελοία, δείχνουν την attenberg-04προσπάθεια της Μαρίνας να μάθει τον κόσμο και να ενταχθεί σε αυτόν. Φιλάει την φίλη της στο στόμα και πιάνει το στήθος της για να αποκτήσει σεξουαλική αγωγή. Μιμείται τα ζώα που παρατηρεί ο Attenborough για να νιώσει ενταγμένη σε μία κοινωνική ομάδα.

Όταν έρχεται ένας ξένος μηχανικός με τον οποίον η Μαρίνα έχει συχνή σεξουαλική επαφή, αρχίζει πραγματικά να ωριμάζει. Το ίδιο και όταν πρέπει να διαλέξει φέρετρο για τον πατέρα της, ο οποίος θα προτιμούσε να αποτεφρωθεί. Πρόκειται για μία coming-of-age ταινία γεμάτη λυρισμό και αλληγορίες με ένα τραγικό τέλος, η οποία στηρίζεται στην εικόνα και τον ψυχικό κόσμο των ηρώων παρά στον διάλογο με νόημα. Το «Attenberg» είναι μία ταινία που μιλάει για την ενηλικίωση ακόμη κι αν αφορά ένα ήδη ενήλικο άτομο. Δεν έχει όμως σημασία, γιατί η Τσαγκάρη δείχνει ότι η πρώτη σου σεξουαλική επαφή και η απώλεια του ανθρώπου που σε μεγάλωσε, είναι ένα ακόμη βήμα προς την ενηλικίωση όσο κι αν είσαι, χωρίς να χάνει ευκαιρία να θίξει μεγάλα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα της χώρας μας.

 

 

Previous post

Η Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά (1999) του Πάνου Χ. Κούτρα

Next post

Το μεγαλύτερο τηλεοπτικό crossover έρχεται στις 28 Νοεμβρίου

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημήτρης Φλωρής

Δημήτρης Φλωρής

Ο Δημήτρης Φλωρής κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών στο Α.Π.Θ. με ειδικότητα στο μοντάζ και την κινηματογραφική/τηλεοπτική κριτική και θεωρία. Κύριο αντικείμενο της μελέτης του είναι η επεισοδιακή αφήγηση και οι ειδολογικές συμβάσεις του superhero genre. Έχει συμμετάσχει ως σκηνοθέτης ή/και μοντέρ σε τέσσερις ταινίες προπτυχιακού επιπέδου. Οι τρεις είναι μυθοπλασίας και η μία ντοκιμαντέρ.