HorrorListsSpecials

Flashback◄◄: Οι 10 καλύτερες ταινίες τρόμου του 2017

Μετά από ένα απογοητευτικό 2016, το 2017 χάρισε μερικές ταινίες τρόμου που ξεχώρισαν στο είδος. Οι δημιουργοί τόσο των καθαρά εμπορικών όσο και πιο ανεξάρτητων παραγωγών πειραματίστηκαν με το είδος στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν νέες τάσεις και συμβάσεις.

Παρακάτω λοιπόν βρίσκονται 10 ταινίες τρόμου που τόλμησαν να πάνε ένα βήμα παραπάνω ή ακόμη και επιλέγοντας ασφαλείς και δοκιμασμένες συνταγές κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να ψυχαγωγήσουν το κοινό.

Διευκρίνηση: Στο άρθρο περιέχονται και ταινίες οι οποίες φαινομενικά αγγίζουν άλλα είδη όπως το δράμα αλλά αποτελούν ειδολογικά υβρίδια ταινιών τρόμου με βάση τις συμβάσεις που κυριαρχούν στο είδος. Περιέχονται επίσης ταινίες που μπορεί να έκαναν πρεμιέρα σε φεστιβάλ παλαιότερες χρονιές όμως προβλήθηκαν σε αίθουσες με πρόσβαση στο ευρύτερο διεθνές κοινό μέσα στο 2017.

 

#10 Mother! (Darren Aronofsky)

Διαβάστε την κριτική της ταινίας εδώ.

Ούτε για την Παναγιά δεν έχουμε μιλήσει τόσο φέτος. Το Mother! είναι μία αλληγορική ταινία τρόμου που δίχασε το κοινό κάνοντας άλλους να αγαπήσουν και άλλους να μισήσουν περισσότερο τον Darren Aronofsky. Σίγουρα δεν πρόκειται για ταινία που αφορά το mainstream – και δη – νεανικό κοινό, αποτελεί όμως μάθημα κινηματογραφικού αφηγηματικού ρυθμού και κινηματογράφισης.

 

#9 Creep 2 (Patrick Brice)

Το Creep 2 ήταν μία από τις λιγότερο πιθανές ταινίες να συμβούν. Κι όμως έγινε πραγματικότητα. Το sequel έχει ως θέμα την αυτοπραγμάτωση του δολοφόνου της πρώτης ταινίας εμβαθύνοντας στην ψυχολογία του. Παρόμοιο στήσιμο και δομή με την πρώτη ταινία, λιγότερο τρομακτική μιας και πήραμε ήδη μία γεύση στο Creep αλλά καλή ροή και απρόσμενη ανάπτυξη χαρακτήρων.

 

#8 Raw – Grave – (Julia Ducournau)

Στην πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους, η Julia Ducournau εξέπληξε ευχάριστα με μία ταινία που μιλάει για τα ανθρώπινα ένστικτα. Διατηρώντας μία υψηλή αισθητική καταφέρνει και παρουσιάζει μία μακάβρια ιστορία η οποία παραφιλολογικά αποθεώνει τη δύναμη των γυναικών.

 

#7 It Comes at Night (Trey Edward Shults)

Διαβάστε την κριτική της ταινίας εδώ.

Η Α24 ξέρει τι επιλέγει (τις περισσότερες φορές). Έτσι λογικό και επόμενο το It Comes at Night να βρίσκεται σε αυτήν την λίστα. Μία ταινία που επίσης μισήθηκε από μία μερίδα του κοινού καθώς από ότι φαίνεται ήταν μία δύσκολη ετυμολογικά ταινία. Και όχι, το «τελικά δεν έρχεται τίποτα τη νύχτα» δεν αποτελεί τεκμηριωμένη αρνητική κριτική.

 

#6 The Killing of a Sacred Deer (Γιώργος Λάνθιμος)

Διαβάστε την κριτική της ταινίας εδώ.

Μπορεί στην αρχή να φαίνεται σαν ένα ήρεμο κοινωνικό δράμα. Ο Λάνθιμος όμως, ειδικός στο να ανοίγει παράθυρα σε διαφορετικούς  κόσμους που να αντικατοπτρίζουν όμως τον δικό μας, μας κάνει στα μισά της ταινίας να συνειδητοποιήσουμε ότι έστηνε μία ταινία τρόμου. Ο δημιουργός καταφέρνει και αφήνει ένα συνεχές άβολο συναίσθημα στο κοινό του με ευστοχία, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα τις σκέψεις του για την ανθρώπινη συνθήκη σε αυτήν την ταινία που μοιάζει να βγήκε από εφιάλτη.

 

Δείτε τις 5 καλύτερες ταινίες τρόμου στην επόμενη σελίδα.

Δημήτρης Φλωρής

Δημήτρης Φλωρής

Ο Δημήτρης Φλωρής κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών στο Α.Π.Θ. με ειδικότητα στο μοντάζ και την κινηματογραφική/τηλεοπτική κριτική και θεωρία. Κύριο αντικείμενο της μελέτης του είναι η επεισοδιακή αφήγηση και οι ειδολογικές συμβάσεις του superhero genre. Έχει συμμετάσχει ως σκηνοθέτης ή/και μοντέρ σε τέσσερις ταινίες προπτυχιακού επιπέδου. Οι τρεις είναι μυθοπλασίας και η μία ντοκιμαντέρ.

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ 2017
Previous post

Flashback◄◄: Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2017

ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΡΟΜΟΥ 2017
Next post

Flashback◄◄: Οι 10 χειρότερες ταινίες τρόμου του 2017