ListsSpecials

Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Οι 10 πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες του

Χαρακτηρίστηκε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζεν πρεμιέ και έπαιξε σε παραπάνω από 50 ταινίες. Γεννήθηκε το 1934 και έμαθε καλά τι σημαίνει πόλεμος. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ πέρασε κρυφά στο Εθνικό Θέατρο και κέρδισε γρήγορα την εκτίμηση των παραγωγών που τον πήραν σε αμέτρητες Ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές και μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές που είδε η χώρα μέχρι σήμερα. Έπαιξε τόσο σε κωμικές όσο και σε δραματικές ταινίες μέχρι και το Προς την Ελευθερία που είναι η τελευταία του συμμετοχή. Στην πλειοψηφία των ταινιών βρισκόταν στο πλάι του η Αλίκη Βουγιουκλάκη, το αληθινό και on-screen ταίρι του.

Ας δούμε 10 ταινίες που ανέδειξαν το ταλέντο του ηθοποιού.

 

#10 Η Νεράιδα και το παλικάρι (Ντίνος Δημόπουλος, 1969) δημήτρης παπαμιχαήλ

Στην Κρήτη, υπάρχει μια μεγάλη βεντέτα που κρατάει αιώνες, ανάμεσα στους Βροντάκηδες και τους Φουρτουνάκηδες. Η κάθε μια από τις δύο οικογένειες κρατάνε μακριά τα παιδιά τους για να μη τύχει και αγαπηθούν. Όταν όμως ο Μανούσος Βροντάκης, ο γιος, κατεβαίνει από την Αθήνα, μετά από κάλεσμα των γονιών του για να τον προξενέψουν με μία γυναίκα και αντικρίζει για πρώτη φορά το Κατερινιώ των Φουρτουνάκηδων, τότε ανθίζει ένας μεγάλος έρωτας που όταν αποκαλύπτεται ανάβουν τα αίματα και η βεντέτα.

 

#9 Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας (Ηλίας Παρασκευάς, 1956)

Μια πλούσια και όμορφη βοσκοπούλα αρνείται τον έρωτα ενός πλούσιου τσέλιγκα για χάρη του φτωχού δουλευτή του. Είναι η πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία. Η επεξεργασία της έγινε εξ` ολοκλήρου στην Ιταλία. 

 

#8 Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια (1966, Αλέκος Σακελλάριος)

Σε μια πορεία ειρήνης, όπου συμμετείχε παρά τη ρητή απαγόρευση του πατέρα της, η Λίζα γνωρίζει τον Γιώργο, ένα φανατικό φιλειρηνιστή νεαρό διαδηλωτή με τον οποίο διαπληκτίζεται από ένα λάθος με αποτέλεσμα να καταλήξουν αμφότεροι στο κρατητήριο. Στην αρχή η Λίζα δείχνει να τον περιφρονεί. Τελικά όμως τον ερωτεύεται αν και ο μαχητικός νεαρός είναι υπάλληλος του πατέρα της και δεν είναι και τόσο ευπρόσδεκτος από τα αφεντικά. Μία ταινία που θίγει πολλά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα μέσω κωμικών καταστάσεων τα οποία έχουν μεγάλη βαρύτητα και στην σημερινή εποχή.

 

#7 Η Αλίκη στο Ναυτικό (Αλέκος Σακελλάριος, 1961)

Η Αλίκη μεταμφιέζεται ένα ναυτάκι και κρύβεται στο πλοίο που διοικεί ο πατέρας της για να βρει τον Κώστα, ο οποίος είναι δόκιμος εκεί και είναι ερωτευμένη μαζί του. Η παρουσία της προκαλεί μία σειρά κωμικών καταστάσεων. 

 

#6 Διπλοπενιές (Γιώργος Σκαλενάκης, 1966)

Ο Λευτέρης δουλεύει στις οικοδομές για να συντηρήσει την νεοσυσταθείσα οικογένεια του. Καλλίφωνος όπως είναι μαζί με το μυστρί «δουλεύει» και την φωνή του στο τραγούδι, παρόλα τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες του αφεντικού του. Η σύζυγος του Μαρίνα πάλι τα βγάζει δύσκολα καθώς ο μισθός του εργάτη δεν φτάνει παρά μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Η τύχη αρχίζει να γυρίζει για τους δύο νέους όταν μια ομάδα μουσικών που αναζητούν ένα νέο ταλαντούχο τραγουδιστή ψάχνοντας στις γειτονιές, ακούν τον Λευτέρη που τραγούδα πάνω στις σκαλωσιές το «κάτω στον Πειραιά στα Καμίνια» και του προτείνουν δουλειά σε νυχτερινό κέντρο με μεγάλη αμοιβή. Μαζί όμως με τα τραγούδια αρχίζουν και τα παρατράγουδα καθώς η πλούσια Ρίκα Διαλυνά προσπαθεί να σαγηνεύσει τον Λευτέρη μπροστά στα μάτια της Μαρίνας.

Στην επόμενη σελίδα βρίσκονται οι 5 πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες του ηθοποιού.

Δημήτρης Φλωρής

Δημήτρης Φλωρής

Ο Δημήτρης Φλωρής κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών στο Α.Π.Θ. με ειδικότητα στο μοντάζ και την κινηματογραφική/τηλεοπτική κριτική και θεωρία. Κύριο αντικείμενο της μελέτης του είναι η επεισοδιακή αφήγηση και οι ειδολογικές συμβάσεις του superhero genre. Έχει συμμετάσχει ως σκηνοθέτης ή/και μοντέρ σε τέσσερις ταινίες προπτυχιακού επιπέδου. Οι τρεις είναι μυθοπλασίας και η μία ντοκιμαντέρ.

No Comment

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loving Vincent
Previous post

Loving Vincent (2017) των Dorota Kobiela και Hugh Welchman

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ WE LOVE THURSDAYS THE REVIEWER 43
Next post

Πρόγραμμα κινηματογράφου: Τι παίζει στις αίθουσες από 26/10 μέχρι 01/11 (Θεσσαλονίκη – Αθήνα) #WeLoveThursdays