FilmsReviews

A Heavy Heart (2015) του Thomas Stuber #tiff56

Το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ταλαντούχου σεναριογράφου-σκηνοθέτη Thomas Stuber. Η ταιhh3νία ονομάζεται «A Heavy Heart» και έχει ήδη ολοκληρώσει τις προβολές της στο φεστιβάλ.

Ο Herbert, πρώην μποξέρ, νυν προπονητής και άνθρωπος του «υποκόσμου»,  καλείται να έρθει αντιμέτωπος με τον μεγαλύτερο αντίπαλο της ζωής του, τη νόσο A.L.S (Amyotrophic Lateral Sclerosis). Έχοντας φτάσει πια στο τελευταίο στάδιο της ζωής του, αποφασίζει να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος.

Η ταινία χρησιμοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες του κινηματογραφικού μέσου, προκειμένου να αποδώσει τον γολγοθά των ανθρώπων που πάσχουν από A.L.S. Η επιλογή του σεναριογράφου να τοποθετήσει σε αυτή την κατάσταση έναν μποξέρ είναι εξαιρετική, καθώς παρατηρούμε έναν άνθρωπο που θεμελίωσε ολόκληρη τη ζωή του πάνω στην ισχύ του σώματος του, να καταρρέει ενώ χάνει σταδιακά τη δύναμη και την περηφάνια του. Αρχικά, αρνείται να καθίσει σε ένα αναπηρικό καροτσάκι, ή ακόμα και να δεχτεί τη βοήθεια κάποιου άλλου. Στη συνέχεια, όμως, ο χαρακτήρας αρχίζει να αλλάζει. Η ανάπτυξη των χαρακτήρων και των σχέσεων μεταξύ τους είναι ομαλή και πετυχημένη. Παρότι, από την αρχή της ταινίας συναντάμε τον ήρωα να έχει ήδη αλλάξει ελαφρώς σε σχέση με αυτό που ήταν πριν -όπως αναφέρει στην αρχή το αφεντικό του: «Έχεις μαλακώσει. Παλιότερα θα έδινες όσο ξύλο χρειαζόταν, προκειμένου να πάρεις τα χρήματα.»– ο σεναριογράφος κατορθώνει να δημιουργήσει έναν χαρακτήρα, που ξεκινάει από αντιήρωας και καταλήγει σε έναν ήρωα, τον οποίο αγαπάει και συμπονάει το κοινό. Συνεπώς, αν και οι θεατές γνωρίζουν τις πράξεις του Herbert, που έχουν επηρεάσει αρνητικά τη ζωή πολλών ανθρώπων, τον συγχωρεί, όπως και οι χαρακτήρες της ταινίας.

Το σενάριο είναι πολύ καλά δομημένο και ιδιαίτερα καλογραμμένο, γεμάτο με έξυπνες ιδέες και ατάκες. Κάθε ατάκα, κάθε σκηνή, κάθε ενέργεια είναι σημαντική για την αφήγηση και κρύβει ένα βαθύτερο νόημα. Δεν χρησιμοποιούνται εύκολες λύσεις για να περαστούν τα μηνύματα της ταινίας και η ψυχολογική κατάσταση του ήρωα. Όπως κάθε καλή ταινία, έτσι και το «A Heavy Heart» περιέχει έναν ήρωα που δεν μιλάει αλλά ενεργεί. Μπορούμε να δούμε την ταινία χωρίς ήχο και πάλι να καταλάβουμε τι περνάει ο χαρακτήρας. Το υπέροχο αυτό σενάριο αναβάθμισε φυσικά και η εξαίρετη ερμηνεία του Peter Kurth και των υπόλοιπων ηθοποιών. 

Το μοντάζ είναι καλό και αποτελεσματικό, προσφέροντας σε κάθε πλάνο τον χρόνο που χρειάζεται και σε συνεργασία με την εύστοχη χρήση της μουσικής, δίνει στην ταινία έναν όμορφο αρμόζον ρυθμό. Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι εξίσου καλή και προσεγμένη, ενώ ο σεβασμός προς τους ασθενείς της νόσου, με τον οποίο έχει αντιμετωπιστεί η σκηνοθεσία είναι φανερός καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας. Τα πλάνα είναι απλά και ικανά να μεταφέρουν πληροφορίες και συναισθήματα. Το «A Heavy Heart» είναι μια ταινία που σίγουρα αξίζει να δει κανείς και να προβληματιστεί, με το υλικό που παρέδωσε μία ομάδα εξαιρετικών κινηματογραφιστών, που ήξεραν καλά τη δουλειά τους.

 

★★★★★

 

Persa Griba

Persa Griba

Φοιτήτρια του τμήματος κινηματογράφου, με ιδιαίτερη ενασχόληση στον τομέα του σεναρίου και της σκηνοθεσίας ταινιών μικρού μήκους (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ). Αυτό το διάστημα, δουλεύει πάνω σε κάποια καινούρια projects, που θα παρουσιαστούν μέσα στο 2016.

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous post

Zenaida (2015) των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου #tiff56

Next post

H Mariah Carey θα συμμετάσχει στο The Lego Batman Movie