GreeksListsSpecials

Σειρές που αγαπήσαμε τις δεκαετίες των ’80s και των ’90s: Μέρος Ε

 

Μιας και αυτό είναι το τελευταίο μέρος του αφιερώματος – αναπόλησης των δεκαετιών 80’s – 90’s, θα ήθελα να το κλείσω με τις 10 αγαπημένες παιδικές σειρές, που κατά τη γνώμη μου πάντα, δεν ήταν οι σούπερ δημοφιλής, σε σχέση με τις άλλες που έχουν αναφερθεί σε προηγούμενα μέρη. Σίγουρα οι παλιότεροι θα ξέρετε τις περισσότερες από αυτές, γιατί όπως και να το κάνουμε τότε μόνο αυτά βλέπαμε, αλλά οι νεότερες γενιές μπορεί να μην της έχει καν ακουστά γιατί κακά τα ψέματα, δεν είναι οι πρώτες που έρχονται στο μυαλό μας, όταν αναφερόμαστε σε παιδικά της εποχής εκείνης. Πάντως αξίζει τον κόπο να της δείτε, γιατί οι περισσότερες είναι πολύ καλύτερες από πολλά σύγχρονα παιδικά.

 

GETTA ROBO (1975)

Όταν η αυτοκρατορία των Μεγαλοσαύρων, επιτίθεται στην ανθρωπότητα για να την καταστρέψει και να γίνει εκείνη κυρίαρχη, ένας καθηγητής φτιάχνει το ρομπότ  «Γκέτα», για να σώσει το ανθρώπινο είδος απ’ τον αφανισμό. Αυτή είναι εν συντομία η υπόθεση του anime «Γκέτα το Σούπερ Ρομπότ», όπως έγινε γνωστό στην Ελλάδα. Τα επεισόδια ήταν στο σύνολο 51 και η διάρκεια του καθενός ήταν περίπου μισή ώρα.

 

UMI NO TRITON (1972)

Ο «Τρίτωνας το παιδί της θάλασσας», κατά τον ελληνικό του τίτλο ήταν ένα παιδικό που το έβλεπα μανιωδώς. Λίγο το ότι το σκηνικό ήταν η θάλασσα, και ειδικά ο πανέμορφος βυθός που παρουσιαζόταν, λίγο ο πρωταγωνιστής που ήταν αξιαγάπητος και ταυτόχρονα μαχόταν ως ο τελευταίος του είδους του, δεν μπορούσε αυτή η σειρά να μην δεν σου κεντρίσει την προσοχή. Και τα 27 επεισόδια αυτής της anime σειράς, αφορούν την μάχη του Τρίτωνα, με την οικογένεια του Ποσειδώνα για το ποιος θα επικρατήσει, μέσα από συναρπαστικές περιπέτειες.

 

GLO FRIENDS (1986)

Οι «Φωτεινούληδες» είναι ίσως απ’ τα πιο γνωστά παιδικά αυτής της λίστας. Δεν ήταν τίποτα άλλο από φιλικές πυγολαμπίδες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν απ’ τους κακούς τυφλοπόντικες που ήθελαν να τους κάνουν τη ζωή δύσκολη. Αν δεν θυμάστε το παιδικό αμερικανικής προέλευσης αποτελούμενο από 26 επεισόδια, σίγουρα θα θυμάστε τις φωτεινές κούκλες που κυκλοφόρησαν και στην ελληνική αγορά, με την ομότιτλοι ονομασία.

 

MOON DREAMERS (1986)

«Τα παιδιά του ονείρου», δημιουργήθηκαν σαν μέρος της σειράς «Μικρό μου Πόνυ». Μάλιστα και στην χώρα μας, πρωτοβγήκαν σε βιντεοκασέτες της σειράς των Πόνυ. Παρόλα αυτά δεν υστερούσαν σε τίποτα από μία κανονική παιδική σειρά. Τα παιδιά του ονείρου ήταν ουράνιοι άνθρωποι που είχαν δημιουργηθεί για να δίνουν όμορφα όνειρα στα παιδιά. Αν ακόμη δεν σας λέει κάτι η σειρά, είμαι σίγουρη πως αν δείτε την εισαγωγή της, θα την θυμηθείτε. Είναι χαρακτηριστική.

 

MOOMINS (1973)

«Νύχτα και μέρα μας δίνουν χαρά οι Μούμινς», ήταν η ελληνική εισαγωγή της εκ Φιλανδίας ορμώμενης σειράς κινουμένων σχεδίων. Και πράγματι. Λίγοι θυμούνται την υπόθεση της αξιαγάπητης αυτής οικογένειας των παράξενων αυτών πλασμάτων. Λίγοι θυμούνται τις περιπέτειές του και τι γινόταν στα 24 επεισόδια που υπήρχαν, γιατί όλα αυτά είχαν ελάχιστη σημασία. Εκείνο που είχε σημασία ήταν ότι μας έδιναν χαρά και ακόμη και τώρα αν βάλει κανείς να δει ένα επεισόδιο θα είναι με ένα χαμόγελο στο στόμα κατά τη διάρκειά του.

