AnimeListsSpecials

5 εξαιρετικά manga που έγιναν μέτρια anime

Η τεχνική της προσαρμογής ενός γραπτού κειμένου σε ένα οπτικό μέσο όπως σε μια ταινία είναι μια από τις παλιότερες ενέργειες στον κινηματογράφο και με τα καλύτερα αποτελέσματα. Το νέο υλικό που παράγεται έχει ήδη βάσει οπαδών, έτοιμους χαρακτήρες και λίγα περιθώρια αποτυχίας. Έχουμε δει χιλιάδες ταινίες βασισμένες σε κλασσική λογοτεχνία και αντίστοιχα στις μέρες μας σε comic, όπου έχουν τεράστια επιτυχία. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού όμως η φιλοσοφία του Adaptation υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια καθώς όλα σχεδόν τα δημοφιλή manga έχουν γίνει και αρκετά καλά anime. Κάποια ακόμη καλύτερα και από το original υλικό μας έχουν κάνει να αγαπήσουμε αυτές τις σειρές χωρίς να χρειάζεται να ανατρέξουμε σε χιλιάδες σελίδες μικρών ιαπωνικών comics. Δυστυχώς όμως υπάρχουν μερικά εξαιρετικά manga που η προσαρμογή τους στη μικρή οθόνη είναι ότι χειρότερο έχουμε δει και ενώ διαβάσαμε και αγαπάμε το original κείμενο, το anime μας άφησε απογοητευμένους. Στην παρακάτω λίστα θα δεις τα πιο ηχηρά παραδείγματα κακού adaptation από manga σε anime.

 

#5 Eyeshield 21 (2005-2008)

O Sena έχει μόλις ξεκινήσει το Λύκειο και δέχεται bullying από τους συμμαθητές του. Κάποια στιγμή που προσπαθήσει να ξεφύγει από αυτούς που τον ενοχλούν και θα παρατηρήσει την ταχύτητά του ο αρχηγός της ομάδας Ράγκμπι. Εκείνος αν και δεν θέλει να τον βάλει κανονικά στην ομάδα, τον κάνει γραμματέα και ουσιαστικά ο Sena γίνεται το μυστικό όπλο τους. 

Το Eyeshield 21 ακούγεται ως ένα κλασσικό sports anime που έχουν κάνει και ακόμη κάνουν τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Αν και είχε αρκετά επεισόδια (145 για την ακρίβεια) ήταν μια καλή προσπάθεια adaptation ενός εξαιρετικού manga. Δύσκολα προσωπικά προτιμώ sports manga επειδή συνήθως υπερβάλουν στο κομμάτι των sports και καταντούν βαρετά και γεμάτα fanservice. Όμως το Eyeshield 21 είναι απλά πάρα πολύ διασκεδαστικό, είναι αστείο και με αρκετά επίπεδα στους χαρακτήρες αλλά και ένα ευχάριστο τέλος. Το anime πάλι δεν είναι ότι χειρότερο έχουμε δει αλλά στο εύρος των 145 επεισοδίων θα μπορούσε να είναι κάτι καλύτερο. Αρχικά το anime καταντά βαρετό στα πρώτα 10 επεισόδια, παλεύεις να το συνεχίσεις αλλά νιώθεις ότι είναι ένα μεγάλο filler με λίγο anime μέσα. Αν και πολλά anime έχουν κάνει επιτυχία με αυτόν τον τρόπο (βλέπε Bleach, Naruto) το Eyeshield 21 πέρασε γρήγορα στη λίστα με τα πιο αδιάφορα anime. Το animation αρκετά καλό οπτικά και για την εποχή του αλλά η ιστορία πολύ αδύναμη για να σε κρατήσει όπως αντίστοιχα το manga.

 

#4 Deadman Wonderland (2011)

O Ganta Igarashi είναι μαθητής και μαζί με όλη την τάξη του πρόκειται να πάνε εκδρομή σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας. Σε αυτή τη φυλακή όμως οι τρόφιμοι κάνουν κάποια επικίνδυνα πράγματα ώστε να διασκεδάσουν τους παρευρισκόμενους. Βέβαια δεν είναι η τυχερή μέρα του Ganta καθώς ένα άντρας ντυμένος στα κόκκινα σκοτώνει όλους τους συμμαθητές του και τον κάνει να φανεί ως δολοφόνο έτσι φυλακίζεται ο ίδιος στην Deadman Wonderland. Για να επιβιώσει πρέπει να νικήσει το τουρνουά του θανάτου αλλά και να μπορέσει να ξεχωρίσει τους φίλους από τους εχθρούς. 

