ListsSpecials

Οι 10 Καλύτερες Ταινίες για Αληθινούς Serial Killers

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στον κινηματογράφο (και όχι μόνο) είναι το έγκλημα, η παράνομη δράση και οι συνέπειές της. Ο μεγάλος αυτός αριθμός ταινιών οδήγησε μάλιστα στη δημιουργία ενός ολόκληρου είδους (genre), των crime films (ταινιών εγκλήματος). Ανάμεσά τους όμως, με «σβαρνίζουν» περισσότερο αυτές που αφηγούνται ιστορίες αληθινών μανιακών δολοφόνων, διαβόητων φονιάδων που έσπειραν φόβο και τρόμο μέσα από τις πράξεις τους. Η λίστα που ακολουθεί λοιπόν αφορά τις 10 καλύτερες ταινίες για τη ζωή και τη δράση πραγματικών δολοφόνων κατά συρροή (serial killers).

#10 Snowtown (Justin Kurzel, 2011)

 


Το «Snowtown» (επίσης γνωστό και ως «The Snowtown Murders») είναι μία crime δραματική ταινία, η πρώτη του σκηνοθέτη Justin Kurzel. Είναι βασισμένη στις δολοφονίες της πόλης Snowtown στην Αυστραλία, που διήρκησαν από το ’92 μέχρι και το ’99. Οι φόνοι έχουν και την ονομασία «bodies-in-barrels», καθώς τα σώματα πολλών από τα θύματα βρέθηκαν μέσα σε μεγάλα πλαστικά βαρέλια. Οι τρεις δολοφόνοι καταδικάστηκαν αφότου συνελήφθησαν σε ισόβια.

#9 In Cold Blood (Richard Brooks, 1967)

 


Η ταινία ακολουθεί τους Perry Smith και Richard Hickock (Robert Blake και Scott Wilson στους αντίστοιχους ρόλους) την 15η Νοεμβρίου του ’59, όταν διέρρηξαν το σπίτι της οικογένειας Clutter στο Kansas και σκότωσαν όλα της τα μέλη. Στη συνέχεια, τράπηκαν σε φύγη και διέφευγαν της αστυνομίας επί έξι εβδομάδες. Η ταινία βασίστηκε στο φημισμένο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα Truman Capote, που εξιστορεί τα αληθινά γεγονότα μέσα από μία μη-μυθοπλαστική αφήγηση. Ήταν υποψήφια για 4 όσκαρς και το 2008 επιλέχτηκε για συντήρηση από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στα Εθνικά Κινηματογραφικά Αρχεία (National Film Registry) των Η.ΠΑ..

#8 Polytechnique (Denis Villeneuve, 2009)

 


Τα γεγονότα που περιγράφει η ταινία έλαβαν χώρα στο Μόντρεαλ του Καναδά, στη σχολή École Polytechnique στις 6 Δεκεμβρίου του ’89. Ο Marc Lépine (στον ρόλο ο Maxim Gaudette) εισέβαλε στη σχολή με ένα τουφέκι και σκότωσε 14 φοιτήτριες, υποστηρίζοντας πως επιτίθεται κατά του φεμινισμού, ένα από τα πιο φρικτά αιματοκυλίσματα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας και εγκλήματα μισογυνισμού παγκοσμίως. Η ταινία συνέβαλε στην ανάδειξη του σκηνοθέτη της, Denis Villeneuve, ο οποίος αργότερα θα δημιουργήσει πολυβραβευμένα έργα όπως το Incendies (2010), το Sicario (2015) και το Arrival (2016).

#7 Vengeance is mine (Shôhei Imamura, 1979)

 


Το έργο απεικονίζει την αληθινή ζωή του μανιακού δολοφόνου Akira Nishiguchi, ο οποίος μέσα στην ταινία έχει το όνομα Isao Enokizu (ερμηνεύει ο Ken Ogata). Ο φονιάς έδρασε τη χρονιά του ’63 και έμεινε γνωστός για την ικανότητά του να συγχίζει την αστυνομία της Ιαπωνίας: Πίστευαν πως ήταν απλώς ένας απατεώνας, ο οποίος αρχικά προσπαθούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των θυμάτων του και στη συνέχεια να τα εκμεταλλευτεί. Ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο πέντε ατόμων. Εκτελέστηκε για τα εγκλήματά του τον Δεκέμβριο του ’70.

#6 The Boston Strangler (Richard Fleischer, 1968)

 


Ο «Boston Strangler», όπως έμεινε γνωστός, ήταν ένας serial killer ο οποίος έδρασε από το ’62 μέχρι και το ’64 και σκότωσε 13 γυναίκες. Για τους φόνους καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση ο Albert DeSalvo, όμως, αν και ο ίδιος ομολόγησε, δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις που να τον συνδέουν με τους φόνους μέχρι και σήμερα, πλην του τελευταίου τον Ιανουάριο του ’64. Συνέπως, έχουν προκύψει πολλές θεωρίες γύρω από το ζήτημα και υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν πως τα εγκλήματα διεπράχθησαν από περισσότερα από ένα μόνο άτομα. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Tony Curtis και Henry Fonda ως ο δολοφόνος και ο αστυνόμος στον οποίο μαρτύρησε, αντίστοιχα.