 

 

BRAVESTARR (1987)

Άλλη μια σειρά που θα θυμάστε αρκετοί: Ένας Ινδιάνος αστυνομικός μαζί με τους φίλους του προσπαθεί να προστατεύσει τα σύνορα του Πλανήτη New Texas από επικείμενους εχθρούς. Πρόκειται για μία σειρά η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία και για την οποία δημιουργήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με την αρχή της προβολής της action φιγούρες των πρωταγωνιστών-ηρώων της. Χαρακτηριστικό της είναι ότι σε κάθε τέλος του επεισοδίου έβγαινε ένα ηθικό δίδαγμα για τα παιδιά που παρακολουθούσαν τη σειρά αυτή.

 

DR. SNUGGLES (1979)

Ο Dr. Snuggles ή ελληνιστί «Δόκτωρ Ατσίδας», είναι μία σειρά που ήρθε στην χώρα μας απ’ την Μεγάλη Βρετανία. Οι φανταστικές περιπέτειες του γιατρού-εφευρέτη με την χαρακτηριστική πολύχρωμη ομπρελίτσα του και την χρονομηχανή του, αγαπήθηκαν πολύ απ’ τους μικρούς φίλους της Ελλάδας, τις δεκαετίες αυτές. Μαγικά τοπία, χρώματα και καλοσύνη, πλημμύριζαν τη σειρά αυτή των 13 επεισοδίων.

 

 

CAPTAIN PLANET (1990)

Απ’ τις πιο «νέες» σειρές του αφιερώματος, καθώς δημιουργήθηκε μόλις το 1990, ο Captain Planet, είναι σίγουρα και η γνωστότερη της λίστας, καθώς σχεδόν όλοι το βλέπαμε εκείνη την εποχή. Απλώς επειδή δεν «χωρούσε» στα προηγούμενα αφιερώματα, καθώς ήταν μεν διάσημο, αλλά όχι τόσο όσο άλλα, αλλά δεν μπορούσε να μείνει και απ’ έξω απ’ το αφιέρωμα, το έβαλα στο τελευταίο μέρος. Η σειρά αυτή είχε σκοπό να ευαισθητοποιήσει μέσα απ’ τις περιπέτειες του captain Planet, τις οικολογικές ανησυχίες των παιδιών της εποχής, και τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό.

 

PINGU (1986)

Όλοι όσοι με ξέρετε, θα γνωρίζετε την αδυναμία που έχω στου πιγκουίνους. Ένα απ’ τα πρώτα ερεθίσματα, για την αγάπη μου προς τα ζώα αυτά, είναι και το παιδικό αυτό. Τα 130 επεισόδια 5’διάρκειας, στα οποία βλέπουμε τις εξωπραγματικές, πολλές φορές και σουρεάλ περιπέτειες του μικρού Pingu, αρκούν για να κάνουν τον οποιονδήποτε να γίνει φαν του. Μάλιστα σε κανένα απ’ αυτά τα επεισόδια δεν υπάρχει διάλογος, καθώς είναι βουβά. Τα λόγια που πολλές φορές λέει ο πιγκουίνος, είναι ακαταλαβίστικα στους ανθρώπους, αλλά αυτό έχει λίγη σημασία.

 

LITTLE MEMOLE (1984)

Τα «Τοσοδούλια απ’ το διάστημα» όπως ήταν ο ελληνικός τίτλος, ήταν ένα ιαπωνικό anime αποτελούμενο από 50 επεισόδια. Εκεί παρακολουθούσαμε τα μικρά αυτά πλασματάκια που ήρθαν στην Γη απ΄τον πλανήτη τους, τον Riruru, εξαιτίας της βλάβης του διαστημοπλοίου τους. Άλλη μία αγαπημένη σειρά που παίχτηκε απ’ την κρατική τηλεόραση για λογαριασμό της χώρας μας.

 

Ελένη Πέτσα

Ελένη Πέτσα

Η Ελένη Πέτσα, απόφοιτος δημοσιογραφίας σε ιδιωτική σχολή έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικό πανελλήνιας κυκλοφορίας αλλά και σε διάφορα portals. Έχει εργαστεί επίσης ως κειμενογράφος παράλληλα με τις σπουδές της στη δημιουργική γραφή, καθώς φοιτά και στην πρώτη αναγνωρισμένη σχολή δημιουργικής γραφής στην Ελλάδα. Αυτή τη περίοδο ασχολείται με την δημιουργία τηλεοπτικών και κινηματογραφικών σεναρίων μικρού μήκους.

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous post

Feud: Η νέα σειρά με πρωταγωνίστριες τις Jessica Lange και Susan Sarandon

Next post

8 ταινίες που μιλούν για τα ναρκωτικά