Το Deadman Wonderland είναι αρχικά ένα από τα καλύτερα horror manga που μπορείς να διαβάσεις και η φήμη του είναι ήδη τεράστια. Το anime ήρθε το 2011 και δυστυχώς δεν κράτησε περισσότερο από μια season. Ίσως ευτυχώς καθώς δεν είχε καμία σχέση με το manga. Το animation ήταν αρκετά καλό αλλά η ιστορία είχε αρκετά προβλήματα καθώς δεν έβγαλε πολύ νόημα, άνοιγε πολλές πλοκές που δεν τις έκλεινε ποτέ και ο θεατής βρισκόταν στην ίδια σύγχυση με τον πρωταγωνιστή. Επίσης με ένα τέτοιο premise φυσικά και θα έπρεπε να έχει δεύτερη season που πολλές φορές διορθώνει λίγο τα πράγματα (βέβαια όχι πάντα). Μαζί με όλα τα προβλήματά του το βρήκα λίγο παιδικό για ένα manga που βασίζεται στο σοκ και στη βία καθώς δεν πήρε καν το R rating που του άξιζε.

 

#3 Rosario x Vampire (2008)

O Tsukune Aono βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση καθώς οι βαθμοί του είναι τόσο κακοί που δεν μπορεί να μπει σε κανένα Λύκειο της περιοχής του. Έτσι οι γονείς του αποφασίζουν αν τον στείλουν στην Youkai Academy όπου δεν χρειάζονται εισαγωγικές εξετάσεις. Βέβαια η Ακαδημία αυτή δεν είναι γεμάτη ανθρώπους αλλά τέρατα τα οποία θα τον σκοτώσουν εάν καταλάβουν ότι είναι άνθρωπος. Ο Tsukune ετοιμάζεται να φύγει από εκεί απογοητευμένος όταν γνωρίζει το Moka, ένα βαμπίρ όπου ερωτεύεται με την πρώτη ματιά και αποφασίζει να μείνει στο σχολείο για την γνωρίσει καλύτερα.

Το Rosario x Vampire είναι ένα ξεκαρδιστικό manga με αρκετά προκλητικό περιεχόμενο που αγγίζει τα όρια του τι πρέπει και τι δεν πρέπει να δείχνεται στην τηλεόραση όταν γίνει adaptation. Γενικά έχει τη βάση του στο χιούμορ και πέρα από τον αδιάφορο πρωταγωνιστή έχει μερικούς πολύ καλοφτιαγμένους χαρακτήρες και ένα ενδιαφέρον premise.  Το anime φυσικά δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε στο ελάχιστο με το αρχικό κείμενο. Αυτό περισσότερο επειδή μοιάζει να μην έχει ιστορία και να είναι απλά μια συνονθύλευμα κακών αστείων και απείρου fanservice. To Free μπροστά στο Rosario x Vampire θεωρείται αριστούργημα. Το anime έχει τόσα προβλήματα και είναι τόσο προκλητικό όπου δεν θα ήθελες να σε πιάσει κάποιος στα πράσα να το βλέπεις σίγουρα. 

 

#2 Kuroshitsuji II (2010)

O Alois Trancy είναι ένα μικρός κόμης όπου χάθηκε από το σπίτι του σε μικρή ηλικία καθώς είχε πουληθεί ως σκλάβος. Κάποια στιγμή γυρίζει στο σπίτι ενώ ο πατέρας του είναι έτοιμος να πεθάνει και παίρνει όλη την περιουσία του. Βέβαια δεν είναι μόνος του, τον ακολουθεί ο μυστηριώδης butler του, Claude αλλά και μερικοί άλλοι υπηρέτες του. Σε αυτή τη σειρά αργότερα εμφανίζονται και αγαπημένοι χαρακτήρες από την προηγούμενη season ο Ciel Phantomhive και ο Sebastian Michaelis. 

Ομολογουμένως το Kuroshitsuji έχει ένα από τα καλύτερα adaptation από manga που έχουμε δει ποτέ και ένα αρκετά ενδιαφέρον premise. Η πρώτη season έχει μυστήρια, ίντριγκες και μας βάζει κατευθείαν στον κόσμο αυτό του Ciel και το Sebastian. Δυστυχώς όμως η δεύτερη season είναι μια κακή προσπάθεια να πάρουν μια καλή συνταγή και να την καταστρέψουν τελειών. Αρχικά είναι σημαντικό να πούμε ότι η δεύτερη season δεν έχει καμία σχέση με το manga και οι χαρακτήρες είναι τελείως καινούριοι. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να λειτουργήσει μαζί με τους παλιούς χαρακτήρες σε κάτι πολύ καλό καθώς έχει μια ενδιαφέρουσα αρχή. Βέβαια το anime κάπου στα μισά παίρνει την κάτω βόλτα και προσπαθεί να κάνει κάτι τελείως διαφορετικό από το manga που δεν λειτουργεί καθόλου. Ο Alois δεν είναι συμπαθής και δεν μπορεί να γίνει ένας ακόμη Ciel καθώς δυστυχώς η season μοιάζει για ένα κακό side story στην γενική ιστορία των δύο πρωταγωνιστών. Αυτή η αποτυχία έκανε μεγάλο κακό στην παραγωγή καθώς δεν μπορούν πια να συνεχίσουν την ιστορία πέρα από ταινίες ή OVA καθώς τίποτε από το manga δεν έχουν σχέση με τη δεύτερη season. 

