ListsSpecials

7 Ταινίες που θα σε Βοηθήσουν να Καταλάβεις τον Κόσμο Λίγο Καλύτερα

 

Πολλές φορές ο κόσμος που δημιουργήσαμε φαντάζει αρκετά απάνθρωπος για να κατοικούμε εμείς μέσα του. Είναι σαν κάποιος εξωτερικός παράγοντας να εισήλθε στον πλανήτη μας και να τα έκανε όλα πιο δύσκολα, πιο στενάχωρα, πιο βάναυσα ίσα ίσα για να μας ταλαιπωρήσει. Η αλήθεια όμως είναι πως τον κόσμο αυτόν τον πλάσαμε εμείς και τα «καλά» του μα και τα «κακά» του μας ανήκουν όσο τίποτα άλλο. Οι παρακάτω ταινίες αποτελούν τις αγαπημένες μου προτάσεις για να κατανοήσει κάποιος τον πλανήτη μας και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτόν λίγο καλύτερα. Δεν αποτελούν τόσο προτάσεις για να γίνει κάποιος καλύτερος ή να αλλάξει την κοσμοθεωρία του (αν και μπορεί να συμβεί και αυτό), αλλά θα τον οδηγήσουν σε αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα για τα ανθρώπινα μειονεκτήματα ή ικανότητες (και όχι μόνο).

 

1.Spirited Away (2001)

Ένα νεαρό κορίτσι καθώς μετακομίζει με την οικογένεια της στην επαρχία βρίσκετε αντιμέτωπο με πνεύματα, μάγισσες και θεούς, σε έναν παράλληλο κόσμο που οι άνθρωποι μετατρέπονται σε τέρατα.

Οι ταινίες ου Hayao Miyazaki (βλέπε «Princess Mononoke», «Howl’s Moving Castle» κ.α.) θέτουν πολλές φορές στους πρωταγωνιστές ηθικά διλήμματα ή προβλήματα επιβίωσης και τους καλούν να τα αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η αλήθεια όμως είναι πως πέρα από το ταξίδι της Chihiro σε αυτό τον ιδιαίτερο κόσμο παρακολουθούμε μια ωδή στην ανθρώπινη φαντασία. Πολλές φορές οι άνθρωποι περιορίζονται σε μια συμβατική καθημερινότητα και καλύπτουν όσα θεωρούν πως δεν αρμόζουν σε αυτήν, η διαφορετικότητα είναι μια από τις μεγαλύτερες αρετές του ανθρώπου και στις ταινίες του Miyazaki αυτό φανερώνεται με τον πιο άμεσο τρόπο, την εικόνα.

 

2.Το κλάμα βγήκε από τον παράδεισο (2001)

Μια ελληνική παρωδία εμπνευσμένη από ταινίες και καταστάσεις προηγούμενων δεκαετιών.

Σίγουρα αποτελεί μια κωμωδία που θα σου προκαλέσει γέλιο, είναι γεμάτη υπερβολές και ευτράπελα. Εκτός από αυτό όμως η συγκεκριμένη ταινία φανερώνει πως όσο σοβαρά κι αν είναι τα πράγματα περνάν και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε. Ακόμη εστιάζει στην σύνδεση των ανθρώπων μεταξύ τους δημιουργώντας δεσμούς ζωής ακόμη και στα πιο διαφορετικά άτομα. Ποτέ δεν γνωρίζεις ποιος είναι αυτός που τελικά εξαρτάσαι  οι άνθρωποι μπλέκονται σε αυτόν τον κόσμο με έναν ακανόνιστο τρόπο που δύσκολα μπορεί να αναλυθεί και να εξηγηθεί.

 

3.Srpski Film (2010)

Ένας διάσημος πορνοστάρ αποφασίζει να κάνει την τελευταία του ταινία, όταν του προσφέρονται αρκετά χρήματα και να αποχωρήσει από την βιομηχανία, μπλέκεται όμως σε ένα σκοτεινό και βίαιο παιχνίδι πέρα από κάθε φαντασία.

Σίγουρα αποτελεί μια από τις πιο βίαιες ταινίες και θεωρείτε από τις πιο «άρρωστες» που έχουν δημιουργηθεί ποτέ. Παρόλα αυτά, μπορεί να φέρει τον άνθρωπο αντιμέτωπο με κάθε μορφή κατάντιας του και να του δείξει πως πολλές φορές αποτελεί ένα απλά πιόνι στο παιχνίδι των γιγάντων.  Την ταινία αυτή δεν θα την παρακολουθήσεις ευχάριστα, σε κάποιος θα προξενήσει απλά αηδία, ενώ άλλοι δεν θα την τελειώσουν, φανερώνει όμως ένα πολύ σημαντικό πράγμα το πόσο απάνθρωποι είναι κάποιοι ανάμεσά μας και το πόσο εύκολο είναι η δική τους απανθρωπιά να καταπιεί και εμάς.

Previous post

Κινδυνεύει η κυκλοφορία του Made in France λόγω των χθεσινών επιθέσεων

Next post

Επιθέσεις στο Παρίσι: Ακυρώθηκε η πρεμιέρα του Bridge of Spies

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελένη Αναστασιάδου

Ελένη Αναστασιάδου

Η Ελένη Αναστασιάδου, φοιτήτρια του τμήματος Γεωπονίας στο Α.Π.Θ. και απόφοιτος Σκηνοθεσίας ιδιωτικής σχολής, ασχολείται με την συγγραφή σεναρίων και διηγημάτων και πρόσφατα έκανε τα πρώτα βήματα τα της στην τηλεόραση με την συμμετοχή σε εκπομπή της ΕΡΤ3, καθώς και την κοινωνική διαφήμιση της Α21. Αγαπά τον κινηματογράφο και την τηλεόραση έχοντας αδυναμία σε οτιδήποτε πρωτοποριακό και ιδιαίτερο.