#5 Memories of Murder (Bong Joon-ho, 2003)

 

 

Το «Memories of Murder» είναι βασισμένο στην αναζήτηση του πρώτου κατά συρροή δολοφόνου στην ιστορία της Νότιας Κορέας, ο οποίος έδρασε μεταξύ του ’86 και του ’91. Θύματά του ήταν 10 γυναίκες, οι οποίες βρέθηκαν δεμένες και στραγγαλισμένες στην πόλη Hwaseong. Η υπόθεση συνεχίζει να παραμένει ανοιχτή στο σήμερα, 26 χρόνια μετά τον τελευταίο φόνο, καθώς ο δολοφόνος δεν εντοπίστηκε ποτέ. Θεωρείται η πιο περιβόητη περίπτωση σειράς φόνων σε ολόκληρη τη χώρα. Όσον αφορά την ταινία, ο Tarantino την θεωρεί ως μία από τις 20 αγαπημένες του, οι οποίες να έχουν κυκλοφορήσει από το 1992 και μετά, τη χρονία που ο ίδιος σκηνοθέτησε το πρώτο του έργο. Αδιαμφισβήτητα λοιπόν, αξίζει.

#4 Henry: Portrait of a Serial Killer (John McNaughton, 1986)

 

 

 

H ταινία πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο αφηγείται τη δράση ενός serial killer ο οποίος σκοτώνει τυχαία θύματα ατιμώρητος. Στηρίζεται στη ζωή του Henry Lee Lucas, ενός μανιακού φονιά, ο οποίος ομολόγησε πως ευθύνεται για σχεδόν 3000 θανάτους! Αρχικά καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία 157 ατόμων, όμως γρήγορα έρευνες απέδειξαν πως αυτό θα ήταν κάτι το πρακτικά αδύνατο, καθώς μερικές από τις δολοφονίες έλαβαν χώρα ανάμεσα σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα, αλλά σε διαφορετικές τοποθεσίες με τεράστια απόσταση μεταξύ τους. Η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια και υπολογίζεται πως τα θύματά του δεν πρέπει να ήταν παραπάνω από δέκα. Πέθανε το 2001. Στον ρόλο ο Michael Rooker.

#3 Bonnie and Clyde (Arthur Penn, 1967)

 

 

Ο λόγος της υστεροφημίας του ομώνυμου ζευγαριού. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Faye Dunaway (Bonnie) και Warren Beatty (Clyde), ως δύο εγκληματίες που έδρασαν στο κέντρο των Η.Π.Α. μαζί με τη συμμορία τους κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης του ’29, ληστεύοντας και σκοτώνοντας όποτε βρίσκονταν σε δύσκολη θέση. Η ταινία θεωρείται ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου, καθώς οδήγησε στη χαλάρωση περιορισμών σχετικών με την απεικόνιση σεξ και βίας στη μεγάλη οθόνη. Σήμερα, θαυμάζεται ως μία από τις καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ.

#2 Zodiac (David Fincher, 2007)

 

 

Το «Zodiac» είναι ένα θρίλερ μυστηρίου, βασισμένο στο ανθρωποκυνηγητό που ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του ’60 και διήρκησε για περισσότερο από 20 χρόνια, χωρίς να καταλήξει πουθενά. «Zodiac» είναι το όνομα που ο ίδιος ο δολοφόνος έδωσε στον εαυτό του: έδρασε στη Βόρειο Καλιφόρνια μεταξύ 1968 και 1974, σκοτώνοντας επισήμως πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους δύο, ένω είναι πιθανό να ευθύνεται και για περισσότερους θανάτους. Ο serial killer έστειλε όσο δρούσε μία σειρά από γράμματα προς την αστυνομία και τις εφημερίδες, μερικά από τα οποία περιείχαν κρυπτογραφημένα κείμενα: μέχρι και σήμερα, μόνο το ένα έχει σίγουρα μεταφραστεί. Η υπόθεση παραμένει μία από τις πιο διαβόητες περιπτώσεις άλυτων εγκλημάτων στην ιστορία της Αμερικής. Η ταινία δέχθηκε διθυραμβικές κριτικές όταν κυκλοφόρησε και συνεχίζει να θεωρείται ως μία από τις καλύτερες του 21ου αιώνα.

 

#1 Monster (Patty Jenkins, 2003)

 


Η ταινία «Monster» αφηγείται τη ζωή της Aileen Wuornos (στον ρόλο η Charlize Theron), μίας πρώην ιερόδουλης η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο το 2002 για τη δολοφονία έξι ανδρών, ενώ ήταν υπεύθυνη και για έναν ακόμα φόνο. Έδρασε προς το τέλος της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές του ’90. Η Wuornos υποστήριζε πως τα θύματα επιχείρησαν να την βιάσουν και πως τους σκότωσε για να προστατευθεί. Οι περισσότεροι από τους κριτικούς σχολίασαν θετικά την ταινία, αναγνωρίζοντας καθολικά ως κορυφαίο της στοιχείο την ηθοποιία της Theron, η οποία ονομάστηκε από πολλούς ως μεταμόρφωση και ενσάρκωση. Η Theron κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού το 2004, και όχι άδικα: ακόμη και σήμερα, η ερμηνεία της θεωρείται ως μία από τις κορυφαίες στην ιστορία του κινηματογράφου.

Γιώργος Δήμογλου

Γιώργος Δήμογλου

Ο Γιώργος είναι φοιτητής του τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. με ξεχωριστή αγάπη για το σενάριο και τη συγγραφή. Στο παρελθόν συμμετείχε ως ηθοποιός σε μερικές ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις, όμως στην πορεία τον κέρδισε η μαγεία του σινεμά. Λατρεύει τον κόσμο των ταινιών, με μοναδική θέση στην καρδιά του να κατέχει ο κινηματογράφος της Ιαπωνίας. Όντας οργανωτικός, σαφώς πάντοτε βρίσκει λίγο χρόνο για να γράψει κανένα ποίημα και να ακούσει μουσική. Όνειρό του να μάθει Ιαπωνικά και να δημιουργεί ταινίες στο Τόκιο.

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous post

Bates Motel - 5ος κύκλος (2017)

Next post

The Boss Baby (2017) των Hendel Butoy και Tom McGrath