 

#1 Tokyo Ghoul (2014-2015)

Το Τόκυο είναι πια γεμάτο κάποια ανθρωπόμορφα πλάσματα, τα Ghoul όπου η μόνη τροφή τους είναι οι άνθρωποι, γι αυτό το λόγο υπάρχει το CCG, ένα κομμάτι της αστυνομίας όπου είναι υπεύθυνο για την εξουδετέρωση των Ghoul. Ο πρωταγωνιστής μας Ken Kaneki, είναι ένας μαθητής πανεπιστημίου όπου του αρέσει μια κοπέλα σε μια καφετέρια, η Rise. Εκείνη είναι πολύ όμορφη και διαβάζει τα ίδια βιβλία με αυτόν, έτσι βγαίνει ραντεβού μαζί της και ανακαλύπτει ότι η Rise είναι ένα θανατηφόρο ghoul. Μέσω κάποιων καταστάσεων ο Kaneki μπαίνει στον κόσμο των ghoul αλλά είναι κάτι ανάμεσα σε ghoul και άνθρωπο και προσπαθεί να επιβιώσει στη νέα του πραγματικότητα. 

Το anime αυτό είναι ίσως το πιο δυνατό παράδειγμα κακού adaptation καθώς δεν έχει καμία σχέση με το manga. Το manga του Tokyo Ghoul είναι ένα από τα πιο πολυδιάστατα, ευφυέστατα και τραγικά όλων των εποχών. Είναι μια εξαιρετική ιστορία που μέσω του horror και την βίας καταφέρνει να μιλήσει για τα όρια του ανθρώπου, το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, για το τραύμα, την οικογένεια και τα όρια της ηθικής αλλά και το τι σημαίνει οικογένεια. Αυτά και άλλα πολλά θίγονται με τον καλύτερο και πιο έξυπνο τρόπο μαζί με μερικούς από τους πιο αξιαγάπητους χαρακτήρες. Οι χαρακτήρες αυτοί είναι κάπου στη μέση ηθικά και πάλι και σε βάζουν σε σκέψη διαλέγοντας στρατόπεδα. Γενικά πιστεύω ότι είναι από τα manga που αξίζει να διαβάσεις ακόμη κι αν δεν δεις ποτέ τα anime. Η ιστορία επίσης είναι ένα tribute στην Μεταμόρφωση του Kafka αλλά και το No Longer Human του Dazai καθώς έχει βαθιές λογοτεχνικές ρίζες. Ακούγοντας όλα αυτά περιμένεις ένα anime που θα κάνει πάταγο, όμως το αποτέλεσμα είναι απλά απογοητευτικό. Αν και φαίνεται να έχει budget και ένα αντάξιο animation της φήμης του, το τεράστιο senshorship και τα πολλά στοιχεία που έλειπαν το έκαναν να βρεθεί από την κορυφή στον πάτο. Είναι ίσως το μόνο horror anime που δέχτηκε τέτοιο κατακερματισμό στις σημαντικές του σκηνές καθώς από το manga ξέρεις ότι είναι πολύ βίαιο. Η πρώτη season αν και απογοητευτική βλεπόταν κάπως, η δεύτερη season ήταν ο λόγος να το σταματήσεις. Τα περισσότερα γεγονότα σημασίας περνούσαν πολύ γρήγορα, οι χαρακτήρες άλλαζαν τόσο πολύ ώστε τους αντιπαθούσες στο τέλος και έβγαλαν δεκάδες κεφάλαια του manga μέσα σε 1-2 επεισόδια. Δεν υπήρχε κλιμάκωση και προσπαθούσαν να παίξουν με τα συναισθήματα του κοινού σκοτώνοντας αγαπημένους χαρακτήρες. Δυστυχώς είχε δημιουργηθεί μια τεράστια προσμονή για τη δεύτερη season που όταν τελείωσε μας έκανε να ευχόμαστε να μην βγει ποτέ τρίτη.

Previous post

Orange is the New Black: Ο πέμπτος κύκλος έχει διαρρεύσει online

Next post

The Leftovers [S03E03]: Το τελευταίο τραγούδι

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Anette Cheniell

Anette Cheniell

Φοιτήτρια του τμήματος κινηματογράφου, ασχολείται με την σκηνοθεσία, το σενάριο και την παραγωγή. Έχει κάνει 3 ταινίες μικρού μήκους και οι 3 μυθοπλασίες. Κυρίως ασχολείται με τη μουσική και τη συγγραφή. Βρίσκεται στο τέταρτο έτος των σπουδών της στο σύγχρονο τραγούδι. (A.K.A. Netto Abnormal).