ListsSpecials

9 νέες γλώσσες που μας δίδαξαν ο κινηματογράφος και η τηλεόραση

#5 Γλώσσες των Ξωτικών

Πριν ακόμη ξεκινήσει να γράφει το Hobbit και το Lord of the Rings, ο J.R.R. Tolkien ανέπτυξε τις γλώσσες των ξωτικών Quenya και Sindarin για τη Μέση Γη. Η Quenya είναι μία γλώσσα για τα Υψηλά Ξωτικά του Eldamar ενώ τα Sindarin ομιλούνταν από τα Γκρι Ξωτικά του Telerin. Ο Tolkien βάσισε τις γλώσσες στα Φινλανδικά και τα Ουαλικά μαζί με μερικά στοιχεία Ελληνικών και Λατινικών.

 

#4 Klingon

Η γλώσσα δημιουργήθηκε από λίγες μόνο γλώσσες και φράσεις. Τα Klingon χρησιμοποιήθηκαν πρώτα στο Star Trek: The Motion Picture το 1979. Πέντε χρόνια αργότερα διαμορφώθηκαν σε μία πλήρως δομημένη γλώσσα για το Star Trek III: The Search for Spock. Ο γλωσσολόγος Mark Okrand δημιούργησε και ανέπτυξε την εξωγήινη αυτή γλώσσα από λέξεις που επινοήθηκε αρχικά ο ηθοποιός James Doohan που έπαιζε τον Scotty στην πρώτη ταινία. Το 1985 ο Okrand ο οποίος επίσης δημιούργησε τα Vulcan έγραψε το λεξικό των Klingon το οποίο περιέχει κανόνες τονισμού και γραμματικής πέρα από τις μεταφράσεις λέξεων και φράσεων.

FUN FACT: Μερικά έργα του Shakespeare μεταφράστηκαν σε Klingon όπως ο Hamlet και το Much Ado About Nothing.

FUN FACT 2: Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το Star Trek: Discovery στο Netflix με υπότιτλους στα Klingon.

 

#3 Ερπετικά

Η J.K. Rowling δημιούργησε τα ερπετικά για τα βιβλία του Harry Potter. Είναι η γλώσσα των ερπετών και όσοι την μιλούν είναι γνωστοί ως ερπετόφωνοι και είναι απόγονοι του Salazar Slytherin. Ο Harry τα γνωρίζει καθώς είχε μέσα του ένα κομμάτι του Voldemort. Η Rowling ανέβασε στο Pottermore έναν οδηγό της γλώσσας.

 

#2 Dothraki

Ο γλωσσολόγος David J. Peterson ανέπτυξε την γλώσσα των Dothraki για τη σειρά βιβλίων του Game of Thrones του George R.R. Martin. Η γλώσσσα αποτελεί έναν συνδυασμό Αραβικών και Ισπανικών ήχων μαζί με Σουαχίλι και Εσθονικά. Μέχρι στιγμής υπάρχουν πάνω από 3100 λέξεις Dothraki. Ο Peterson έγραψε επίσης το Living Language Dothraki: A Conversational Language Course, ώστε το κοινό της σειράς να μάθει να μιλάει και να γράφει τη γλώσσα.

FUN FACT: Το 2015, το όνομα Khaleesi ήταν πολύ δημοφιλές για ονόματα μωρών.

 

#1 Na’vi

Ο James Cameron ανέπτυσσε το Avatar για 15 χρόνια πριν βγει τον Δεκέμβριο του 2009. Όσο ο δημιουργός δούλευε πάνω στην τεχνολογία που θα πραγματοποιούσε την 3D κινηματογραφική απεικόνιση, έφερε τον γλωσσολόγο δρ. Paul Frommer για να τον βοηθήσει να φέρει την εξωγήινη κουλτούρα των Na’vi στη μεγάλη οθόνη. Οι δυο τους δούλεψαν για μήνες δημιουργώντας πάνω από 1000 λέξεις. Ο Frommer μετά το Avatar συνέχισε να δημιουργεί νέες λέξεις και να επεκτείνει τους κανόνες γραμματικής στον ιστότοπο του.

Δημήτρης Φλωρής

Δημήτρης Φλωρής

Ο Δημήτρης Φλωρής κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών στο Α.Π.Θ. με ειδικότητα στο μοντάζ και την κινηματογραφική/τηλεοπτική κριτική και θεωρία. Κύριο αντικείμενο της μελέτης του είναι η επεισοδιακή αφήγηση και οι ειδολογικές συμβάσεις του superhero genre. Έχει συμμετάσχει ως σκηνοθέτης ή/και μοντέρ σε τέσσερις ταινίες προπτυχιακού επιπέδου. Οι τρεις είναι μυθοπλασίας και η μία ντοκιμαντέρ.

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous post

Πρόγραμμα κινηματογράφου: Τι παίζει στις αίθουσες από 23/11 μέχρι 29/11 (Θεσσαλονίκη – Αθήνα) #WeLoveThursdays

mercy trailer
Next post

‘The Mercy’: trailer για τη νέα ταινία των Colin Firth και Rachel Weisz